FK Snina: Nový klub na florbalovej mape Slovenska s veľkým potenciálom

Florbalový klub Snina - nový klub na florbalovej mape Slovenska, ktorý vznikol v najvýchodnejšom meste Zemplína, vo vstupnej bráne do CHKO Vihorlat a do Národného parku Poloniny, v regióne s krásnou prírodou a tradičnou gastronómiou

A okrem toho aj v meste, kde sa spojili zanietení ľudia, aby dali florbalu v tejto časti Slovenska šancu a priestor na rozvoj. 


Martin Biľo a Denis Kapraľ. Dvaja športoví a florbaloví nadšenci, ktorým nie je osud tohto športu v malom meste pod Vihorlatom ľahostajný. 

V roku 2022 zaregistrovali Občianske združenie v zmysle zákona o športe a naštartovali spoločnú cestu k vytvoreniu plnohodnotného florbalového klubu. Počas minulého leta začali s organizáciou letnej florbalovej ligy v Snine. Prilákali tak nielen aktívnych športovcov a hráčov, ale aj širokú verejnosť, čo následne viedlo k zvýšenému záujmu u detí. Ich zvedavosť sa snažia podporovať aj zmysluplným trávením voľného času vo forme tréningov alebo priateľských zápasov. 

"Veľmi rýchlo si táto liga našla svoje miesto v programe fanúšikov florbalu, buď aktívne ako hráčov alebo pasívne ako divákov a počas leta sledovali zaujímavé zápasy každú nedeľu. Následne sme spustili nábor detičiek a začali jednoduchý tréningový proces, kde sa deti učia správne držať florbalku, prihrať, vystreliť a postupne ďalšie písmena florbalovej abecedy." prezradil nám o začiatkoch FK Snina jeden z jeho zakladateľov - Martin Biľo. 

FK Snina je od roku 2023 už aj riadnym členom Slovenského zväzu florbalu a rozšíril tak, stále sa rozrastajúcu, florbalovú rodinu. Plány majú v Snine veľké, ale cesta k ich naplneniu bude postupná. Ďalším krokom by malo byť prihlásenie sa do regionálych súťaží SZFB od budúcej sezóny v žiackych kategóriách. V tomto prípade je cesta cieľom. 

Martin Biľo pri záverečnom oceňovaní počas Okresného kola žiakov ZŠ vo florbale v Snine. FOTO: Fotograf Staško Snina


Spoločne s prezidentom SZFB - Martinom Kopejtkom, sme uplynulý týždeň osobne navštívili Sninu, kde v piatok 24. februára, prebiehalo Okresné kolo žiakov ZŠ vo florbale. V mestskej športovej hale to žilo naplno florbalom a privítalo nás skutočne krásne a moderné športové prostredie. Florbalové zápolenie spojené s emóciami radosti si prišiel vychutnať aj primátor mesta Snina Peter Vološin a spoločne s prezidentom SZFB ocenil všetkých zúčastnených a medailistov.

V uvoľnenej atmosfére, ktorá praje rozvoju florbalu, bol práve z rúk Martina Kopejtka, odovzdaný zástupcom a deťom z FK Snina, tzv. štartovací balíček pre novovzniknuté kluby v podobe florbalových loptičiek, znižovačov na florbalové bránky a zväzovej nálepky. Nechýbala spoločná fotografia a podporné a motivačné slová pre celý organizačný tím smerom do budúcnosti. 

“Na mape slovenskeho florbalu nám pribudlo ďalšie mesto s florbalovými ambíciami vytvoriť silný mládežnicky klub FK Snina, ktorý začal písať svoju históriu vďaka florbalovému príbehu dvoch mladých ľudí, ktorí sa rozhodli dať príležitosť FLORBALU v meste Snina. Som veľmi rád, že ich spoločné nadšenie a zápal pre správnu vec rovnako vníma aj primátor mesta Snina pán Peter Vološin, v spoločnosti ktorého bol FK Snina odovzdaný aj štartovací balíček ako podpora SZFB pre nováčika vo florbalovej rodine. Držím celému kolektívu FK Snina a vznikajúcej florbalovej rodine v Snine na ich náročnej a spoločnej ceste palce."  odkaz prezidenta SZFB - Martina Kopejtka. 

