V hre je koniec kariéry. Moravčík nevie, či sa po zranení vráti na palubovky

Kariéra vysokého obrancu Erika Moravčíka sa uberala správnym smerom. Z 1. FBC Zvolen zamieril ešte v tínedžerskom veku do Ostravy a v roku 2018 si zahral za reprezentáciu Slovenska na majstrovstvách sveta v Prahe. Iba krátko po šampionáte sa však zranil a odvtedy toho veľa neodohral. Dvadsaťdvaročný bek sa aktuálne zotavuje z letnej operácie kolena. V otvorenom rozhovore priznal, že nevie, či sa ešte ku florbalu vráti.

 

Posledný súťažný zápas odohral v českej superlige v decembri 2019, v ročníku 2019/2020 absolvoval päť duelov. Jeho trápenie však začalo ešte v sezóne predtým. „Zranil som sa koncom februára 2019 v prvom zápase play-off proti Chodovu, keď som nešťastne došliapol v osobnom súboji. Ide hlavne o natrhnutie predného krížneho väzu. Problém bol, že ma vyše roka liečili na úplne inú diagnózu – opuch kosti v kolene. Až niekedy v lete 2020 som sa dozvedel, že mám natrhnutý väz a preto som musel podstúpiť v auguste plastiku,“ vysvetlil Erik Moravčík.

 

Hoci chirurgický zákrok bol úspešný, ani v období okolo operácie sa rodák zo Zvolena nevyhol problémom. „Operácia prebehla v poriadku, na sále som bol vyše štyroch hodín, keďže ešte pred plastikou som absolvoval aj artroskopiu. V nemocnici si ma museli nechať aj o dva dni dlhšie, keďže som mal mierne komplikácie. Týždeň po operácii som musel navštíviť nemocnicu znovu, lebo mi do kolena natieklo väčšie množstvo krvi a dostal som mierny zápal, takže mi to museli vytiahnuť a nasadiť antibiotiká. Po výstupnej kontrole po pár mesiacoch to koleno podľa doktora držalo dobre, takže operácia dopadlo úspešne,“ povedal.

 

Prakticky hneď po zákroku začal s rekonvalescenciou, ktorá trvá až dodnes. „Od prvého dňa po operácii som musel to koleno mierne posilňovať, aby mi nestuhlo a aby som to dokázal rozhýbať. Po asi dvoch mesiacoch som začal chodiť na rehabilitácie, kde som pokračoval v cvičení, aby som bol čo najskôr znovu schopný chodiť bez bariel. Po ukončení rehabilitácii to bolo trochu ťažšie, keďže v tom čase boli fitness centra zavreté, takže som mohol cvičiť len doma, čo bolo mierne obmedzujúce,“ povzdychol si najúspešnejší športovec mesta Zvolen za rok 2018 v kategórii jednotlivec – dospelý v neolympijskom športe.

 

V roku 2017 opustil 1. FBC Zvolen a zamieril do českej superligového tímu FBC Ostrava, ktorá je aktuálne na siedmom mieste tabuľky. „S FBC veľmi v kontakte nie som, keďže po operácii som bol na Slovensku, a keďže bola dosť komplikovaná situácia okolo koronavírusu, ani som nevedel, kedy sa do Ostravy vôbec dostanem. Keď sa začalo hrať, tak som ich zápasy sledoval a bol som prekvapený z tých veľmi dobrých výsledkov, keďže pred začiatkom sezóny prešlo mužstvo dosť veľkou obmenou a bol som sklamaný, že som nemohol byť toho súčasťou.“

 

Či sa ešte niekedy vráti na palubovky v tejto chvíli nevie ani on sám. Reálne zvažuje aj koniec kariéry, na ktorý má viacero dôvodov. „Vidím to tak 50 na 50, stále ešte neviem či chcem pokračovať, keďže to koleno už určite nebude také aké bolo a stále sa necítim veľmi dobre. Pomaly aj strácam motiváciu, keďže som každú chvíľu zranený. Navyše teraz to vyvrcholilo tak, že som rok zabil tým, že som sa liečil na úplne inú diagnózu, čo bolo dosť psychiky vyčerpávajúce. Momentálne som aj v poslednom ročníku v škole, takže sa viac sústredím na to, aby som to úspešne zvládol, keďže v minulosti som to, aj kvôli florbalu, dosť zanedbával. A keďže moja budúcnosť vo florbale nie je veľmi istá, chcem tomu venovať momentálne viac času,“ uzavrel Erik Moravčík.



Odoberajte newsletter