MS JUNIORIEK 2022 - Slovenské juniorky vyrovnali výsledkové maximum v podobe 5. miesta!

Slovenské juniorky vyrovnali na 10. Majstrovstvách sveta najlepšie umiestnenie z rokov 2010 a 2014. K spleniu snu o semifinále ale ešte niečo chýbalo... 

5. miesto si vybojovali po výhre nad domácim Poľskom v pomere 5:4 


Katovice/Poľsko

Úvod šampionátu priniesol ďalšiu konfrontáciu proti neskorším finalistkám z Česka. Federálne derby prinieslo atraktívny florbal, mrzieť mohli zbytočné chyby v obrane a množstvo nepremenených šancí. Dievčatá ale ukázali, že dokážu zabojovať a ukázali srdce. Následný dôležitý súboj proti Nórkam priniesol remízu 5:5. V zápase viedli dievčatá už 3:0 ale v záverečnej časti museli tuho bojovať o bodový zisk, čo sa im podarilo. V záverečnýom zápase skupiny Švédky ukázali, že sú florbalovo, kondične a výkonnostne na inej úrovni a bola z toho prehra 2:11. 

Nasledovalo čakanie na rozuzlenie skupiny a po výhre Česka nad Nórskom a následnej prehre Poľska so Švajčiarskom znamenala, že si dievčatá zahrajú o konečné 5. miesto práve proti domácemu výberu Poľska. Po výhre 5:4 z toho bolo víťazné zakončenie turnaja a splnenie cieľa skončiť do 6. miesta. Sen o semifinále ale ešte musí zostať snom... 

Premiérové góly na MS junioriek v slovenskom drese zaznamenali hneď štyri hráčky: Sophia Sabolová, Lenka Červená, Nikol Drábeková a Klaudia Chúpeková 

Najproduktívnejšou hráčkou bola Denisa Papierniková: 4 zápasy - 7 gólov /hetrik proti Česku/ 

Do Katovíc prišlo veľké množstvo slovenských fanúšikov, dievčatá prišli povzbudiť ich rodiny, priatelia a nechýbal ani prezident SZFB - Martin Kopejtko, ktorý osobne podporil tím vedený Dušanom Ďuríčkom mimo ihriska a na ihrisku kapitánkou Lindou Pudišovou. Osobnú návštevu MS junioriek zakončil prezident SZFB odovzdaním pamätných medailí pre naše hráčky a jedným dychom dodal poďakovanie celému tímu: 

"Blahoželám našim juniorkám k dosiahnutému úspechu na MS, ktorý verím, bude každú z nich motivovať v och ďalšom florbalovom napredovaní. Ďakujem celému realizačnému tímu (vedúci družstva Marek Lenner - podporiť dievčatá prišla aj Lenka Ďuríčková, hlavný lekár Michal Karásek, maséri Viliam Štofira a Peter Vraňák a kondičná trénerka Naďa Horváthová) za príkladnú starostlivosť o reprezentantky nielen počas samotných MS, ale aj počas kvalitnej a veľmi náročnej prípravy pod vedením trénerskej trojice Dušan Ďuríček, Štefan Rajčan a Michal Jedlička. Veľká vďaka patrí aj rodičom, ktorí juniorkám vytvorili tú správnu florbalovú atmosféru a stali sa tak súčasťou jedného z najväčších úspechov dosiahnutých na svetovom šampionáte v tejto kategórii."

 

"Sme na stále dlhej florbalovej ceste ale vydali sme sa správnym smerom." Martin Kopejtko 

 


Turnaj po poslednom víťaznom zápase postupne zhodnotili hlavný tréner Dušan Ďuríček, jeho asistent Michal Jedlička a MVP zápasu s Poľskom - Nikol Drábeková. 

 

Dušan Ďuríček: "Sme veľmi radi, že nám to v poslednom zápase konečne vyšlo. Nebolo to jednoduché ale dievčatá ukázali, že si 5. miesto zaslúžia a som rád, že sme splnili cieľ s ktorým sme tu šli. Domáce publikum tlačilo svoje favortiky vpred a vždy je náročné hrať proti súperovi so silnou podporou na tribúne. Sen o semifinále a najlepšej štvorke pretrváva, ale myslím si, že so šampionátom môžeme byť spokojní." 

Michal Jedlička, asistent hlavného trénera zdôraznil najmä výrazný deficit v podobe kondície u slovenských junioriek, ktorý tvorí základ medzi nami a veľkou štvorkou: 

„Rozdiel medzi nami a tými najlepšími spočíva v kondícii. Kým tento problém neodstránime, výsledky neprídu, nedá sa to obalamutiť. Bez kondície sa herná koncepcia rúca, dievčatá idú na autopilota a vracajú sa k starým návykom, ktoré majú zo svojich klubov. Musíme si to uvedomiť a ak si chceme splniť sen o TOP4 začať na tom poriadne makať.“ 

Nikol Drábeková, MVP zápasu proti Poľsku, bola po zápase veľmi šťastná: „Po zápase o piatu priečku sme veľmi šťastné. Určite sme však mohli zabojovať aj o vyššie pozície, káder sme na to mali. Musím vyzdvihnúť prvú päťku, ktorá nás potiahla, nastrieľala veľa gólov a rovnako aj našu najproduktívnejšiu hráčku - Danielu Papiernikovú, ktorá by si ocenenie pre najlepšiu hráčku rovnako zaslúžila." 


Za Denisou Papiernikovou 7 bodov (7+0), nasledovala v TOP 3 slovenskej produktivity Laura Chúpeková so 6 bodmi (4+2) a Lenka Červená 5 bodov (3+2).

Vlani v septembri vo švédskej Uppsale na MS U19 odložených o rok sa tím SR musel uspokojiť so siedmym miestom. Aktuálne vrcholné mládežnícke podujatie sa pôvodne malo uskutočniť v máji na Novom Zélande. Pandémia nového koronavírusu napokon viedla k zmene termínu aj dejiska.

Ďakujeme za podporu počas celých MS a že nás sledujete. Zostaňte s nami aj naďalej. 


Súvisiace články


Odoberajte newsletter