Florbal vo svete

Vznik a vývoj florbalu

Aj napriek tomu, že prvé kroky zaznamenala hra podobná dnešnému florbalu v Amerike, kde vyvinuli plastovú dierovanú loptičku, ktorá slúžila k tréningu amerických baseballových nadhadzovačov, začiatky organizovaného florbalu sú spojené najmä so škandinávskymi krajinami.

 

Vo Švédsku sa začiatky hry nazvanej Innebandy datujú na začiatok sedemdesiatych rokov, fínske Salibandy o niekoľko rokov neskôr. Vlastnou cestou sa florbal uberal vo Švajčiarsku. Tam sa tomuto športu hovorí Unihockey a dlhý čas bolo pre Švajčiarov charakteristické, že brankár hral s hokejkou. Dnes sa Švajčiarsko zaraďuje popri Švédsku, Fínsku a Česku k najvyspelejším krajinám.

 

Podstata florbalu sa mohla objavovať v mnohých rozmanitých formách hier, ale to nebol florbal pokiaľ Švédi nezaložili prvú oficiálnu národnú Florbalovú federáciu a to 7. novembra 1981 v Sale (Švédsko). Keď uzrela svetlo sveta prvá oficiálna brožúra pravidiel v septembri 1983 a určilo sa, že okolo ihriska bude použitý mantinel, moderný florbal urobil svoj prvý krok smerom ku organizovanému športu. V tom čase sa florbal dosť odlišoval od toho ako ho poznáme dnes, ale položili sa základy medzinárodného napredovania v tomto novom vzrušujúcom dynamickom kolektívnom športe, ktorý fascinuje ľudí na celom svete.

 

12. apríla 1986 Švédsko, Fínsko a Švajčiarsko založili Medzinárodnú Florbalovú Federáciu (IFF) a prvým prezidentom tejto organizácie sa stal Švéd Andras Czitro. V nasledujúcom desaťročí bol vidieť masívny záujem v mnohých krajinách po celom svete. Keď sa v roku 1986 konali vo Švédsku prvé majstrovstvá sveta vo florbale, už bolo prijatých 18 krajín do IFF. Turnaj zaznamenal veľký úspech, ktorý vyvrcholil vo finále medzi Švédskom a Fínskom pred vypredaným hľadiskom, čo spočívalo v návšteve 15 106 divákov. Toľko fanúšikov bolo svedkami ohromného predstavenia Švédov, ktorí vyhrali nad Fínskom 5:0 v Globe Arena v Štokholme.

 

Ďalší úspech sa dosiahol, keď IFF získala dočasné členstvo v Hlavnej Asociácií Medzinárodných Športových Federácií (GAISF) v roku 2000. IFF pozostáva z 74 členských asociácií zo štyroch kontinentov s viac ako 4900 klubov a 361 tisíc registrovaných hráčov.

 

Majstrovstvá sveta sa hrajú každý rok. V párnom roku muži a ženy do 19 rokov a v nepárnom roku ženy a muži do 19 rokov. Navyše Európsky pohár sa hrá každý rok. Ďalšou výzvou pre IFF je, aby bola uznaná Medzinárodným Olympijským Výborom (IOC), ktorý by prijal status olympijského športu pre florbal.

 

Asociácia svetových hier (IWGA) prijala IFF a florbal v roku 2013 za svojho člena a o štyri roky neskôr sa florbal predstavil na Svetových hrách 2017 v poľskej Wroclavi. Taktiež je zaradený do ďalších Svetových hier, ktoré sa majú uskutočniť v roku 2021 v americkom Birminghame.

 

Florbal na Slovensku

História slovenského florbalu sa datuje od roku 1994, keď sa bratislavské hokejbalové družstvo zúčastnilo na turnaji v Prahe. Tam predstaviteľov klubu oslovili predstavitelia Českej florbalovej únie a po vzore Čechov založili Slovenský zväz florbalu (SZFB).

 

V roku 1999 bolo Slovensko spoločne s Holandskom a Brazíliou prijaté do Medzinárodnej Florbalovej Federácie (IFF). Prezidentom Slovenského zväzu florbalu sa stal Jaroslav Melíšek.

 

V roku 1999 sa v Bratislave uskutočnil historicky prvý oficiálny turnaj v rámci Slovenska – Slovak Open. Víťazstvo si vybojoval český tým Tatran Střešovice.

 

Do roku 2001 sa florbal na Slovensku nevyvíjal, no v tom čase prevzal iniciatívu neskorší prezident SZFB Daniel Granec a spoločne s nadšencami florbalu išiel cestou propagácie na školách.

 

V júni 2002 bol Slovenský zväz florbalu prijatý za riadneho člena do Konfederácie športových zväzov Slovenskej republiky ako 57. šport v poradí.

 

Historicky prvý ročník celoštátnej súťaže mužov sa odohral v sezóne 2001/2002, no prebiehal turnajovým spôsobom, kde za schádzali družstvá a odohrali medzi sebou zápasy. Prvým majstrom bolo družstvo HKL-MJM Petržalka, ktorého dominancia a hegemónia trvala celých 5 sezón.

 

Vznik celoštátnej súťaže žien sa datuje na sezónu 2005/2006 a historicky prvým majstrom Slovenska sa salo družstvo ŠK Dragons Ružinov Bratislava, ktoré tiež dominovalo štyri sezóny a v nich získalo tri zlaté a jednu striebornú medailu.

 

Na 47. valnom zhromaždení Slovenského olympijského výboru bol v roku 2014 Slovenský zväz florbalu jednohlasne prijatý za nového člena SOV.

 

SZFB prakticky od roku 2001 dodnes úzko a dlhodobo spolupracuje s Českým florbalom na všetkých úrovniach.

 

Aktivitou na medzinárodnej úrovni sa podarilo na Slovensko dotiahnuť množstvo medzinárodných turnajov na klubovej, či reprezentačnej úrovni. SZFB organizovalo reprezentačné kvalifikácie, mužov, juniorov aj žien a najvýznamnejšími akciami boli majstrovstvá sveta junioriek v roku 2012 v Nitre, no hlavne svetový šampionát žien v roku 2017 v Bratislave.