Mráz už takmer rok nehral, po zranení čaká na reštart českej I. ligy

Lukáš Mráz patril pod vedením trénera Petra Koutného k stabilným členom reprezentácie SR. Počítal s ním aj súčasný kouč národného tímu Radomír Mrázek, no 26-ročného útočníka zastavilo zranenie. Teraz sa pripravuje na návrat a čaká na reštart českej druhej najvyššej súťaže, v ktorej nastupuje za Bulldogs Brno.

 

Rodák zo Skalice dlhodobo laboroval s nepríjemným zranením kolena, ktoré reálne ohrozilo jeho kariéru. „Išlo o kolenný defekt chrupavky štvrtého stupňa, čo je v podstate najhoršie, čo môže byť pre športovca v rámci takýchto zranení. Doktor defekt obrúsi, vyplní časť nejakou látkou a ostáva veriť, že to nebude bolieť. Liečba priamo na tento defekt v podstate nie je a štvrtý stupeň je v podstate kosť na kosť, takže sa neodporúča športovať. Ale môj doktor v Brne ma zachránil. Rekonvalescencia je podobná ako u poškodeného menisku, ale s tým, že to nemá vplyv na výsledok. Je tu možnosť si zaplatiť operáciu kmeňovými bunkami, ale stojí niekoľko tisíc a účinnosť nie je stopercentná,“ vysvetlil Lukáš Mráz pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu (SZFB).

 

Sezónu 2018/2019 v českej superlige ešte odohral kompletnú. V predčasne ukončenom ročníku 2019/2020, už v prvej lige, absolvoval iba štyri zápasy, v ktorých získal rovnaký počet bodov za jeden gól a tri asistencie. Naposledy nastúpil ešte v marci minulého roka. „Odohral som len pohár a následne sa mi stalo to zranenie. Takže skoro celú sezónu som sa liečil, makal som, aby som mohol opäť hrať. A podarilo sa mi to, hral som jednu tretinu proti Karlovým Varom a následne polovicu zápasu proti Kladnu, čo boli posledné zápasy základnej časti. Následne sme hrali play-off, kde som už hral celý zápas a po druhom zápase ukončili súťaž kvôli covidu. Makal som ďalej, aby som bol pripravený na ďalšiu sezónu, a čo sa nestane, prípravný zápas pred začiatkom sezóny a bum, ťažký výron členku. Pauza dva mesiace, následne prerušili ligu a ja v podstate odvtedy čakám, až začnem hrať,“ prezradil.

 

Napriek tomu, že na palubovke sa v súťažnom zápase neobjavil už takmer rok, v kontakte so spoluhráčmi bol v podstate neustále. „Bol som mimo kabíny maximálne mesiac. Inak som vždy chodil na tréningy sa aspoň pozrieť alebo som si tam zacvičil svoje. Takže nejaký dlhší čas to nebolo. Keďže hrať som nemohol, tak som aspoň nastavoval nejakú dobrú náladu v tíme, ale dosť často sa to otočilo proti mne,“ uviedol účastník majstrovstiev sveta 2018 v Prahe.

 

Česká druhá najvyššia súťaž sa aktuálne nehrá, keďže výnimku potrebnú na spustenie získala iba najvyššia superliga. Ešte pred prerušením I. ligy mužov stihlo Brno absolvovať štyri zápasy s bilanciou tri víťazstvá a jedna prehra. V tabuľke je na piatom mieste, ale väčšina konkurentov odohralo viac duelov. Keď sa znova začne hrať, Mráz chce byť pripravený. „Doteraz mám problémy s tým kolenom, ale naučil som sa to nejako kontrolovať. Aby som fungoval čo najdlhšie a hral florbal ešte nejaký ten piatok, tak každý deň strečujem a snažím sa udržovať hlavne hamstringy v nejakej sile, aby kontrolovali ten defekt a nešiel až na kosť. Keďže pre mňa nie je dobrý variant len behanie, tak sa snažím hlavne bicyklovať a doma cvičiť. Mame nejaký plán, ktorý musíme posielať, ale nie vždy sa dá ísť von, vzhľadom na počasie.“

 

Od roku 2016 sa pravidelne objavoval v reprezentácii SR. Vrchol dosiahol v závere roka 2018, keď sa prebojoval do nominácie Petra Koutného na svetový šampionát v Prahe, kde získal 10 bodov za 6 gólov a 4 asistencie. Do tímu ho chcel po príchode na lavičku nášho národného tímu aj nový tréner Radomír Mrázek, lenže to už Mráza vyradilo z hry zranenie. Vlaňajšie majstrovstvá sveta odložila pandémia na tento rok, takže skúsený útočník sa opäť môže uchádzať o nomináciu. „S trénerom som bol v kontakte v podstate naposledy pred rokom a pol na Slovak Floorball Cupe. Potom som dostal pozvánku na zraz a následne sa mi stalo to zranenie. Odvtedy v podstate nič. Momentálne som však rád, že vôbec môžem behať a športovať. Samozrejme, bol by som rád za pozvánku, ale až čas ukáže, či na to ešte mám,“ uzavrel.


Súvisiace články


Odoberajte newsletter