Výživové doplnky – bielkoviny – prvá časť

Opäť sa po čase budeme venovať výživovým doplnkom z dielne vzdelávacieho programu Antidopingovej agentúry SR. Prinášame vám prvú časť článku o bielkovinách. Je to veľmi obsiahla téma, ktorú sme sa rozhodli rozdeliť do dvoch častí.

 

Zopár článkov o výžive je za nami, tentokrát sa pozrieme na bielkoviny. V prvej časti sme sa zamerali na základné informácie, denný príjem bielkovín, ako aj na rozdiely medzi rastlinnými a živočíšnymi zdrojmi bielkovín. V prvom rade je dôležité si uvedomiť, že každý z nás je originál a v rámci výživy ani nie je možné, aby sme sa všetci riadili jednotnými pravidlami.

 

Taktiež je značný rozdiel vo výžive vrcholového a rekreačného športovca, ako aj v samotnom športe, ktorému sa športovec venuje. Pevne veríme, že 1. časť o bielkovinách vám pomôže lepšie porozumieť výžive, ako aj vyvrátiť niektoré mýty, ktoré už dávno neplatia.

 

Bielkoviny predstavujú jednu z troch základných zložiek výživy športovca. Sacharidy a tuky sú zdrojom energie pre svalovú prácu, bielkoviny zohrávajú inú, no rovnako dôležitú funkciu.

Ich štruktúra je tvorená viac než stovkou aminokyselín, ktoré sú základnými stavebnými a štruktúrnymi jednotkami ľudských buniek. V tomto bode prezrádzame ich benefit pre športovcov, bielkoviny napomáhajú ako regenerácii, tak aj rastu kostrového svalstva.

 

Celý príspevok s podrobnými informáciami nájdete TU



Odoberajte newsletter