Vyzývateľ z Estónska zrušený trinástimi gólmi

Estónci síce zviedli v základnej skupine pomerne dramatický boj o prvú priečku, no pred víkendom boli nezdolaní, inkasovali len deväť gólov a takto nabudený tím občas dokáže favoritovi narobiť problémy. To však nebol prípad sobotného zápasu o umiestnenie na MSJ 2021. Slovensko presvedčivo zvíťazilo a ukázalo, že do "béčka" rozhodne nepatrí.

 

Na našich junioroch bolo od úvodu vidieť sebavedomie a hoci základná skupina nevyšla podľa predstáv, proti Estónsku bolo treba potvrdiť, že medzi elitnú osmičku patrime. Dva rýchle góly k tomu citeľne pomohli. Peter Steller a Lukáš Blaszczyk zariadili vedenie 2:0 už po piatich minútach hry. V polovici úvodnej tretiny naši juniori ubránili početnú nevýhodu a následne strelil tretí gól Ivan Tomčo.

 

Pobaltský tím veľa nedokázal zmeniť ani po prestávke. To síce loptička skončila v jeho sieti iba dvakrát, avšak náš gólman Šimon Melega s veľkým prehľadom držal „nulu“. Tú udržal až do úplného konca. Marco Machovič efektne využil v 25. minúte prihrávku vzduchom od Kvasnicu a ešte do sirény v presilovke sieť napol aj Samuel Virga. Po dvoch tretinách Slovensko viedlo 5:0 a bola to len malá predzvesť toho, čo si pripraví na záverečnú dvadsaťminútovku.

 

V čase 42:32 sa presadil náš najlepší turnajový strelec Tomáš Kvasnica, ktorý tak zaťažil konto tretieho rôzneho súpera na tohtoročnom šampionáte. Po ňom medzi strelcov po druhý raz zapadol Blaszczyk a Virga. V tom čase už bol náš náskok osemgólový a otázkou bolo, či sa dočkáme druhej nastrieľanej desiatky na turnaji. Stalo sa. Deviaty slovenský gól dal v 50. minúte Šimon Batkovič a šesť minút pred koncom hetrikom zaokrúhľoval Virga. Náš tím šiel ešte ďalej a v záverečnej minúte hry strelil tri góly. Po Virgovi dotiahol hetrik aj Steller s Blaszczykom.

 

Dvanásť rôznych slovenských florbalistov v tomto zápase zaznamenalo aspoň jeden kanadský bod, čo bez pochýb pred záverečným hracím dňom turnaja povzbudilo a potešilo. Zverenci Mareka Onderka si tak v v nedeľu od 10:00 zahrajú o konečné siedme miesto a čeliť budú lepšiemu z dvojice Dánsko – Poľsko.

 

Slovensko „19“ - Estónsko „19“ 13:0 (3:0, 2:0, 8:0)

 

Hlasy po zápase:

 

Marek Onderko (tréner Slovenska):Nebolo to také jednoznačné, ako to vyzerá. Mentalita slovenského tímu nie je taká, že by sme vedeli hrať vo vysokom tempe proti slabšiemu súperovi, ale postupom času sa mu prispôsobujeme. Ak by premenili dve-tri šance, ktoré mali, mohol to byť iný zápas. Odrazilo sa aj to, že sme hrali v skupine zápasy vo vyššom tempe, ale pri takých sa zase púšťa zopár drobných faulov, zatiaľ čo dnes si rozhodcovia viac všímali drobné priestupky, hra sa tým kúskovala a ťažšie sa dostávalo do tempa.

 

Šimon Melega (brankár Slovenska):Môžme povedať, že sme boli lepší, ale nebolo to jednoduché. Uvidíme, čo bude zajtra. Čaká nás ďalší zápas proti silnejšiemu súperovi. Kameň zo srdca však po prvom víťazstve padol, čo bolo okorenené aj čistým kontom. Teraz nás čaká Dánsko alebo Poľsko, musíme vyhrať nad hocikým a je jedno, kto to bude.

 

Peter Steller (hráč Slovenska):Začiatok bol trochu pomalý, ale dali sme pár rýchlych gólov, čo nás nakoplo. Prvá tretina bola oproti ostatným slabšia, ale nakoniec sme tých gólov nastrieľali viac a dotiahli sme to do víťazného konca. Estónci sú predsa len z nižšej kategórie, takýto zápas sme si nemohli dovoliť prehrať a boli sme sebavedomí. Veľký kameň padol zo srdca aj mne, že som sa konečne rozstrieľal a ďakujem chalanom za výborné prihrávky, lebo väčšina tých gólov bola do prázdnej. Som za to rád.



Odoberajte newsletter