ZÁPAS O TITUL: Dnes večer spoznáme víťazky Huyndai extraligy!

FBK Harvard Partizánske sa môže stať prvým klubom, ktorý získa titul v Hyundai extralige florbalistiek ako nováčik. V sobotňajšom rozhodujúcom piatom zápase finále musí na to prekonať úradujúce majstrovské družstvo NTS FK - ZŠ Nemšová.


Partizánčanky si vo svojom prostredí utvorili náskok 2:0. Počas veľkonočného obdobia však nepremenili v Trenčíne, kde Nemšovčanky detašovane hrávajú, dva mečbaly.

SABINOV SI MUSEL POČKAŤ

„Samozrejme, že ak by nám niekto pred sezónou povedal, že budeme hrať finále na päť zápasov, brali by sme to všetkými desiatimi. Po tom, ako sme v sérii viedli 2:0, nás však mrzí, že sme ju už neukončili,“ uznal tréner FBK Harvard Dušan Ďuríček, zároveň kouč reprezentácie SR hráčok do 19 rokov a asistent kormidelníka národného tímu žien Michala Jedličku.

V sezóne 2017/18 bral Sabinov v nováčikovskej pozícii striebro, keď podľahol Pruskému. O rok neskôr rovnakého rivala vo finále už zdolal. Zhodou okolností práve Sabinovčanky teraz opúšťajú elitnú osmičku...

„Každý zápas finálovej série bol v súlade s očakávaniami vyrovnaný. Prvé dva síce nedopadli tak, ako sme si predsavzali, ale teší nás, že sa nám podarilo zastaviť nepriaznivý vývoj,“ skonštatoval tréner NTS FK - ZŠ, prezident tohto klubu a kedysi zakladateľ florbalu v Nemšovej Peter Tydlačka.

OBRAT Z 0:2 PO JEDENÁSTICH ROKOCH?

Nemšová ako druhá v histórii môže otočiť finále z manka 0:2. V ročníku 2011/12 to zvládlo Pruské. Mladé Žilinčanky sa vtedy „rozsypali“ pod vplyvom blížiacich sa maturít, pre ktoré išiel florbal bokom... V edícii 2008/09 predviedli finálový obrat aj Dragons Bratislava, ale mali to jednoduchšie, lebo ešte sa hralo len na dve víťazstvá.

„Myslím si, že obe družstvá sú dobre nastavené a momentálne nemôžeme hovoriť o žiadnej psychologickej výhode. Je to 2:2 a oba tímy túžia po titule. Získa ho ten, ktorý dá viac gólov. Zatiaľ každé stretnutie prinieslo drámu až do konca. Aj v tom záverečnom nás čaká pekný florbalový zážitok,“ nezapochyboval Dušan Ďuríček.

Finále je konfrontáciou tretieho po dlhodobej fáze Partizánskeho so štvrtou Nemšovou. V minulosti sa nikdy neudialo, že by do boja o primát nepostúpil ani jeden z dvoch najvyššie nasadených tímov. Teraz FBK Harvard v semifinále stopol Pruské ako lídra po 14-kolovej základnej časti a 6-kolovej skupine o 1. – 4. miesto. Nemšová si poradila s druhou Spišskou Novou Vsou. Nehrá sa automaticky systémom 1 – 4 a 2 – 3, líder si mohol vybrať.

„Budeme sa snažiť zachovať si nastavenie z domácich stretnutí, dodržiavať taktické pokyny a nechať na ihrisku všetko. Veď už sa nemáme na čo šetriť. Nech už to dopadne akokoľvek, chceme mať pocit, že sme so seba vydali maximum,“ deklaroval Peter Tydlačka.

Ešte ani raz sa neradoval zo zlata tím, ktorý v dlhodobej fáze obsadil štvrtú či nižšiu priečku. Najnižšie nasadenými šampiónkami boli hráčky Serede, Pruského a Sabinova – bez výnimky z tretej pozície pred play-off.

Nemšovčanky môžu dobyť svoj tretí titul. Premiérový pochádza ešte zo sezóny 2009/10. Obhajoba sa naposledy vydarila Tvrdošínu v ročníku 2014/15.


Na zápasy to v tejto sezóne majú 4:4, na góly v riadnom hracom čase 34:34. Zdroj: SZFB/Tomáš Somr


DIANIE POD KONTROLOU

Nemšová v druhom dueli v Partizánskom viedla 3:0, neskôr rovnako sľubne 5:2 a počas záverečnej desaťminútovky ešte 7:5. Napokon padla 7:8 v predĺžení, a to po vstupnej prehre 2:4. Následne sa však úctyhodne pozviechala. Presadila sa najprv 4:3 a potom 4:2. Pozoruhodné je, že už v troch stretnutiach v rade ani sekundu neprehrávala.

„Domáce duely nám vyšli výborne. Vedeli sme, že musia byť v našej réžii – boli sme tímom, ktorý o niečo viac išiel za úspechom. Nastúpili sme s odhodlaním mať dianie pod kontrolou, čo sme aj zvládli. Ťažili sme zo skúseností hráčok, ktoré si nepripúšťali nepriaznivý stav série a dokázali sa skoncentrovať. Musím pochváliť všetky dievčatá, že sa nevzdali,“ kvitoval Peter Tydlačka.

Nemšovčanky disponujú troma vyrovnanými päťkami, čím sa môžu hrdiť asi ako jediné v Hyundai extralige. NTS FK - ZŠ má v TOP 10 produktivity len svoju kapitánku Veroniku Izraelovú na deviatej pozícii. Na druhej strane je 31-ročná Michaela Vršková najlepšou strelkyňou súťaže a ešte len 16-ročná Lenka Červená zase dominuje nahrávačkám aj kanadskému bodovaniu celkovo.


STARÉ NA ŠIKANU

Práve Lenka Červená si pri páde na mantinel po nedovolenom zákroku v 50. min tretieho zápasu silno narazila rameno. Štvrtý nútene vynechala a nad jej účasťou, respektíve pripravenosťou na štandardné vyťaženie visí otáznik. Stačí pritom pripomenúť, že v inkriminovanom treťom stretnutí do svojho zranenia stihla nastrieľať všetky tri góly Partizánskeho...

Dušan Ďuríček by v sobotu od Lenky Červenej určite rád počul, že môže hrať. Zdroj: SZFB/Peter Hačko


„O tom, či bude hrať, sa rozhodne až pred zápasom. Robíme všetko pre to, aby bola v poriadku. Konečné slovo bude mať v sobotu lekár. Okrem nej by všetky dievčatá mali byť zdravotne v poriadku,“ prezradil Dušan Ďuríček.

Nemšovčanky na svojom facebookovom profile v súvislosti s touto témou popudene uviedli: „Internetom kolujú rôzne nešváry a extrémne hejty na adresu nášho klubu a hráčok. Na túto tínedžerskú šikanu sme už asi staré. Je nám ľúto, že sa Lenka Červená zranila pri faule našej hráčky. Je nehorázny nezmysel, že by to bol premyslený likvidačný zákrok.“

Pred finále si Partizánske a Nemšová v tejto sezóne zmerali sily štyrikrát. FBK Harvard uspel v októbri vonku 5:2 a vo februári doma 7:6, NTS FK - ZŠ v decembri vonku 4:3 a v januári doma 5:3. Celkovo to v tomto ročníku majú 4:4, na góly v riadnom hracom čase 34:34... Sobotňajšie stretnutie sa začne o 18:00 aj pred kamerami Huste.tv.

Buďte s nami pri tom! 



Odoberajte newsletter