Antidoping

Vzhľadom k rozvoju slovenského florbalu a účasti na medzinárodných podujatiach vo svete je nutné, aby si kluby a hráči uvedomovali riziká, ktoré doping prináša.

Nižšie môžete nájsť dôležité dokumenty, ktoré môžu pomôcť vyhnúť sa problémom s pozitívnym dopingovým nálezom. Dopingové kontroly v Slovenskej republike vykonáva antidopingová agentúra SR. Je oprávnený pri akomkoľvek súťažnom florbalovom stretnutí vykonať antidopingovú kontrolu.

V prípade, že bude vami organizované stretnutia vybrané pre antidopingovú kontrolu, riaďte sa pokynmi antidopingového komisára. Potom, čo sa preukáže preukazom komisára antidopingovej agentúry SR, splňte jeho pokyny k spôsobu dopingovej kontroly.

Dopingová kontrola by mala prebehnúť po zápase a zúčastnia sa jej hráči, ktorých dopingový komisár určí. O tom, že na vašom stretnutí prebehla dopingová kontrola informujte riadiaci orgán súťaže.

Zoznam zakázaných skupín látok a metód dopingu platný od 1. januára 2024

 

Povinnosťou každého športovca je vedieť, ktoré látky a metódy sú zakázané. 

Trvalo zakázaná látka sa nesmie užívať počas celého roka, čiže ani počas tréningu, ani počas súťaže. Napríklad anabolické steroidy sa užívajú počas tréningu a môžu mať dlhotrvajúci efekt na športový výkon alebo maskovacie látky, ktoré sa môžu použiť s cieľom zakrytia užívania iných dopingových látok.

Na druhej strane, užitie látky v období mimo súťaže, ktorá je zakázaná len počas súťaže, sa nepovažuje za porušenie antidopingových pravidiel, pokiaľ daná látka nie je prítomná v tele počas súťažnej dopingovej kontroly. Na upresnenie, mnoho látok môže ostať v tele po dlhý čas. Ak je výsledok dopingovej kontroly pozitívny na látku, ktorú športovec užil mimo súťaže (kedy nebola zakázaná), ale test súťažnej dopingovej kontroly je pozitívny (kedy je zakázaná), športovec porušil antidopingové pravidlá.

Zakázané látky sa môžu nachádzať aj v bežných liekoch, ako sú lieky proti bolesti, lieky proti prechladnutiu a chrípke. SADA preto pripravila online databázu www.zakazanelatky.sk, prostredníctvom ktorej si viete overiť, či daný liek obsahuje zakázanú látku alebo nie. Pre bližšie informácie kontaktuje SADA.

Brožúru, kde nájdete príklady povolených liekov (rozčlenené podľa jednotlivých skupín ochorení), ktoré športovec môže užívať nájdete tu:

 

Výživové doplnky

Regulácia výživových doplnkov je vo všeobecnosti minimálna. Bežné doplnky ponúkané či už v obchodoch so zdravou výživou alebo internetových obchodoch, neobsahujú zakázané látky, ak nie sú uvedené na etikete výrobku. V posledných rokoch sa pripisuje značný počet pozitívnych testov zle označeným alebo kontaminovaným doplnkom.

SADA v spolupráci s farmáciou pripravila vzdelávací program Doplnky výživy v športe, zameraný na doplnky výživy. Hlavným zámerom je informovať o funkčnosti jednotlivých skupín výživových prepáratov z pohľadu vedy a výskumu.

 

Terapeutická výnimka (TUE)

Jeden z kľúčových princípov antidopingu je chrániť zdravie športovca.

Môže dôjsť k situácii, kedy je zo zdravotných dôvodov nevyhnutné užiť zakázanú látku alebo použiť zakázanú metódu. Podľa Kódexu je možné takúto situáciu riešiť tzv. terapeutickou výnimkou (TUE).

Na získanie TUE je potrebné splniť niekoľko kritérií, napríklad:

  • príslušná zakázaná látka/metóda je potrebná na účely liečby zdravotného stavu a športovec by utrpel vážne poškodenie zdravia, ak by mu zakázaná látka alebo metóda nebola poskytnutá;
  • jej užitie nepovedie k zvýšeniu výkonnosti po liečbe;
  • neexistuje primeraná terapeutická alternatíva.

