Výživové doplnky – aminokyseliny – druhá časť

Aminokyseliny – podpora športového výkonu. Úloha a ich význam v príprave športovca. O konkrétnych aminokyselinách a ich účinku na športový výkon, najmä o BCAA a L-karnitíne sa dozviete v druhej časti venovanej tejto téme.

 

Podpora regenerácie po športovom výkone prostredníctvom perorálneho užívania aminokyselín v práškoch, v kapsulách alebo vo forme roztokov môže prebiehať dvoma mechanizmami:
 
a) podporou regenerácie kostrového svalstva,
b) podporou spánku.

Aminokyseliny s vplyvom na regeneráciu kostrového svalstva:

BCAA

Pojem BCAA (z angl. branched chain amino acids) označuje fixnú kombináciu esenciálnych aminokyselín L-leucínu, L-izoleucínu a L-valínu, ktoré sa podieľajú na tvorbe svalových bielkovín a regenerácii kostrového svalstva po fyzickej námahe.

Najdôležitejšou aminokyselinou tejto trojkombinácie je leucín, ktorý v optimálnej dávke (3 - 6 g) funguje ako signálna molekula a aktivuje mTOR komplex 1 (mTORC1) regulujúci syntézu proteínov v kostrovom svalstve.

Aminokyselina s vplyvom na spánok:

L-TRYPTOFÁN
L-tryptofán je esenciálna aminokyselina a substrát pre tvorbu neuroprenášača centrálnej nervovej sústavy serotonínu, ktorý okrem nálady a ďalších dôležitých fyziologických mechanizmov serotonínergného systému ovplyvňuje aj proces spánku. Serotonín je substrátom pre tvorbu významného hormónu regulujúceho cirkadiánny rytmus striedania dňa a noci melatonínu.

Podpora všeobecného zdravia:

Podpora všeobecného zdravia prostredníctvom perorálneho užívania aminokyselín v práškoch, v kapsulách alebo vo forme roztokov môže prebiehať dvoma mechanizmami:
a) podporou funkcie imunitného systému,
b) podporou odbúravania telesného tuku.

Aminokyseliny s vplyvom na imunitný systém:

L-GLUTAMÍN
L-glutamín je semiesenciálna aminokyselina a zdroj energie pre bunky sliznice tenkého čreva a imunitného systému, zahŕňajúc lymfocyty, monocyty a makrofágy. Aktivita týchto buniek je výrazne ovplyvnená dostupnosťou L-glutamínu, ktorý si nedokážu vytvoriť samé, a tak sú závislé najmä na jeho prísune z kostrového svalstva alebo denného príjmu v potrave. Z toho vyplýva, že deficit L-glutamínu môže vplývať na permeabilitu tenkého čreva a funkciu imunitného systému.

L-LYZÍN
Ďalší príklad vplyvu aminokyselín na imunitný systém predstavuje esenciálna aminokyselina L-lyzín. L-lyzín v práškovej forme alebo vo forme kapsúl určený na podporu funkcie imunitného systému však môže mať význam iba v prípade herpesových vírusových infekcií. Mechanizmus účinku L-lyzínu pri infekciách herpes simplex a herpes labialis spočíva v antagonistickom pôsobení k L-arginínu, ktorý je potrebný pre rozmnožovanie týchto vírusov.

Aminokyselina s vplyvom na odbúravanie telesného tuku:

L-KARNITÍN
L-karnitín je neesenciálna aminokyselina, ktorá sa v ľudskom tele vytvára z L-lyzínu a L-metionínu a slúži ako transportér mastných kyselín s dlhým reťazcom do energetického centra bunky mitochondrie. Výsledkom tohto procesu je oxidácia mastných kyselín a súčasné uvoľňovanie energie, ktorá sa zabuduje do fosfátových väzieb adenozín trifosfátu (ATP); uvoľní vo forme tepla.

Celý príspevok s podrobnými informáciami nájdete TU



Odoberajte newsletter