Košičania v hlavnom meste bojovali o pozíciu trénera juniorov Slovenska!

Na pôde Slovenského zväzu florbalu sa dnes dopoludnia uskutočnili oficiálne pohovory s dvomi kandidátmi na post trénera slovenskej reprezentácie juniorov. Obaja adepti cestovali do Bratislavy z Košíc. Ako prvý sa pred Prezídium SZFB so svojou víziou posadil Róbert Bučko a po ňom Marek Onderko. Vybraný kandidát bude známy už čoskoro.

 

Slovenskú reprezentáciu juniorov viedol takmer päť rokov tréner Petr Koutný, ktorý sa s tímom zúčastnil troch svetových šampionátov. V roku 2013 vybojoval so Slovenskom 7. miesto. O dva roky neskôr vo švédskom Helsingborgu dokonca piatu priečku a v máji tohto roku opäť vo Švédsku konečné siedme miesto. V súčasnosti je Petr Koutný hlavným trénerom slovenského výberu mužov.

 

Predstavme si teda oboch kandidátov, ktorí už majú za sebou pohovory:

 

Róbert Bučko:

 

Tridsaťtri ročný kouč zasvätil celý život športu. Pôsobil hlavne pri ľadovom hokeji, v ktorom má bohaté skúsenosti. Do florbalu prešiel pred tromi rokmi a dodnes pôsobí v klube FaBK ATU Košice. Počas troch sezón v pozícií hlavného trénera získal s mužmi v extralige prvé, druhé, ale aj tretie miesto. Na Majstrovstvách Slovenska v kategórií dorastencov vybojoval s tímom jeden majstrovský titul a tretiu priečku.

 

Prečo ste sa rozhodli prijať ponuku od zástupcov Slovenského zväzu florbalu na osobný pohovor o miesto hlavného kouča slovenskej reprezentácie juniorov?

 

„K tejto myšlienke ma priviedol môj vnútorný pocit. Veľmi rád by som svoje nadobudnuté skúsenosti odovzdal mladším hráčom. Šport v mojom živote znamená veľa a priviedol ma k lepšiemu životu. Chcem aby si mládež vážila čomu sa venuje a keď budem úspešným kandidátom, dúfam, že sa mi to podarí presadiť.“

 

Akú máte víziu vašej práce v prípade, že uspejete a budete zvolený do tejto funkcie?

 

„Celú prípravu v danom cykle plánujem rozdeliť na niekoľko častí. V tej prvej budeme sledovať kondíciu, silu a herný prejav jednotlivých hráčov. Našim cieľom bude dosiahnuť, aby chlapci na sebe neustále pracovali, pretože, kto si oblečie reprezentačný dres musí podávať nadštandardné výkony, pretože reprezentuje celé Slovensko. V ďalšej fáze sa budeme podrobnejšie venovať vybranej skupine hráčov, ktorí už budú tvoriť širší káder. Do záverečnej fázy sa dostane tridsiatka najlepších, s ktorými budeme pracovať na konkrétnych úlohách.“

 

Marek Onderko:

 

V októbri bude mať 34 rokov. Je držiteľom licencie trénera 1. kvalifikačného stupňa od roku 2011. Na klubovej úrovni začínal rovnako ako Róbert Bučko v klube FaBK ATU Košice, kde pôsobil desať rokov. V roku 2014 prešiel trénovať do FbO Florko Košice, kde pôsobil do konca predchádzajúcej sezóny. Jeho výhodou je, že s koučovaním reprezentácie má skúsenosti, pretože pôsobil od roku 2013 po boku skúseného trénera Petra Koutného pri juniorke. Taktiež viac ako rok pôsobil aj pri reprezentácii mužov. Počas pôsobenia v košickom ATU vybojoval niekoľko medailových pozícii v mládežníckych kategóriách, no v extralige mužov s košickým Florkom v sezóne 2015/2016 získal striebornú medailu.

 

Prečo ste sa rozhodli prijať ponuku od zástupcov Slovenského zväzu florbalu na osobný pohovor o miesto hlavného kouča slovenskej reprezentácie juniorov?

 

„Odpoveď na túto otázku je celkom jednoduchá. Už päť rokov pôsobím pri tejto reprezentácii s pánom Koutným a zdalo sa mi prirodzeným vývojom skúsiť to potiahnuť najbližšie dva roky a priniesť do slovenského florbalu niečo svoje. Je to pre mňa veľká motivácia.“

 

Akú máte víziu vašej práce v prípade, že uspejete a budete zvolený do tejto funkcie?

 

„Každý hovorí akoby niečo zmenil, no moja koncepcia je úplne iná a odlišuje sa od toho, čo sme tu mali doteraz. Verím tomu, že sa mi podarí presadiť užšiu spoluprácu s klubmi, no taktiež aj pri vzdelávaní trénerov a samotnej mládeže v rámci celého Slovenska. Toto je moja najväčšia priorita a v prípade ak budem do funkcie zvolený ju budem poctivo presadzovať.“

 

Rozhodnutie je na členoch Prezídia SZFB a to budeme poznať už čoskoro. Rovnako dáme podrobnejší priestor na rozhovor už vybranému kandidátovi.



Odoberajte newsletter