Aj primátor Sniny Peter Vološin je naklonený pomoci a spolupráci s novovzniknutým klubom. "Florbal vnímam veľmi pozitívne a verím, že nájde aj v našom meste svoje miesto a záujem fanúšikov. My v meste sa budeme snažiť toto odvetvie podporovať čo najviac, aby sa zmáhal a aby sme budovali čo najväčšiu členskú základňu so zameraním najmä na základné a stredné školy. Ak budeme nápomocní, budeme veľmi radi. Šport v Snine má dlhú tradíciu, ale dlhodobo bol daný na druhú koľaj a to sa pokúsim zmeniť." 

Ocenil aj aktivitu dvoch zakladajúcich členov FK Snina. "Sú veľmi odvážni títo mladí chalani. Teším sa, že to niekto zobral do svojich rúk a vybral sa touto cestou. Určite sa urobí aj veľa chýb, ale to k akýmkoľvek začiatkom prirodzene patrí. Verím tomu, že budeme s týmto klubom naďalej spolupracovať a rozvíjať spoločné aktivity." uzavrel primátor Sniny Peter Vološin. 

Primátor mesta Snina - Peter Vološin (vľavo) a prezident SZFB - Martin Kopejtko (vpravo). FOTO: Fotograf Staško Snina

Odovzdanie štartovacieho balíčka SZFB pre novovzniknutý florbalový klub. FOTO: Fotograf Staško Snina


Ale vráťme sa ešte k ceste, ktorá viedla Martina Biľa k tomu, aby sa vrátil do rodného mesta a spolu so svojim dlhoročným kamarátom Denisom Kapraľom, vyplnili prázdne miesto na florbalovej mape Slovenska. 

Všetko začalo, kde inde ako v Snine. Maťo Biľo športoval od malička, a ako veľa detí v tom čase, trávil čas vonku s kamarátmi a pri rôznych športových aktivitách. O florbale v tom čase veľa nevedel. "Takto sme vedeli stráviť čas na ulici, dokedy sa nezotmelo alebo nás rodičia nezavolali domov. Pohybom sme doslova žili. O florbale v našich končinách nebolo ani chýru ani slychu, z televízie sme poznali z palicových športov akurát hokej." 

K florbalu "pričuchol" až na osemročnom gymnáziu 

Florbal sa, v rôznych častiach Slovenska, rozvíjal a stále rozvíja odlišným tempom a spôsobom. K niekomu sa dostal na základnej škole, niekto ho spoznal na strednej, iní až v dospelosti. U Maťa Biľa to bolo na osemročnom gymnáziu. "Keď som nastúpil na osemročné gymnázium v Snine, tam sme začali mať hodiny telesnej výchovy také, na ktorých sme okrem základných pohybových aktivít a gymnastiky hrali rôzne športy ako napríklad futbal, prehadzovaná, vybíjaná, bedminton alebo stolný tenis. V Sekunde (to bol rok 2007) priniesol na telesnú výchovu môj telocvikár, pán učiteľ Juško, krabicu s florbalkami, povestnými "banánmi", a vtedy to všetko začalo. Ako 12 ročný chlapec som prvýkrát videl florbalku a dierkovanú florbalovú loptičku. Hranie florbalu ma neskutočne bavilo, tešil som sa na každú jednu telesnú výchovu, kde sme si florbal mohli zahrať." 

