Výchova reprezentantiek začína od mládeže

Aj keď ženská extraliga píše už svoj 13. ročník, mládežnícke súťaže dievčat stále nie sú tak zabehané ako u chlapcov. Svetlou výnimkou v tomto roku je východoslovenská liga starších žiačok. „Hráme ligu spolu s Michalovcami, Spišskou Novou Vsou a Prešovom systémom každý s každým dvakrát doma a dvakrát vonku. Doteraz sme odohrali šesť zápasov a čaká nás ďalších šesť,“ hovorí kapitánka starších žiačok košického Žltého Snehu Katarína Talpašová.

 

Dopyt po lige vznikol najmä z potreby výchovy novej generácie hráčok v extraligových kluboch. „Kométa Spišská Nová Ves neoficiálne spolupracuje hlavne so Základnou školou Nad Medzou, kde pod vedením pána učiteľa Slivu pracuje flobaový krúžok. Tie dievčatá, ktoré to s florbalom myslia vážne sa zúčastňujú tréningov v našom klube a postupne sa zaraďujú do tímu starších žiačok. Z tejto spolupráce máme hráčky v extralige a aj v juniorskej reprezentácii. Z povinnosti extraligového tímu mať mládežnícke kategórie vznikla tradícia, bez ktorej si už fungovanie klubu nevieme predstaviť," hodnotí Vladimír Koňak, tréner Kométy Spišská Nová Ves.

 

Uplynulú sezónu hrali súťaž okrem Kométy aj žiačky Základnej školy T. J. Moussona v Michalovciach pod vedením Gerharda Puchíra. Najmä z jeho iniciatívy sa túto sezónu hrá klasický model ligy, v ktorom mladé talenty majú možnosť získať množstvo zápasových skúseností.

 

Ako prínos pre florbal vnímajú ligu starších žiačok aj v extraligovom Mikuláši Prešov. „Najväčším impuzom pre rozšírenie podpory hráčok v mládežníckych ženských kategóriach bol veľký odliv hráčok do konkurenčného extraligového klubu. Podporou mladých hráčok si vychovávame budúce veľmi šikovné extraligistky. Dievčatá momentálne naberajú zápasové skúsenosti v súťažiach žiačok a dorasteniek a zlepšujú sa každým odohraným zápasom. Už teraz viem, že o mnohých z nich budeme ešte veľa počuť," povedala hovorí Mária Sedláková, trénerka Prešovčaniek.

 

Aj vo florbalovej bašte v Košiciach sa dievčatá so záujmom o florbal mohli zapojiť len do „mužských“ klubov, alebo prevažne chlapčenských krúžkov na školách. Podobným vývojom prešla aj Katka Talpašová zo Žltého Snehu: „V dievčenskom tíme sú určite oveľa osobnejšie vzťahy ako v chlapčenskom. V ňom som sa nesústredila na kolektív, ale na seba, svoju kondíciu a zručnosti. Samozrejme rozprávala som sa s chlapcami, ale oni mali medzi sebou lepšie vzťahy. Bolo tam oveľa ťažšie sa presadiť, ale podarilo sa mi dostať do úzkeho výberu chlapcov, ktorí hrali školskú chlapčenskú hokejbalovú ligu. Dostala som aj ocenenie za najužitočnejšieho hráča spomedzi chlapcov. Medzi dievčatami si ale viac rozumieme a sme lepší kolektív."

 

Nedávno skončené bratislavské Majstrovstvá sveta prispeli ku popularizácii ženského florbalu. Aj vďaka medializácií dievčatá v žiackom veku uvažujú o florbale. Kapitánka košického Žltého Snehu im odkazuje: „Nech to určite skúsia. Je to moderný šport a je naozaj pekný, rýchly a stačí im len hokejka."



Odoberajte newsletter