Švajčiarsky denník s Peťom Klapitom: "Vo Švajčiarsku pozerajú na hráčov a trénerov ako na čistú a nepopísanú knihu."

Švajčiarsky denník je späť!

Po tom, čo minulý rok zmenil Peter Klapita pôsobisko a odišiel za prácou, trénerským remeslom a životom do Švajčiarska, postupne spoznáva zákulisie fungovania florbalu v krajine Helvétskeho kríža. Napĺňa ho práca v klube, práca s mládežou, práca na rozvoji florbalu, rôznych projektoch ale aj na osobnostnom rozvoji. 

Špecifiká tamojšieho športového prostredia, fungovanie klubu v druhej najvyššej mužskej súťaži NLB ale aj to, ako je vo Švajčiarsku nazerané na hráčov a trénerov zo zahraničia, nám Peter prezradí v druhej časti Švajčiarskeho denníka. 

Druhá časť série zo zákulisia fungovania florbalu vo Švajčiarsku nás zavedie k lepšiemu porozumeniu úrovne druhej najvyššej súťaže mužov NLB, kde Peter Klapita pôsobí v tíme Ad Astra Obwalden ako asistent hrajúceho trénera. Aká je švajčiarska NLB a prečo sa ju oplatí sledovať?

NLB alebo National liga B je druhá najvyššia súťaž vo Švajčiarsku, kde hrá 12 tímov spôsobom každý s každým (dvakrát) na celoštátnej úrovni. Tak ako na Slovensku, aj tu sa po skončení základnej časti odohrá play off, kde si tímy zo špice tabuľky vyberú svojho súpera do štvrťfinále, respektíve semifinále. Lepšie postavený finalista po základnej časti NLB odohrá baráž na štyri víťazné stretnutia proti poslednému tímu NLA a druhý finalista sa stretne s predposledným tímom NLA rovnakým spôsobom, z čoho
vyplýva, že sa nehrá finále ligy, ktoré je nahradené barážou. Záverečné série sezóny tak určia dvanásť účastníkov nasledujúcej sezóny NLA, medzi ktorých by sa rád zaradil aj tradičný klub Ad Astra Obwalden, kde momentálne pôsobí jediný Slovenský tréner na území krajiny Helvétskeho kríža Peter Klapita.

“Keď som prišiel v lete do klubu, ihneď ma zaskočila profesionalita a úroveň v klube, či ide o materiálno technické zabezpečenie a samozrejme podmienky, ale z trénerského hľadiska najmä to, že Švajčiarska federácia od trénerov nepožaduje žiadnu konkrétnu licenciu, školenie alebo nejaký preukaz či kredity. Trénovať tu môže teoreticky ktokoľvek bez ohľadu na vek, pohlavie či dosiahnutú úroveň vzdelania. Zaujímavosťou ale je, že existuje skupinka približne tridsať najlepších trénerov, ktorí sa rôznych seminárov a kempov pravidelne zúčastňujú a pre ktorých je vytvorený obrovský budget približne 500 000 CHF (švajčiarskych frankov - miestna mena, ktorá je približne rovnaká ako euro), ktoré si medzi seba títo tréneri na základe svojho dosiahnutého florbalového levelu rozdelia. Je to spôsob motivácie a odmeny za ich prácu. Zdá sa to ako obrovské peniaze, ale vo Švajčiarsku sa jedná o podpriemerný plat, ktorý daného trénera bez inej práce alebo platu zo strany klubu neuživí.”


 

? VEDELI STE, ŽE...? 

Vo Švajciarskych NLA a NLB tímoch platí gentlemanské pravidlo o 4 zahraničných hráčoch? Áno, maximálne štyria. Aj keď by si ich mnohé kluby vzhľadom na svoje finančné možnosti mohli dovoliť viac. Samozrejme, že sa nájde klub, ktorý sa rozhodne dané pravidlo nerešpektovať, ale pre 99% klubov toto pravidlo platí.

 


Vo Švajčiarsku je nutné ukázať ochotu pracovať pre klub, svoje kvality a snahu zlepšovať sa. 

“Švajčiari absolútne neprihliadajú na to, čo daný hráč alebo tréner dosiahol v predošlom klube či reprezentácii. Samozrejme je to akási vizitka, ale pozerajú na každého ako na čistú a nepopísanú knihu. Je teda nutné od začiatku ukazovať ochotu pracovať pre klub, ukazovať svoje schopnosti a skúsenosti a za seba poviem, že na všetkých úrovniach od samotného trénerstva A tímu mužov až po organizáciu eventov a kempov či zapájanie sa do rôznych projektov. Rovnako to platí aj pre hráčov. V našom klube máme dvoch chalanov z Tatranu Střešovice, ktorí vyhrali tri České juniorské tituly a obaja majú obrovský problém presadiť sa do nabitého kádra. Nikto im negarantuje miesto len kvôli tomu, že vyhrali tieto tituly.” 

Peter Klapita a Jakob Arvidsson - trénerská dvojica Ad Astra Obwalden.


Úroveň NLB, prenosy, návštevnosť a švajčiarske "detaily".