Florbal Maťa neskutočne bavil a vďaka telocvikárovi ho mohol spoločne s ďalšími chlapcami hrávať aj na florbalovom krúžku. "Neskôr sa na škole otvoril aj florbalový krúžok. Ako si dobre pamätám, na ten krúžok chodili len starší chlapci, ale ja s niekoľkými mojimi spolužiakmi sme prehovorili pána učiteľa, nech nás vezme tiež. My „mladňaci“ ako 12 roční sme chodili na krúžok ku 15-18 ročným chlapcom. Určite z nás vtedy nemali radosť, ale pre nás to bola jediná možnosť ako hrať florbal aj inokedy, ako len na hodinách telesnej výchovy."  

Krúžok síce na škole neskôr zanikol, ale Maťo pokračoval s florbalom v Centre voľného času. Spolu so spolužiakmi úspešne reprezentoval školu na okresnej i krajskej úrovni a po maturite aj na vysokej škole - Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. "Na univerzite sme mali medzi výberovými predmetmi telesnú výchovu, kde sme si mohli vybrať konkrétny šport. A hľa, v ponuke je florbal. Po zopár hodinách som sa dozvedel o vysokoškolskej florbalovej lige, ktorú každý ľudovo volal CUFL-ka (Cassovia university floorball league). Tím FBERG paradoxne z Technickej univerzity zháňal hráčov. Napísal som ich kapitánovi, či ma k sebe vezmú. Tí ma zavolali na prípravný zápas, kde sa mi herne aj strelecky zadarilo a tak som začal hrať vysokoškolskú ligu ako prvák v cudzom meste medzi cudzími ľuďmi." 

Neskôr reprezentoval svoju "alma mater" na Finále univerzít v Bratislave (2015) a na Zimnej univerziáde Slovenskej republiky v Košiciach (2016). Zahral si aj druhú ligu v drese Florka B a okúsil tréningy v rovnakom tíme, ktorý bol vtedajším obhajcom titulu v Extralige mužov. "Herne som dieru do sveta neurobil, ale trénoval som a zbieral  skúsenosti toľko, koľko som mohol. Vtedy som si ani veľmi neuvedomoval, čo mi to dáva do života, trénovať s najlepšími hráčmi na Slovensku, keďže Florko bol úradujúci majster Slovenska."

A ako a kedy vznikla myšlienka založiť vlastný florbalový klub? 

"Niektoré veci v živote nedobehnem, keďže som začal neskoro s reálnym klubovým tréningovým procesom, ale ako poslucháč v odbore učiteľstvo na Prírodovedeckej fakulte som vnímal, že šport, florbal a práca s deťmi má baví a napĺňa. Popri štúdiu som viedol florbalové krúžky na košických základných školách. Po absolvovaní vysokej školy zaúradovala vo svete pandémia COVID19. Ja som sa zamestnal vo svojom rodnom meste, no stále mi nedalo spávať to, že florbal, ktorý mám tak rád, nepodávam ďalej. A tu som sa spojil, s mojim dlhoročným kamarátom z gymnaziálnych čias Denisom, s nápadom založiť v Snine florbalový klub."

Nie krúžok ale klub.

"Florbalový klub, ktorý by nabral všetku vážnosť, ktorú krúžok nemá. Vážnosť, kde deťom zabezpečíme nielen materiálno – technické podmienky, ale aj ľudsky, s láskou a zároveň odborne ich povedieme k tomu, aby im florbal dal to, čo dal nám. Radosť z pohybu, radosť z hry. Chceme, aby deti na to mali lepšie podmienky, ako sme mali my a v neposlednom rade, aby rodičia vedeli, že ich deti robia niečo prospešné pre seba." Martin Biľo - spoluzakladateľ FK Snina


Celému kolektívu FK Snina prajeme veľa úspechov na ich florbalovej ceste a tešíme sa, že na florbalovej mape Slovenska je ďalší perspektívny klub, ktorý prinesie náš milovaný šport aj do tohto regiónu. 

Martin, Denis - držíme palce! 


Fotogaléria


Odoberajte newsletter