Lido: Florbalová cesta severom. Oslava klubového jubilea v znamení premiéry filmu

Exkluzívna premiéra filmu zo zákulisia klubu ŠK Lido Prírodovedec Bratislava sa blíži! V januári uzrie svetlo sveta dokumentárny film mapujúci históriu jedného z najdlhšie pôsobiacich florbalových klubov na Slovensku.

Pôjde o prvý florbalový televízny dokument, ktorý okrem zákulisia klubu z hlavného mesta nazrie aj do pozadia návštevy niektorých fínskych florbalových celkov - v Tampere SC Classic a Nokian KrP a v Helsinkách EräViikingit.


ŠK Lido, ktoré stálo pri zrode organizovaného florbalu na Slovensku si počas 20 rokov existencie prešlo náročnou cestou, dvakrát zostúpilo do nižšej mužskej súťaže ale vždy sa dokázalo vrátiť. V súčasnosti hrá najvyššiu extraligovú súťaž mužov nepretržite od roku 2014 a nedávno sa v zákulisí klubu udiali viaceré dôležité zmeny. Históriu, zmeny ale aj zaujímavú cestu do Fínska bude mapovať práve spomínaný film s názvom Lido: Florbalová cesta severom. Cesta náročná, cesta zaujímavá a cesta s výhľadom do budúcnosti. 

Viac nám o vzniku myšlienky tvorby klubového dokumentu o jeho tvorbe samotnej ale aj to, v čom bude daný film unikátny, prezradil manažér klubu Daniel Dobrovodský. 

"Myšlienka osláviť príležitosť 20. výročia klubu sa zrodila v hlavách členov vedenia počas koronovej prestávky. Chceli sme pripraviť pre našich fanúšikov a fanúšikov florbalu niečo jedinečné, čo by ilustrovalo progres, ktorý Lido zaznamenalo za posledné roky. Diváci sa môžu tešiť na zaujímavý pohľad do kuchyne tradičného florbalového klubu. Z rôznych uhlov pohľadu ukážeme ako sa robí florbal na Slovensku, čo funguje a naopak s akými problémami sa potýkame. Verím, že sa s vecami, ktoré vo filme odznejú veľa ľudí z florbalových klubov stotožní." 

"Celý proces tvorby filmu stál určite za to. Dostal nás do situácií a priniesol skúsenosti, ktoré by sme inak sotva zažili a získali." 

Výroba filmu trvala "dlhšie, ako sme si mysleli". Slová Daniela Dobrovodského potvrdzujú náročnosť tvorby jedinečného florbalového dokumentu. 

"Výroba začala ešte vo februári 2022. Samozrejme je to pochopiteľné, keďže dlhý čas trvalo zbieranie video materiálu, spájanie udalostí, ktoré sa udiali, do uceleného príbehu, postprodukcia a všetky veci, ktoré sme si, my laici, ani nevedeli predstaviť. Spojili sme sa však so skvelým človekom a profesionálom, Lukášom Marhefkom z Ramagu film, ktorému sme zverili toto dielo do rúk. A nemohli sme urobiť lepšie. Previedol nás celým procesom tvorby filmu, položil nám hádam milión otázok, navštívil niekoľko zápasov nielen v Bratislave a osobne sa ponoril do problematiky a reálií florbalu. Za ten čas by som povedal, že sa aj stal Liďákom. Celý proces tvorby filmu stál určite za to. Dostal nás do situácií a priniesol skúsenosti, ktoré by sme inak sotva zažili a získali." 

A prečo práve film ako súčasť výročia 20 rokov existencie klubu? 

"Na začiatku boli rôzne myšlienky, najmä vytvorenie knihy, akejsi kroniky klubu. Aj to je pekná myšlienka, ale vzápätí prišla otázka, že kto by tú knihu napísal, však? Je také známe porekadlo „raz vidieť je lepšie ako stokrát počuť“ a preto sme sa nakoniec zhodli na myšlienke filmu. Okrem sentimentálnej hodnoty je to aj pekný, v našich kruhoch netradičný marketingový produkt. Niečo, čo môžete dať na klubový youtube, sociálne siete, či to môže odvysielať televízia. Sme v rokovaní s dvoma športovými televíziami na Slovensku, ktoré majú záujem odvysielať film Lido: Florbalová cesta severom."


Unikátnosť filmu? Bude to prvý dokument o florbale odvysielaný v televízii. Premiéra už 17. januára v Bratislave. 

Pokračuje Daniel Dobrovodský. 