“Čo sa týka ligy, na prvý pohľad by sa zdalo, že je úrovňou ako Slovenská, ale veď posúďte sami. Na platforme swissunihockey, ktorá je stiahnuteľná ako aplikácia alebo samozrejme v jej internetovej podobe si pozriete takmer všetky zápasy LIVE - online. Nájdete si ich zostrihy, fotogalérie a pozápasové rozhovory. Na každom zápase nájdete teplý bufet s jedlom a nápojmi a parádne zázemie (žiadna zima a tma :)). Pred každým zápasom je nástup s detičkami, svetelná show a vyhlasovanie úvodných formácií, s čím súvisí vždy prítomná zvuková technika a zápasový moderátor, ktorý má na starosti prestávkový program a hry o ceny. Po zápase je samozrejmosťou vyhodnotenie najlepších hráčov či pozápasové rozhovory a samozrejme kus šarmu tomu dodávajú všadeprítomní zahraniční hráči (najmä Švédi a Fíni), ktorí úroveň ligy posúvajú nahor. Ak by som k tomu pridal aj množstvo fanúšikov (priemerná návštevnosť NLB je okolo 150 fanúšikov na zápas, ale na naše zápasy si pravidelne nájde cestu okolo 250 ľudí) oblečených v dresoch zakúpených vo všadeprítomných fanshopoch, musím povedať, že podľa mňa je úroveň NLB lepšia ako úroveň Slovenskej extraligy organizačne a aj herne.”


Švajčiarsky pohár, rodinná atmosféra v klube ale aj na zápasoch, videorozbory, analýzy, bufety, občerstvenie pre hráčov, divákov... Detaily, ktoré vytvárajú fungujúci a kvalitný celok. 

Prostrediu švajčiarskeho florbalu nahráva aj pohár Swiss Unihockey, ktorý sa hrá takmer vo všetkých vyspelých florbalových krajinách a majú doň šancu zasiahnuť všetky tímy zo všetkých ligových úrovní a tento rok sa ho zúčastnilo približne 85 mančaftov. 

“Náš tím sa v ňom dostal medzi osmičku najlepších a vypadli sme až pred bránami semifinále s podpriemerným NLA tímom, čo vám vytvorí obraz o vysokej úrovni NLA. V ľestnásťfinále poháru sme napríklad cestovali na pôdu štvrtoligového tímu, ktorý pôsobí v našom regióne a na zápas si našlo cestu okolo 450 bláznivých fanúšikov, ktorí domácim vytvorili naozaj skvelú kulisu v malej hale hneď vedľa poľnohospodárskeho družstva na lúke:) ale aj také je florbalové Švajčiarsko.”

 

? VEDELI STE, ŽE... ? 

Zápasy tretej či štvrtej najvyššej ligy si môžete pozrieť live na platforme Swiss unihockey? Áno všetky NLA prvoligové, väčšinu NLB druholigových a niektoré zápasy tretej a štvrtej ligy si viete zdarma pozrieť pod jednou strechou platformy Swiss unihockey.


“Pred prvým domácim ligovým zápasom dostali všetci hráči od klubu sezónne vstupenky pre seba a svojich najbližších, inak sa platí vstupné na zápasy NLB v priemere 10 frankov (10 eur). Hráči sa stretávajú dve hodiny pred zápasom a pomáhajú s prípravou ihriska. Je to tu taká tradícia a robia to všetci. Dokonca majú hráči v zmluvách, že musia 4x za sezónu pomáhať klubu na jeho podujatiach (robiť časomerača, pískať detský turnaj, či prísť na kemp a ukázať im na tréningu správnu techniku).

Domáci zápas - vonkajší zápas.

Ako to vyzerá pred domácim zápasom, na ktorý chodí pravidelne podporiť tím Ad Astra Obwalden cca 250 ľudí? A ako cestuje klub NLB na zápasy vonku? 

"Hodinku a pol pred domácim zápasom už sedia všetci vo video miestnosti rovnako oblečení na rozcvičku, kde si pozrú pripravený rozbor hry súpera, presilovky, oslabenia, rozohrávku a obranu, aby sa následne vo formáciách porozprávali o stratégii. Nasleduje game plan, teda očakávaný priebeh zápasu a diskusia v špeciálnych formáciách. V klube máme napríklad špecialistov na oslabenia, alebo ball winnerov v presilovkách aby sa kľúčoví hráči nemuseli naháňať za loptičkou. Nasleduje kávička v šatni spojená so sladkým bufetom, masáž u maséra, tejping u fyzioterapeuta a zápasová rozcvička najskôr vonku, následne vnútri a až cca 30 minút pred zápasom si hráči chytia florbalky.”

“Pred prvým vonkajším ligovým zápasom na ktorý sme cestovali spoločne autobusom som bol príjemne prekvapený organizáciou a profesionalitou. Rovnaké oblečenie, skvele vybavený autobus s kávou a pokrovými stolmi, šofér v obleku, spoločné jedlo na ceste naspäť hradené klubom, regeneračné drinky, pitný režim. Celkom slušná úroveň na druhú najvyššiu súťaž, čo poviete?.”


V ďalšej časti sa dozviete napr. aj to, ako je Švajčiarsko jazykovo rozmanité alebo ako vyzerá týždeň v klube hrajúcom NLB... 



Odoberajte newsletter