Za zmenami vo Fínsku stojí milionár, ktorý vymyslel Angry Birds

Bol na začiatku mimoriadne úspešnej hry na mobilné telefóny Angry Birds, ktorá sa neskôr dostala aj do kín. Magazín Time ho v roku 2011 zaradil medzi 100 najvyplyvnejších ľudí na svete. Teraz ide Peter Vesterbacka zmeniť svet florbalu.

 

Pred niekoľkými dňami sme informovali, že fínska najvyššia florbalová súťaž prešla veľkou reformou. V pozadí F-Liigy stojí práve Peter Vesterbacka, ktorý z nej chce do roku 2028 vytvoriť najprestížnejšiu florbalovú ligu na svete. „Ide o reformu značky. A je to krok na ceste dopredu a dôležitá súčasť internacionalizáciu ligy,“ uviedol podnikateľ pre fínsky Iltalehti.

 

Vesterbacka tvrdí, že základom všetkého sú samotné kluby: „Musíme sa začať vzdelávať. Zlepšovať predajné a marketingové možnosti všetkých klubov. Práve kluby sú našimi hlavnými partnermi, robíme to v spolupráci s nimi. Je dôležité, aby sme mali spoločné ciele.“

 

Fínsky manažér, ktorý tvrdí, že prvé skúsenosti s florbalom získal ako študent v sedemdesiatych rokoch minulého storočia, má mimoriadne dobré vzťahu s Estónskom. V roku 2016 prezentoval svoju víziu podmorského tunelu medzi Helsinkami a estónskym Tallinnom v hodnote 15 miliard eur. Zo spolupráce s Estóncami chce ťažiť aj vo florbale. Už vlani sa uskutočnilo finále fínskeho pohára v estónskom hlavnom meste. „V budúcej sezóne odohrajú všetky tímy aspoň jeden zápas v Tallinne,“ predstavil svoju ďalšiu predstavu. „Chceme zviditeľniť súťaž mimo Fínska. Všetko je zamerané na to, aby sme boli konkurencieschopným produktom nielen vo Fínsku, ale aj na celom svete. Síce nemáme storočnú tradíciu, ale sme schopní do súťaže prinášať rôzne nové prvky,“ dodal.

 

„Je dôležité nebáť sa robiť veci novým spôsobom. Súťažíme o pozornosť a čas ľudí. Chceme im poskytnúť zaujímavý zážitok so silnou emóciou. Musíme ich presvedčiť, že máme naozaj diamantový produkt,“ vyhlásil 52-ročný rodák z Pori. Nebojí sa ani toho, že by sa nová sezóna pre strach zo šírenia koronavírusu začala bez divákov na tribúnach. „Každá kríza je zároveň príležitosť. Ak budeme musieť hrať bez divákov, pokúsime sa im doručiť ten istý zážitok cez obrazovku. Je to príležitosť na rozvoj nových služieb,“ uzavrel Vesterbacka.

 

Treba dodať, že zo zmien vo Fínsku, nie sú všetci iba nadšení. Medzi čiastočných skeptikov sa radí reprezentant Peter Kotilainen. „Keď sa povie F-Liiga, nikto nebude vedie, o čo ide. Myslím si, že široká verejnosť bude naďalej hovoriť o florbalovej lige (salibandyliiga). Je dobrý nápad rozšíriť ligu do medzinárodného povedomia, ale podľa mňa je základ, aby sa súťaž najprv stala čo najznámejšia vo Fínsku, potom sa môže šíriť ďalej do sveta,“ zhodnotil 25-ročný útočník.



Odoberajte newsletter