Ujhelyi očakáva vyrovnanú sériu s atraktívnymi zápasmi. Verí v postup Sparty

V Česku sa už zajtra začne play-off najvyššej súťaže mužov. Viaceré „želiezka v ohni" má aj Slovensko. Jedným z nich je útočník Sparty Praha Lukáš Ujhelyi, ktorý bol v základnej časti najlepším kanonierom tímu z hlavného mesta i najproduktívnejším Slovákom v súťaži. Jeho družstvo si to vo štvrťfinálovej sérii rozdá s Tatranom Střešovice, ktorému sa v dlhodobej časti súťaže darilo o niečo viac.

 

Tatran obsadil štvrtú priečku, Sparta sa umiestnila na šiestom mieste. Na výslednom postavení Sparty mal výrazný podiel aj náš reprezentant, ktorý v 25 zápasoch nazbieral 38 bodov za 24 gólov a 14 asistencií. „Z tímového hľadiska je potrebné rozlíšiť výsledkové umiestnenie a herný rozvoj. Výsledkovo základnú časť, aj s ohľadom na minulé roky, nepovažujem za úspešnú. Naše ambície boli umiestniť sa minimálne v top štvorke. Čo sa týka herného prejavu a rozvoja tímu, tam sme urobili oproti minulej sezóne značný posun. Myslím, že sme na správnej ceste a verím, že to budeme schopní využiť už vo vyraďovacích bojoch. Prívlastok najlepšieho strelca Sparty ma teší, no v play-off sa začína od nuly. Môžem to brať minimálne ako niečo, od čoho sa odraziť a výkony stupňovať,“ povedal Lukáš Ujhelyi v rozhovore pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu (SZFB).

 

Podľa postavenia v základnej časti by mal byť miernym favoritom Tatran, lenže Sparta so Střešovicami neprehrala už viac ako dva roky. Tohtoročný štvrťfinálový súper ju obral o všetky body dosiaľ naposledy ešte 20. decembra 2018. „Jednoznačného favorita označiť nemožno. Tatran sa síce umiestnil lepšie po základnej časti, ale ako sa klasicky hovorí, play-off je iná súťaž. My sme na zápasy už natešení a dobre pripravení. Myslím, že štvrťfinálová séria prinesie rýchlu, atraktívnu hru s množstvom osobných súbojov. Ak ustojíme tlak a nervy, budeme plniť náš herný plán a všetky pokyny, odrazíme sa od poctivej a agresívnej obrany, tak budeme úspešní my,“ verí 23-ročný útočník.

 

Sparta podľa neho konkrétny cieľ v play-off nemá. Do vyraďovacích bojov vstúpi pokorne, no zároveň s vedomím vlastnej kvality. „Chceme predviesť náš doposiaľ najlepší výkon. Ísť postupne od jednej víťaznej tretiny k ďalšej. Odohrať každý zápas, tak aby panovala celková spokojnosť s prevedenou hrou a aby sme tvorili jednu veľkú ‚tlupu’.“

 

Ešte pred začiatkom vyraďovacej časti sezóny mali všetky superligové tímy dvojtýždňovú prestávku od súťažných zápasov. Vzhľadom na nahustený program stretnutí, keď sa hrali víkendové dvojkolá, bola takáto pauza priam nevyhnutná. „Po náročnom programe prišla regenerácia vhod, no zo záprahu sme nevypadli. V tréningovom procese sa viac zaoberáme špecifickými hernými situáciami a dôraz sa kládol aj na stmelenie kádru pred play-off,“ uviedol rýchlonohý krídelník.

 

Sezóna 2020/2021 je neporovnateľná s inými. Okrem rôznych menších obmedzení ju výrazne ovplyvnila nútená prestávka krátko po jej štarte. „Bolo to náročné. Po kvalitnej letnej príprave sme sa, samozrejme, tešili na zápasy, ale boli tam obavy s ohľadom na aktuálnu situáciu. Keď sa sezóna prerušila, vypadli sme z rozbehnutého zápasového a tréningového rytmu a je náročné sa rýchlo vrátiť späť. Robili sme všetko preto, aby sme sa počas októbrového ‘lockdownu‘ aspoň udržiavali v kondícii. Mali sme online tréningy s naším kondičným trénerom, no chýbal tréningový čas s florbalkou, čo bolo potom v prvých zápasoch citeľné,“ uzavrel Lukáš Ujhelyi.

 

Ďalšie štvrťfinálové dvojice v českej superlige sú Mladá Boleslav – Black Angels, Vítkovice – Ostrava a Bohemians – Chodov. 



Odoberajte newsletter