Čo sa varí v kuchyniach extraligistov?

Tesne pred štartom najvyššej súťaže mužov Extraligy, nazrieme do kuchyne všetkých družstiev. Dnes sme zisťovali čo majú nové v Prešove, Nižnej, Košiciach a v Trenčíne.

 

Prekvapenie play off predchádzajúcej sezóny FBC Mikuláš Prešov, ktorý z ôsmeho miesta dokázal vyradiť lídra základnej časti ŠK 1. FBC Trenčín 3:2 na zápasy a potrápiť majstrovský Grasshoppers Žilina obsadil napokon konečné štvrté miesto. „Koňare“ sa chystajú aj v aktuálnej sezóne niečo podobné vyparatiť. „V prvom rade sme si poriadne všetci po náročnej sezóne oddýchli. Prípravu sme absolvovali, no nehrotíme to. Rovnako sme pochopili, že sa nedá po celú sezónu ísť na plno a tak sa aj v nasledujúcom ročníku chceme prebojovať do play off a načasovať naň formu,“ prezradil kapitán FBC Mikuláš Prešov Martin Sikorjak. Do tímu pribudne Jaroslav Táll z Brna a možno sa objaví aj posila zo zahraničia v podobe slovenského reprezentanta, no zatiaľ jeho meno zostáva tajnosťou. Z kádra nikto neodišiel a tak si Prešovčania trúfajú svoj úspech zopakovať, prípadne o niečo vylepšiť. „Play off je úplne iná súťaž. Všetko záleží od momentálnej formy, no kvalita družstiev sa nesmierne vyrovnáva. Možno vyhráme základnú časť a vyradí nás ôsmy tím tabuľky a možno sa zopakuje minulá sezóna,“ dodal Sikorjak.

 

Nižná mala pred zahájením minulej sezóny „vlažný“ prístup k príprave, čo sa prejavilo aj na úvodných výsledkoch. Stratené body im však chýbali v závere základnej časti a tak im účasť v play off ufujazdila o jediný bod. Obsadili konečné deviate miesto. „Naše mladé družstvo je zasa o rok staršie, máme o niečo viac skúseností a tak by sme radi vybojovali účasť v play off. Prípravu sme začali na turnaji v Topoľčanoch, no naši hráči sú pracovne roztrúsení po celom Slovensku a tak je to skôr o individuálnych tréningoch. Káder sme doplnili o našich juniorov a niektorí z nich sa objavili aj v širšom kádri juniorskej reprezentácie ako brankár Kašák, či Zemančík. Zo známejších mien sa k nám vrátili Peter Čuporák a Jakub Kubuš,“ povedal hrajúci tréner Nižnej Marek Ferianc, ktorý už po niekoľký raz chcel ukončiť kariéru, no opäť ho uvidíme v akcií. „Ja už som išiel napísať smútočnú reč v štýle – „So zármutkom v očiach a smútkom v hlase, si dovoľujem verejnosti oznámiť, že končím svoju florbalovú kariéru...“ Opäť mi to nedalo, lebo máme v tíme málo pravákov a tak si nepravidelne celkom určite a rád zahrám,“ prezradil so šibalským úsmevom Ferianc. „Veľa zápasov nám v minulej sezóne ušlo o jeden, či dva góly a toho sa chceme vyvarovať. Verím, že včas chytíme najmä začiatky zápasov a nenecháme si gólovo ujsť súperov, čo sa potom veľmi ťažko dobieha,“ doplnil kapitán Nižnej Matúš Medžo.

 

Nešťastní finalisti z košického ATU si s odstupom času celkom určite uvedomili, že dosiahli vynikajúci výsledok, keď obsadili nepopulárne druhé miesto. „Finálové sklamanie už dávno prebolelo a my sme sa rozhodli už za ním zabuchnúť dvere. Pred nami je nová sezóna a s ňou aj nová výzva,“ vyriekol s odhodlaným hlasom tréner ATU Košice Róbert Bučko. S prípravou začali Východniari začiatkom augusta. „Absolvovali sme prípravný turnaj v Poľsku s kvalitnou účasťou. Káder posilnil náš junior Michal Dudovič a odišli Lukáš Ujhelyi do Sparty Praha a Matúš Bučák do bratislavského Hurikánu. Počas sezóny však dostanú príležitosť viacerí naši juniori, ktorí sa ukazujú v dobrom svetle,“ prezradil Bučko a k úvahe vytýčenia nového cieľa zároveň dodal: „Nechcem na začiatku sezóny rozprávať o konkrétnych cieľoch z dôvodu, aby som hráčov zbytočne nevystavoval tlaku a napätiu. Súťažou budeme kráčať od zápasu k zápasu a uvidíme čo to dá.“

 

Minuloročný nováčik Extraligy M-Šport team Salming Trenčín mal priam raketový štart do súťaže. Neskôr im trochu došiel dych, no do play off sa zverenci hrajúceho trénera Juraja Matejku dostali zo šiesteho miesta. Pri telefonickom výbere súpera sa im ušiel neskorší majster FBC Grasshoppers AC UNIZA Žilina, ktorému podľahli 0:3 na zápasy a obsadili konečné siedme miesto. „S kondičkou sme začali už počas júna a do haly sme postupne prešli počas júla. Odohrali sme prípravné zápasy s Otrokovicami a Ostravou a zúčastnili sme sa na turnaji v Hodoníne,“ skonštatoval Juraj Matejka. Trenčania sa posilnili o troch vlastných juniorov a tešia sa z príchodu Petra Klapitu zo švajčiarskeho Regazzi Verbano Unihockey Gordola. Káder opustil Róbert Dej. „Radi by sme postúpili do play off a keď sa nám to podarí, pokúsime sa dostať cez štvrťfinálového súpera do semifinále,“ prezradil Matejka.


Ďalšie články


Odoberajte newsletter