Česko hlási pred kvalifikáciou problém. Opory odmietajú reprezentovať

Nepríjemnosti rieši necelý mesiac pred kvalifikáciou MS mužská reprezentácia Českej republiky. Trénerovi Petrimu Kettunenovi odmietli pozvánku viaceré opory. Do Lotyšska tak vycestuje omladený a oklieštený tím, zatiaľ čo médiá špekulujú o dôvodoch bojkotu.

 

Problémy priniesla výmena asistentov reprezentačného trénera. Podľa oficiálneho stanoviska Českého florbalového zväzu prišlo k zásadnému nesúladu predstáv Petriho Kettunena s asistentmi Pavlom Brusom a Milanom Fridrichom. Tí boli nahradení Fínmi Akselim Ahtiainenom a Karom Kuussaarim. Viacerí hráči reagovali na zmenu hrozbou, že za týchto podmienok ďalej hájiť národné farby nechcú. Nebolo však zrejmé, ako vážne to mysleli. Začiatok kalendárneho roka ukázal, že nežartovali. Partia na čele s kapitánom Matějom Jendrišákom spísala oficiálnu odpoveď koučovi, v ktorej mu vysvetlila dôvody svojej neúčasti na kvalifikačnom turnaji. Z tej sa na verejnosť zatiaľ veľa nedostalo. Šepkalo sa o tom, že ich odradili mimoriadne neatraktívni súperi, ktorým bude Česko čeliť (Španielsko, Holandsko a Lichtenštajnsko). To však medzičasom samotní hráči rázne vyvrátili.

 

Možnosť vyjadriť sa a problém vysvetliť zatiaľ znemožňuje mlčanlivosť v reprezentačnej zmluve, ktorú majú hráči podpísanú. Jendrišák síce pôsobenie v národnom tíme ukončil už v decembri, ale na papieri to zatiaľ podpisom oboch strán dotiahnuté nie je. Vyostrená situácia by mohla byť o čosi svetlejšia po aktuálnom víkende. V Ostrave sa koná prestížny klubový Champions Cup, na ktorom bude prítomný prezident Českého florbalu aj samotný reprezentačný kouč. Pred kvalifikačným turnajom však k trénerským rošádam už pravdepodobne nedôjde a Česi by duely so súpermi z druhej, tretej a štvrtej desiatky svetového poradia mali bez problémov zvládnuť aj za týchto okolností. Tlač medzitým intenzívne špekuluje o novom mužovi na lavičku. Topfavoritom je Pavel Brus. Ten priznal, že o ponuku má záujem, no zároveň chce ostať klubovým trénerom Vítkovíc.

 

Kvalifikačného turnaja sa ako štvrtý tím svetového renkingu musia Česi zúčastniť po štyroch rokoch. Majstrovstvá sveta 2018 mali, ako domáci tím, isté aj bez neho. Až šestica hráčov v lotyšskej Liepaji nazbiera vôbec svoje prvé seniorské reprezentačné skúsenosti. Do nominácie sa dostala aj trojica hráčov, ktorá pre Česko v máji vybojovala senzačný titul juniorských majstrov sveta. "Nie" však pozvánke nepovedali všetci legionári. Nechýba napríklad Ondřej Vítovec, jediný Čech vo fínskej lige, Martin Kisugite zo švédskeho Höllvikensu či trojica zo Švajčiarska - Daniel Šešulka, Patrik Dóža a David Šimek. Okrem "českej" kvalifikačnej skupiny E bude na Pobaltí sídliť aj "Éčko" s výbermi Nemecka, Lotyšska, Rakúska a Francúzska.

 

Nominácia českého tímu na kvalifikáciu MS 2020:
Brankári: Lukáš Bauer (Florbal MB), Martin Beneš (Sparta Praha)
Obrancovia: Jiří Bauer (FBC Ostrava), Martin Pražan (Florbal Chodov), Tomáš Sýkora (Florbal Chodov), Daniel Šešulka (Chür Unihockey - SUI), Milan Tichý (FLorbal MB), Onďrej Vítovec (EräViikingit - FIN)
Útočníci: Jiří Besta (Vítkovice), Jakub Boček (Black Angels), Patrik Dóža (Rychenberg - SUI), Filip Forman (Bohemians), Martin Kisugite (Höllvikens - SWE), Jakub Kolstrunk (Sparta Praha), Mikuláš Krbec (Florbal Chodov), Tom Ondrušek (Florbal Chodov), Jakub Renčín (Black Angels), Patrik Šebek (Bohemians), David Šimek (Thun - SUI), Matyáš Šindler (FBC Ostrava)



Odoberajte newsletter