Športovci na medzinárodnej a národnej úrovni si musia byť vedomí ďalšieho dôležitého pravidla: TUE musí byť udelená v časovom predstihu, nie retroaktívne (spätne), okrem situácií ohrozujúcich zdravie a vo výnimočných situáciách.

TUE pre športovcov na národnej úrovni udeľuje SADA. TUE pre športovcov na medzinárodnej úrovni udeľuje príslušná medzinárodná federácia. Usporiadatelia olympijských hier alebo iných významných podujatí môžu takisto udeliť TUE.

Nerátajte s tým, že TUE udelená SADA v rámci národnej úrovne bude automaticky uznaná aj na medzinárodnej úrovni. V prípade akýchkoľvek pochybností kontaktujte vašu medzinárodnú federáciu alebo usporiadateľa významného podujatia.

 

Testovanie, odber vzoriek a ich analýza 

Keď oprávnený komisár dopingovej kontroly požiada športovca o odovzdanie vzorky, musí tak urobiť.

Každá antidopingová organizácia, ktorá spravuje konkrétneho športovca, má právomoc na odber vzorky moču alebo krvi, kedykoľvek a kdekoľvek.

Národná antidopingová agentúra má právomoc testovať športovcov,:

  • ktorí sú štátnymi príslušníkmi danej krajiny, majú trvalý pobyt v danej krajine, sú držiteľmi licencie alebo sú členmi športových zväzov (federácií, asociácií) v danej krajine, alebo
  • ktorí sú prítomní v danej krajine, kde národná antidopingová organizácia vykonáva svoju činnosť, alebo
  • ak o to požiadala medzinárodná federácia (asociácia), ktorá spravuje daného športovca.

Medzinárodné federácie majú právomoc testovať športovcov, ktorí podliehajú ich pravidlám,:

  • vrátane športovcov zúčastňujúcich sa na medzinárodných podujatiach a
  • športovcov, ktorí sú držiteľmi licencie tejto medzinárodnej federácie (asociácie), alebo sú jej priamy členovia.

Organizátor významného podujatia má právomoc testovať športovcov tohto podujatia.

Proces odberu vzorky je štandardizovaný. Pre viac informácií o odbere vzorky a vašich právach pozri https://antidoping.sk/dopingova-kontrola/

Za účelom zisťovania prítomnosti zakázanej látky vo vzorke športovca sa využívajú laboratória výlučne akreditované WADA.

Ako dlho sú vzorky uchovávané?

Vzorky moču môžu byť zmrazené, skladované a znovu otestované po dobu 10 rokov. Technológie analýzy vzoriek sa vyvíjajú, niektoré zakázané látky a metódy, ktoré nie sú v súčasnosti detekovateľné, môžu byť odhalené v budúcnosti.

Ak už boli vzorky použité pre účely odhalenia zakázaných látok, budú zbavené označenia a využité len na výskum, alebo budú zničené.

Návrat po ukončení aktívnej športovej činnosti

Ak ste patrili do registra medzinárodnej federácie alebo národného registra pre testovanie, musíte 6 mesiacov vopred zaslať písomnú žiadosť národnej antidopingovej organizácií, alebo medzinárodnej federácií. Počas týchto šiestich mesiacov budete podliehať pravidlám antidopingovej regulácie a musíte byť k dispozícií na testovanie skôr, ako sa zúčastníte súťaže.

Elearningové platformy sú určené pre športovcov, trénerov, lekárov, rodičov ale aj pre širokú verejnosť.

ADEL je vzdelávacia platforma určená pre športovcov, trénerov, lekárov či rodičov, ktorú kompletne vytvorila Svetová antidopingová agentúra. V súčasnosti je na tejto platforme dostupný kurz pre športovcov národnej úrovne aj v slovenčine.

I RUN CLEAN je vzdelávacia platforma Európskej atletiky, ktorá je okrem iných jazykov tiež preložená aj do slovenčiny.

 

 

Dôležité odkazy o dopingu

Kontrolné orgány dopingu u nás a vo svete

Medzinárodná florbalová federácia (IFF) a doping

Zaujímavosti o dopingu + videá:

 

Podcasty:

Podcasty antidopingovej agentúry SR