Gáliková: „Tímovosť nie je len drina, ale aj vzájomná spolupatričnosť a zážitky!“

Po úvodnom florbalovom víkende Hyundai extraligy zaujalo viacero faktov, no zrejme najsilnejším momentom na zamyslenie sa bola dvojtvárna súdržnosť, či tímovosť družstiev počas štartu novej sezóny. Nie je tajomstvom, že počas celej letnej prípravy sa asi medzi najživšie kolektívy radili družstvá z Nemšovej a Nitry. Obaja však zažili úplne odlišný vstup do súťaže.

 

Nemšová odohrala svoje zápasy na domácom ihrisku a nadelila Spišskej Novej Vsi ale aj Sabinovu dvojcifernú „desiatku“ a s plným bodovým ziskom sa usadila na prvom mieste tabuľky. Keďže sú dievčenské a ženské kolektívy známe tým, že nie vždy sú medzi nimi úprimné a nefalšované vzťahy, zaujímal nás pohľad z tábora Nemšovej, či sa dá tímovosť „zahrať“ voči okoliu.

 

„Myslím si, že vždy, keď je to hrané, tak sa po čase na to aj tak príde a nemôže to fungovať ďalej. Je jasné, že všetkých dvadsať dievčat v jednom tíme nemôže byť najlepšími kamarátkami, ale v tom kolektíve musia aj tak prevládať pozitívne vzťahy a musí tam byť medzi nimi chémia,“ prezrádza svoj pohľad hráčka NTS FK-ZŠ Nemšová Rebeka Gáliková.

 

Dievčatá však vedia byť nevyspytateľné, o čom by mohli vravieť viacerí tréneri, ale aj trénerky. „S tým možno súhlasiť. Keď sa nedarí, tak často dobrá nálada v tíme opadne, ale je len na sile kolektívu, ako sa s tým popasuje. Myslím, že práve vtedy, keď sa prehráva, je dôležité aby jedna druhú podporovala a spoločne sa snažili aj ďalej o čo najlepšie výkony a môžem povedať, že naše dievčatá sú v tomto super a toto nám zatiaľ funguje (klop, klop, klop...). Dôležité sú aj teambuildingy pred sezónou a samozrejme aj počas nej, ak je to možné uskutočniť. Špeciálne my v Nemšovej na tom veľmi bazírujeme a zakladáme si na tom, lebo si myslime, že nie len veľmi dobrá kondícia a letná príprava sú dôležité, ale je to aj o pocite vzájomnej spolupatričnosti a v neposlednom rade o nezabudnuteľných zážitkoch, ktorých máme habadej a práve na tie spomíname vtedy, keď sa nedarí,“ vysvetľuje Rebeka.

 

O tom, že to dievčatám z Považia funguje, dokazujú aj prvé výsledky v novej sezóne Hyundai extraligy. „Pred úvodným zápasom sme veľmi nevedeli do čoho ideme, no boli sme namotivované ešte z predchádzajúcej sezóny a vedeli sme, že sme v lete poctivo makali a dúfali, že to zúročíme aj v prichádzajúcich súbojoch. Veľa tímov sa na sociálnych sieťach prezentovalo svojimi tréningami z letnej prípravy, no až prvé duely nás vždy najlepšie preveria a ukáže sa, či to bol len „marketing” alebo tie tréningy naozaj stáli za to. Čo dávame na internet je u nás vždy odrazom niečoho skutočného, nesnažíme sa nič prikrášľovať a vieme si tam aj priznať, že niektoré tréningy neboli ideálne. Veď predsa nie každý deň je nedeľa a aj my sme sa niekoľkokrát ocitli v pozícii, že sme toho mali dosť, ale myslím si, že sme sa s tým vždy popasovali ako najlepšie sme vedeli a všetka snaha sa nám zúročila už pri štarte súťaže,“ hovorí „veselá kopa“ Nemšovej.

 

Obsah a tvorba tvrdého jadra kolektívu sa neprezrádza, no Rebeka to pekne vystihla: „Jadro tímu sa začína u najstarších hráčok a u hráčok, ktoré sú v tom družstve najdlhšie. Medzi staršími a novo prichádzajúcimi dievčatami sa nikdy nerobia rozdiely, aj keď musíme uznať, že začiatky môžu byť pre nové hráčky niekedy náročnejšie, ale my staršie robíme vždy všetko preto, aby sa s nami cítili čo najlepšie. Zastávame názor, že keď to medzi nami funguje aj mimo ihriska, tak v hre si to potom už len užívame a bavíme sa florbalom.“

 

Obrátenou stranou mince môže byť záležitosť, ktorá sa odohrala v kolektíve Nitry. Družstvo spod Zobora vycestovalo na dva duely do Tvrdošína a Kysuckého Nového Mesta bez jedenástich hráčok, čo predstavuje viac ako polovicu tímu. Nitra prehrala 4:8 na Orave a 3:10 na Kysuciach. Pred sezónou vykazoval kolektív úžasnú harmóniu, no po druhom zápase odkázal v záverečnom hodnotení tréner Roland Drgoň svojim dievčatám nasledovné: „Týmto chcem pozdraviť ostatné hráčky, ktoré s nami nevycestovali a nechali zvyšok tímu v štichu...“

 

Dali sme teda priestor autorovi výroku, aby nám objasnil, prečo s družstvom necestovalo týchto jedenásť hráčok tímu – Pamela Skovajsová, Soňa Hullová, Kristína Blehová, Veronika Ferenčíková, Ingrid Daubnerová, Monika Trnková, Romana Janegová, Veronika Bodorová, Jana Hríbiková, Terézia Klementisová, Dominika Šoková: „Florbal je stále amatérsky šport a väčšinou si hráčky radšej vyberú účasť na svadbe, či rodinnú oslavu namiesto zápasu a toto bola nešťastná zhoda náhod, že veľa dievčat nemohlo. Naďalej sme jeden tím a nič sa na tom nemení. Naďalej ťaháme za jeden povraz a máme rovnaký cieľ,“ prezradil zo zákulisia svojho družstva tréner Drgoň.

 

Je už len na amatérskych športovcoch a ich pohľade na vec, že si ho vybrali sami, vynaložili množstvo času, síl a častokrát aj financií aby sa dobre pripravili, no niekedy nezaškodí určiť si priority. Aj pôvodný rozpis súťaže sa tvoril tak, aby sa nehralo každý víkend.



Odoberajte newsletter