"Predpokladám, že nie je ani veľa dokumentov, ktoré budú odpremiérované v kinosále. Čo bude mať hodnotu pre florbalových fanúšikov je určite trip do Fínska, kde sme aj s kamerou navštívili postupne kluby Nokian KrP, SC Classic a EräViikingit. Najmä zápas Classicu, ktorý bol poctou pre Kristera Savonena a kde sa v hale Blak Boks, ktorá funguje v rámci nákupného centra v Tampere tiesnilo 2000 divákov, pričom ďalších 300 sa nedostalo dnu, bol neuveriteľným zážitkom a skúsenosťou. Vo filme zaznejú slová veľkých florbalových osobností ako Juha Kivilehto, Sami Johansson či Joonas Naava. Prijatie u šéfa Classicu Pasiho Peltolu, kde sme strávili takmer 3 hodiny v lóži so stenami obloženými drevom, by vydalo na celý ďalší film." 

 

Foto z návštevy Fínska. 


Nadklubový rozmer a práca pre celý slovenský florbal.

Viacerí členovia klubu pôsobia aj pri reprezentačných výberoch Slovenska. Samotný Daniel Dobrovodský je vedúci družstva reprezentácie mužov a Jakub Horecký hlavným trénerom slovenských juniorov. Na podporu dokončenia dokumentu a samotnej organizácie rodinnej - klubovej premiéry v klube zorganizovali crowdfundingovú kampaň, teda kampaň v ktorej je nastavená cieľová suma a dobrovoľní prispievatelia ju spoločne postupne napĺňajú. A Lido je aj v tejto kampani úspešné. Aktuálny stav kampane si môžete pozrieť TU

Viac už Daniel Dobrovodský. 

"Ako som už spomínal, čaká nás slávnostná premiéra v kinosále VŠMU v stredu 17.1.2024. Spustili sme aj crowdfundingovú kampaň cez platformu Startlab, ktorá trvá do polovice januára. Myslím, že to bude vynikajúca príležitosť ako zavŕšiť oslavy 20. výročia založenia klubu a budeme sa pozerať na minimálne ďalších 20 rokov pred nami."

Medzinárodná spolupráca a otvorenosť ako nástroj na neustály progres

Slovenský florbal potrebuje silné kluby, kvalitnú prácu s mládežou a rovnako aj dobré vzťahy so zahraničnými klubmi, trénermi alebo funkcionármi. Za posledné roky sme boli svedkami viacerých prestupov slovenských hráčov a hráčok do zahraničia. Niektoré kluby sa pravidelne zúčastňujú elitných medzinárodných florbalových turnajov, posielajú svojich trénerov na stáže alebo školenia a rovnako k tomu pristúpili aj v ŠK Lido. Pretože otvorenosť k spolupráci a zdieľaniu skúseností je cestou k rozvoju a spoločnému progresu. 

"Nebolo to však iba o filme, ale aj o skúsenostiach, poznatkoch a kontaktoch, ktoré využívame na 100%. Ako príklad uvediem nášho śeftrénera Jakuba Horeckého, ktorý je každý týžden v kontakte s hlavným trénerom Nokianu KrP Jannem Kainulainenom, čí nášho hráča Tomáša Kopeckého, ktorý strávil 4 mesiace práve v Tampere v Nokiane KrP, kde hral za B-tím a odtrénoval niekoľko tréningov A-mužstvom Nokianu, ktoré aktuálne vedie F-Liigu." 

"V Lide sme si uvedomili, že hrať sa na vlastnom piesočku je veľmi krátkozraké a treba sa otvoriť svetu, kde sa náš šport hrá na top úrovni. Dúfam, že podobné nastavenie bude mať, čo najviac klubov. Chceme pracovať pre slovenský florbal a pomáhať ho posúvať vpred. Ak pri tom niekoho inšpirujeme, aby pre to tiež spravil niečo navyše a zlepšil sa aj on, tak budeme len radi a radi aj pomôžeme. Rovnako oceníme, aj keď niekto iný robí veci kvalitnejšie ako my. Človek sa učí neustále. Iba v kvalitnej konkurencii sa budú zlepšovať hráči, tréneri, rozhodcovia, či funkcionári. A tým pádom aj celý slovenský florbal." doplnil na záver Daniel Dobrovodský. 


Pozrite si prvý z dvoch trailerov na film s názvom Lido: Florbalová cesta severom TU


Tešíme sa na premiéru. 


Fotogaléria

Ďalšie články


Odoberajte newsletter