Patrik Bulko: Prague Games nám poskytol verný obraz toho, kde sa nachádzame v rámci širšieho výberu U19

Turnaj Prague Games priniesol pre slovenskú juniorskú reprezentáciu bohatý zápasový program

 

Dva slovenské výbery - Biely a Modrý tím - (25 hráčov a 4 brankári) absolvovali, vďaka dobre nastavenému postupovému systému, za necelé 4 dni 17 zápasov. Taká bohatá zápasová porcia by v podmienkach 3-dňových zrazov na Slovensku bola možná len veľmi ťažko. 

"Prague Games nám poskytol verný obraz toho, kde sa nachádzame v rámci širšieho výberu U19" Patrik Bulko 


Tréner Patrik Bulko, okrem iného, vníma podobné turnaje ako príležitosť pre konfrontáciu s medzinárodným florbalom pre mladých chlapcov:  

"Vďaka konfrontácii s medzinárodným florbalom sme odkryli všetky naše silné a slabé stránky až na kosť, a to nielen vďaka zápasom proti skúseným súperom (Tatran Střešovice, Fatpipe Chodov, FS Masters Latvia...), ale paradoxne, i proti súperom, ktorí to „zabetónovali“ na 40 minút vo vlastnom bránkovisku. Vo všeobecnosti sme si preto zobrali z každého zápasu niečo, následkom čoho vieme, na čom pracovať."

 

Oba tímy na seba narazili v B časti kategórie B18 a víťazne zo vzájomného súboja vzišiel biely tím, neskorší víťaz B finále. 

Biely tím v B finále proti Blue Devils. Zdroj: Flickr Prague Floorball Games

 


 

Pri konfrontácii so špičkovým ale aj priemerným mezdinárodným florbalom, napr. v podaní klubov z Česka, zistili tréneri, že v juniorskej kategórii už veľa nedokážu opraviť. Výchova hráčov začína oveľa skôr a to najmä v kluboch. 

"Práca s florbalkou, technika a streľba je ešte ako-tak porovnateľná, žiaľ, fyzická a kondičná stránka, rýchlosť rozhodovania, konzistentnosť výkonov, vyhodnocovanie herných situácií, tranzícia, vysoké napádanie či dostávanie sa spod tlaku je niečo, čo hráči nemajú natrénované, a teda ani zakorenené už od mládežníckych čias, následkom čoho sa s vyššie uvedenými pojmami hráči stretávajú prvýkrát až v mužskej kategórii (tí šťastnejší o niečo skôr, práve pri konfrontácii s medzinárodným florbalom, no otázkou zostáva, aká je motivácia hráčov, aby na sebe pracovali v tak nízkej konkurencii jednotlivých regiónov, častokrát bez jasného tréningového cyklu)." dodáva Bulko. 

Svetový florbal je tak stále pred nami ale postupnou a poctivou prácou ho môžeme pomaličky dobiehať. V juniorskej repre majú tréneri vytvorený jasný plán pre hráčov, pravidelne s nimi komunikujú, posielajú im materiály a osobne navštevujú extraligové zápasy. Bulko považuje za veľmi dôležité práve pravidelnú prácu s hráčmi: "Považujeme za veľmi dôležité, aby sme na našich silných a slabých stránkach pracovali čo najviac a najčastejšie."


Najbližšie sa stretne juniorská repre na prestížnom Czech Open, kde bude štartovať v mimoriadne kvalitnej kategórii U21 bok po boku s SV Wiler-Ersigen, Spartou Praha, Tatranom Střešovice či Zugom United a Klotenom. 

 

Sledujte nás a o nič podstatné neprídete. 

 


Fotogaléria


Odoberajte newsletter