1. liga starších žiačok má pred sebou ešte štyri kolá. Na čele Michalovce

Najvyššia súťaž starších žiačok pokračovala cez víkend 11. a 12. kolom. Dievčenská súťaž zložená z deviatich tímov má pred sebou posledné 4 kolá a na jej čele sú dievčatá z Michaloviec. O štyri body za nimi sú hráčky Nemšovej, ktoré ale majú ešte dva zápasy k dobru. To platí aj pre tretie Kysucké Nové Mesto, ktoré stráca na Eastern wings 6 bodov. Prvé tri tímy prehrali počas sezóny len raz. 

Nemšová počas posledného víkendu zdolala doma Michalovce 6-1 a my sme nazreli práve do "kuchyne" tímu, ktorý aktuálne vedie súťaž starších žiačok - Eastern wings Michalovce. Ako napreduje dievčenský florbal v meste na východe Slovenska a ako zatiaľ prebieha sezóna u "východných" krídel? To nám prezradila Radmila Hajdúková. 

"Družstvo starších žiačok Eastern Wings Michalovce v minuloročnej sezóne obsadilo v 1.lige poslednú priečku, keď prvýkrát začalo získavať skúsenosti s hráčkami patriacimi do kategórie mladších žiačok.Počas sezóny sa naše výkony zlepšovali a odmenou nám bol majstrovský titul na turnaji mládeže v Slovenskej Ľupči. To nám našepkávalo, že cesta je správna a je potrebné pokračovať. 

V prebiehajúcej sezóne sme po poctivej letnej príprave obsadili v prvej časti súťaže 1. miesto. Po nešťastnej remíze s Kysuckým Novým mestom v závere roka sme druhú časť súťaže začali víťazstvom nad Modrou a Fiľakovom. V januári nás ale čakali dva lyžiarske kurzy, a teda menší tréningový výpadok ale najmä rozsiahla maródka. V sobotu 27.1. 2024 v domácom kole sme proti Tvrdošínu nastúpili so 4 hráčkami, ktoré prišli priamo z postele a dve hrali s teplotou. Súboj s Tvrdošínom sme ešte zvládli 6:2 ale v zápase s Nemšovou sme po 1. tretine nevládali. Súper bol rýchlejší, technickejší a napriek famóznemu výkonu našej brankárky sme Nemšovej podľahli vysoko 1:6, čo nás zastavilo v ceste na pomyslený Olymp a vo zvyšných kolách sa budeme biť o striebro."

Srdce, nasadenie, cestovanie ale aj propagácia florbalu

Eastern wings Michalovce sú jediným zástupcom v 1. lige starších žiačok z východu republiky a väčšina tímov je koncentrovaná na západe. Trpezlivá a postupná práca ale postupne láka dievčatá k florbalu aj na východnom Slovensku, čo je viac ako vítaný jav. Pokračuje Radmila Hajdúková. 

"Napriek tomu, naše dievčatá hrajú florbal ešte len tretiu sezónu a stali sa vzorom pre mladšie hráčky, ktoré sa snažíme získať pre tento krásny šport. V Michalovciach žije 35 000 obyvateľov a pri konkurencii prvoligovej hádzanej, futbalu a hokeja, ktoré sú prioritne financované je ťažké budovať širokú základňu len na báze nadšencov a dobrovoľníkov, nehovoriac o tom, že v blízkom okolí sa dievčenský florbal nehrá a my sme odsúdení cestovať na západ. Pre nás najbližším súperom je Fiľakovo. Počas sezóny sa nám preto podarilo získať pár dievčat z košických klubov na striedavý štart a veríme, že aj ďalšie prejavia záujem hrať v dievčenskom kolektíve. Florbal ako rýchlo sa rozvíjajúci šport by si určite zaslúžil viac pozornosti a financií na jeho rozvoj a popularizáciu. Snažíme sa preto tento šport prezentovať na verejnosti rôznymi podujatiami najmä pre tých najmenších.

Spoluorganizujeme podujatie „Vyber si svoj šport“ pre predškolákov a Letný florbalový tábor. Na ZŠ T.J.Moussona vyučujeme predmet florbal formou športovej prípravy a veríme, že sa nám podarí získať v tejto sezóne nejaký cenný kov a väčšiu podporu zo strany samosprávy."


1. liga starších žiačok pokračuje 17. februára. Všetky informácie o súťaži nájdete TU

 


Súvisiace články


Odoberajte newsletter