POHĽAD TRÉNERA. Ako videl základnú časť tréner Radomír Mrázek? Playoff už od soboty

Play-off najvyššej súťaže mužov štartuje už v sobotu a čakajú nás veľmi zaujímavé štvrťfinálové série. Základnú časť vyhrala už v predstihu Žilina, ktorá nazbierala 60 bodov. Kanadské bodovanie ovládol ziskom 85 bodov Lukáš Nôta z Lido Bratislava 

Základná časť bola zaujímavá až do záveru, keď sa rozhodovalo o lepších pozíciách pre niektoré tímy v spodnej postupove štvorici ale rovnako aj o tom, kto si zabezpečí účasť v budúcej sezóne a kto si bude musieť miesto vybojovať v play-down a následnej baráži. 

Pohľad na základnú časť, posun niektorých tímov ale aj prognózy pred smaotnými štvrťfinálovými sériami nám poskytol reprezentačný tréner mužského výberu SR - Radomír Mrázek. 

"Základná časť aktuálnej sezóny bola vďaka rôznym vplyvom zaujímavá a relatívne vyrovnaná. Vypichnem niektoré tímy, u ktorých je z môjho pohľadu vidieť nejaký progres a snaha posúvať sa."


1.FBC Trenčín sa musel vyorvnať s mnohými odchodmi kľúčových hráčov, takže jeho výkonnosť a sila išla o niečo dole, ale na konci základnej časti sa výkony stabilizovali a v playoff bude tento tím vďaka svojim skúsenostiam opäť patriť k adeptom na finále. 

Záhorská Bystrica úplne prekopala svoj herný prejav, hrá veľmi aktívne, útočí vo veľkom počte hráčov, snaží sa hrať veľmi aktívne aj bez loptičky, čo je pre mňa osobne správny smer a cesta priblíženia sa medzinárodnému florbalu. Táto herná zmena síce so sebou priniesla viacero bodových strát a herných výkyvov, čo je ale krátkodobá daň za realizované zmeny. Pokiaľ ale zostanú pri tomto hernom prejave a budú na ňom pracovať aj v mládežníckych kategóriách, tak to bude pre slovenský florbal len dobré. 

Lido Bratislava síce nedisponuje tak florbalovo kvalitným kádrom ako dokonca niektoré tímy zo spodnej polovice tabuľky, ale o to viac je tento tím poctivejší a pripravenejší kondične. Pokiaľ sa podarí dobre zapracovať hráčov so skúsenosťami z českej ligy, ktorí prišli ku koncu základnej časti, tak sa šance na dobrý výsledok v sezóne ešte zvyšujú. 

Žilina je aktuálne ideálnym vzorom prepojenia dobrej práce s mládežou a s mužským A tímom. Je vidieť veľký tlak a vôľa pracovať na kondícii. Žilina, podobne ako Záhorská Bystrica, ale už o dva roky skôr, extrémne zmenila svoj herný prejav smerom k medzinárodnému florbalu. Jediné, čo tento tím oproti niektorým ligovým konkurentom nemá, sú väčšie skúsenosti. Ale to, akým spôsobom ovládli tohtoročnú základnú časť je obdivuhodné a radí Žilinu k adeptom na finále. 


TOP ŠTATISTIKY:

Žilina v základnej časti prehrala len dvakrát - proti Tsunami a proti Florku. 

Najproduktívnejším hráčom základnej časti sa stal s 85 bodmi Lukáš Nôta z ŠK Lido Bratislava, ktorý pridal aj najviac asistencií (39)

Najviac gólov nastrieľal Branislav Mitucha z 1. FBC Trenčín (49)

Celkovú najlepšiu percentuálnu úspešnosť zákrokov má na konte Patrik Strážovec z Grasshoppers Žilina - 81,17%


Štvrťfinálové dvojice.

Ako vidí tréner Mrázek vývoj vo štvrťfinálových dvojiciach? 

"Čo sa týka štvrťfinálových dvojíc, tak si myslím, že uvidíme vyrovnané série, ktoré sa môžu natiahnuť aj do maximálneho počtu zápasov."

__________

Žilina vs Prešov 

Žilina to nebude mať vôbec ľahké, pretože Prešovu sa podarilo veľmi dobre doplniť káder skúsenými hráčmi, ale aj tak sú "kobylky" jasným favoritom. Táto séria bude veľmi florbalová, pretože sa stretnú tímy s kvalitnými individualitami. Žilina disponuje suverénne najflorbalovejšou formáciou v súťaži, čo ale v playoff nemusí byť rozhodujúce, pretože tieto zápasy rozhodujú oveľa viac správne obranné návyky a vnútorné defenzívne nastavenie. 

Florko vs Nižná

Florko s Nižnou odohralo minulú sezónu veľmi vyrovnanú sériu, takže zápasy môžu mať zaujímavý náboj, avšak Florko je jasným favoritom, ktorého ťahajú navrátilci z českej ligy a rovnako aj dvaja veľmi skúsení "veteráni". Nižná bude musieť vytiahnuť svoje najsilnejšie zbrane a to je nadšenie a bojvnosť. Pokiaľ pridá aj hernú disciplínu a nebude púšťať Florko do ľahkých brejkov, tak má šancu uspieť. 

Lido vs ATU Košice

Séria ATU a Lida bude súbojom talentu a pracovitosti. ATU musí skrotiť horúce hlavy niektorých svojich hráčov, aby mohli konkurovať fyzicky veľmi dobre pripravenému súperovi. Som veľmi rád, že sa po dlhej pauze po zranení k florbalu vrátil "Čonkys" (Filip Čonka-Skyba) a povedie svoj tím proti tímu nezraniteľného Petra Nehilu. 

1. FBC Trenčín vs Tsunami

Trenčín s Tsunami bude podobne ako žilinsko-prešovská séria veľmi florbalová. Stretnú sa dva aktuálne najskúsenejšie tímy ligy, ktoré sú veľmi silné v hre. Trenčín by mal mať v zápasoch o niečo navrch, ale pokiaľ bude Tsunami trpezlivé a vezme Trenčínu sebadôveru, tak má šancu. 


U tímov mi chýba "drajv" 

"Všeobecne môžem povedať, že mi pri väčšine tímov chýba väčší "drajv" zlepšovať sa, pracovať na kondícii, hráť vo väčšom tempe, dať florbalu väčšiu vážnosť a prestíž, viac baviť seba aj divákov. Liga ide celkovo nahor, čo je ironicky povedané práve ten problém, pretože pre priblíženie sa medzinárodnej úrovni je potrebné aspoň bežať, ideálne šprintovať. 

Stále je to ako celok rekreačná úroveň bez väčšej driny. Zápasy sú hrané v extrémne pomalom tempe a aj napriek tomu s extrémnym množstvom chýb a stratami loptičiek. Z čoho bohužiaľ vyplýva, že takto hráči aj pravidelne trénujú alebo dokonca vôbec netrénujú. Hráči majú v porovnaní s medzinárodnou úrovňou veľa zlých návykov. Je jasné, že tieto veci idú ruka v ruke s podmienkami a možnosťami robiť florbal na čo najlepšej úrovni. To ale nesmie byť výhovorka pre to, že sa niekomu nechce makať. Do playoff prajem všetkým veľa šťastia a pevné zdravie." uzavrel pohľad na úroveň slovenskej Extraligy mužov tréner Radomír Mrázek. 


Playoff štartuje už v sobotu 16. marca! Buďte s nami pri tom. 

 

 

 

 

 

Fotogaléria

Súvisiace články


Odoberajte newsletter