Nóri ešte nikdy nechýbali vo štvrťfinále, čo tak to zmeniť chlapci?

Slovenská reprezentácia má pred sebou na svetovom šampionáte v lotyšskej Rige už štvrtého súpera. Dnes vybehnú chlapci v osemfinálovom zápase proti Nórom.

 

Ak sa chcú Slováci vyrovnať najlepšiemu úspechu z roku 2012, kedy obsadili v histórií šampionátov najlepšie 8. miesto na MS vo Švajčiarsku, musia dnes preskočiť náročnú osemfinálovú prekážku, ktorou sú Nóri. Naši dnešní súperi na tohtoročnom podujatí ešte nevyhrali a preto budú veľmi hladní po víťazstve. Odohrali však dva veľmi dobré a náročné zápasy proti Čechom, s ktorými prehrali 4:8 a snažili sa potrápiť aj úradujúcich majstrov sveta Švédov, s ktorými v 45. minúte vzájomného súboja prehrávali len 2:3, no napokon podľahli severanom 2:8. Veríme, že sa Nóri včera večer poriadne unavili v stretnutí proti domácim Lotyšom, s ktorými dokázali remizovať 5:5.

 

Aktuálne najlepším strelcom severanov je Markus Lindgjerdet, ktorý na tohtoročnom šampionáte zaznamenal tri góly do siete súperov. Nórsky tím, je však oveľa nebezpečnejší ako celok. O to viac, že v histórií šampionátov sa ešte nikdy nestalo, žeby táto krajina chýbala v prvej osmičke. Naši chlapci tak majú možnosť prekvapiť. Nóri sa ako jediná krajina okrem svetovej štvorky (Švédsko, Fínsko, Švajčiarsko, Česko), môže pýšiť ziskom bronzovej medaily, ktorú si vybojovalo na MS v roku 1996.

 

Nepríjemnú hru Nórov sme mali možnosť zažiť na vlastnej koži už dvakrát vo vzájomnom meraní síl. Po prvý raz sme sa s nimi stretli v roku 2012 na medzinárodnom turnaji v Čechách, kde sme prehrali 5:8. Tento zápas si zo súčasného kádra pamätajú viacerí hráči. Za Slovensko si v tom čase zahral aj súčasný tréner Ján Purc.

 

Druhé meranie síl je zo septembra tohto roku. Na turnaji Polish Open vo Wroclavi sme s Nórskom hrali o konečné tretie miesto. Nóri nás zdolali 9:2. Na šampionáte sme však spolu ešte nehrali. „Hru nášho dnešného súpera poznáme a bude to veľmi náročný zápas. Po včerajšku spravíme niekoľko zmien v zostave,“ povedal tréner Petr Koutný.

 

Skúsený harcovník slovenského tímu Juraj Matejka pred dôležitým súbojom povedal: „Do zápasu ideme s čistými hlavami. Každý si je vedomý, že ide o najdôležitejší súboj a tak sa aj pripravujeme. Sme plní odhodlania pobiť sa o postup a nechať v zápase všetko, čo v nás je!“

 

Osemfinálový zápas o postup do štvrťfinále odvysiela aj Slovenská televízia na kanáli RTVS 2 so začiatkom od 14.45 hod.



Odoberajte newsletter