Zámečník: „Chystáme online vzdelávací systém pre rozhodcov“

Každá organizácia, firma, či športový zväz má vnútornú štruktúru, ktorej chod zabezpečujú zamestnanci a dobrovoľní nadšenci. Slovenský zväz florbalu nie je výnimkou, no s pribúdajúcim rozvojom postupne vznikajú vyššie nároky a podstatne vyšší objem práce. Predsedom Komisie rozhodcov a observerov SZFB je Peter Zámečník, ktorý nám priblížil, čo všetko spadá do jeho kompetencii.

 

Do štruktúr zväzu sa zaradil v roku 2017. Začiatky neboli jednoduché, no so zvyšujúcim sa objemom práce to nemá jednoduché ani v súčasnosti. „Venujem sa predovšetkým rozhodcom a to od ich vzdelávania počnúc a končiac ich nomináciou do celoštátnych súťaží. Taktiež je s tým spojených množstvo technických záležitostí až po spracovanie odmien. Ak je však potrebné pomôcť pri iných činnostiach kolegom, tak si vzájomne pomôžeme s matrikou a inými pracovnými povinnosťami,“ povedal Peter Zámečník.

 

Mnoho ľudí nevidí do práce v zákulisí. „Práca je počas roka rozdelená do určitých fáz. Momentálne sme s KRO vo fáze zmien mnohých vecí a zaoberáme sa úpravou predpisov, proste príprava na novú sezónu. V súčasnosti je to trošku náročnejšie kvôli danej situácii vo svete. V lete sú to v podstate školenia a byrokratická práca, ktorej je neúrekom. A potom sú to nominácie na podujatia, spracovanie výkazov činností rozhodcov, organizovanie seminárov. Človek je neustále v jednom kole,“ prezrádza šéf KRO.

 

Počas troch rokov vo vedúcej pozícii sa podarilo zrealizovať viacero zmien, či noviniek. „Zvýšili sme odmeny na regiónoch, prešli sme na vyplácanie rozhodcov na účet, máme konečne nové teplákové súpravy a dresy pre rozhodcov, taktiež máme dve rozhodcovské dvojice na úrovni Medzinárodnej florbalovej federácie IFF a verím, že pribudne aj čoskoro tretia. Teraz pripravujeme zvýšenie odmien na celoštátnej úrovni, podmienky pre rozhodcov a online vzdelávací systém. Kvôli danej situácii počítame s najhorším variantom a to znamená, že hľadáme alternatívu na online školenia, ušetríme tým čas a peniaze rozhodcom, ktorí sa budú môcť vzdelávať z pohodlia svojho domova namiesto stretávania sa niekde a ohrozovania svojho života a ostatných rovnako...,“ konštatuje Zámečník, ktorý je zároveň kritický. Vždy bude totiž v kolektívnych športoch určitá nespokojnosť s rozhodcami. Povedzme si na rovinu, že u nás vo florbale to nie je inak. „Tak neposunuli sme sa skoro nikam. Správanie niektorých hráčov, trénerov a bohužiaľ aj rodičov je otrasné (česť výnimkám). Je to smutné a hlavne to odrádza veľa mladých rozhodcov, ktorí idú po prvý raz pískať. Uvediem príklad – 16-ročný chlapec ide prvýkrát rozhodovať a niekto naňho vykrikuje „panáčik pískaj to“ a podobné veci a to som sa vyjadril slušným spôsobom. A to sa nestáva len u mladších žiakov ale pravidelne a väčšinou na tých istých miestach a všetci vieme kde. Starších rozhodcov to samozrejme tiež odradí, lebo si povedia, že vedia stráviť sobotu radšej so svojou rodinou a nestojí im tých pár euro za sedem hodín života a ešte im niekto vulgárne nadáva. Je veľmi smutné, že tréneri sa vyjadrujú po zápasoch na adresu rozhodcov a nič sa im nestane, toto sa nemôže stať. Rozhodca potom môže komentovať výkon hráčov? Je smutné, že naša mentalita je taká, že chyby robí len rozhodca a keď družstvo prehrá o štyri góly, tak je to chyba rozhodcu. Netvrdím, že rozhodcovia nerobia chyby, samozrejme, že robia. Niekto častejšie a niekto menej často. Ale vždy sa vrátia a sú pripravení a verím, že chcú odviesť čo najlepšiu prácu v rámci fair-play,“ tvrdí človek, ktorý nepracuje len od stola, pretože už veľa rokov je sám jedným z rozhodcov a školiteľov zároveň.


Práca v rámci Slovenska je jednou záležitosťou, no Peter je angažovaný aj na medzinárodnej úrovni. Je totiž členom Komisie rozhodcov IFF. „V tejto komisii je nás šesť. Ja mám na starosť Development group, čo je skupina rozhodcov, ktorá sa uchádza o medzinárodnú licenciu. Takže v podstate ich na letných turnajoch delegujeme a snažíme sa o ich zlepšenie. Ďalej mám na starosti IFF sklad a teda prepravu mantinelov a povrchov na medzinárodné podujatia. Čiže keď pozeráte finále Majstrovstiev sveta, tak ten povrch je prepravený z Bratislavy aj s mantinelmi a bránkami,“ uzavrel Zámečník.



Odoberajte newsletter