Tréner Jakub Horecký: "Pracovať s výberom najlepších florbalistov na Slovensku je pre mňa akýmsi trénerským vrcholom."

Jakub Horecký pokračuje na pozícii hlavného trénera slovenskej reprezentácie juniorov.

Rozhodlo o tom štvrtkové (13.7.) zasadnutie Prezídia Slovenského zväzu florbalu. Spoločne s hlavným trénerom bol schválený aj jemne upravený realizačný tím v ktorom došlo k zmene na pozícii vedúceho družstva. Petra Hinku vystriedal Adam Varga. 

Jakub Horecký s asistentom trénera Patrikom Bulkom. FOTO: Hugo Votruba


Viac nám o samotnom rozhodnutí pokračovať na pozícii hlavného trénera ale aj o ďalších témach prezradil Jakub Horecký, ktorý si ani počas leta od florbalu úplne neoddýchne a poctivo pracuje na príprave ďalšej sezóny a nového reprezentačného cyklu. Práca s výberom najlepších juniorských florbalistov Slovenska je pre neho trénerským vrcholom. 

 

"Pracovať s výberom najlepších florbalistov na Slovensku je pre mňa akýmsi trénerským vrcholom, takže nemusel som dlho rozmýšľať a prejavil som záujem pokračovať."

 

Na tohtoročných Majstrovstvách sveta v dánskom Frederiskhavne obsadili Horeckého zverenci 6. miesto. V súboji o 5. priečku ich zdolali Lotyši. V rebríčku Medzinárodnej florbalovej federácie im patrí 6. miesto. "Chceli sme bojovať o 5. miesto s istejšou pozíciou v základnej skupine. Bojovali sme o 5. miesto a Lotyši majú skutočne vysokú kvalitu a treba uznať, že nám ušli. Musíme zapnúť všetky motory doma na Slovensku aj v kluboch aj v reprezentácii, aby sme ich dobehli." nechal sa počuť tréner Horecký po dánskom šampionáte. Rozhodnutie pokračovať na lodivodskej stoličke padlo už pri návrate na Slovensko. "Už cestou z Dánska sme premýšľali nad mnohými vecami, ktoré by sa dali urobiť lepšie a efektívnejšie a povedali sme si, že ideme do toho."

Trénerské trio juniorskej repre. Patrik Bulko, Jakub Horecký a Stanislav Šenšel. FOTO: Hugo Votruba


Cieľom do ďalšieho cyklu bude naskočiť na rozbehnutý vlak konkurenčných krajín a nenechať ho utiecť príliš ďaleko. "Hlavným cieľom nasledujúceho cyklu bude dostať do hráčov herné princípy a návyky, ktoré sme si zadefinovali spoločne s trénerom mužov Radomírom Mrázkom, tak aby čo najviac hráčov z juniorky bolo schopných plynulého prechodu do mužského áčka. Čo sa týka výsledku tak hovorme otvorene, minulý šampionát nám ukázal, že krajiny ako Dánsko, Nemecko, či Nórsko rozbehli pomyselný vlak a brúsia si na nás zuby a preto cieľom bude ukázať týmto krajinám, že Slovensko je schopné zachytiť pomyselný rozbehnutý vlak a naďalej sa výsledkovo držať pred týmito krajinami." 

"Počas minulého cyklu sme urobili mnoho dobrého, ale vždy sa dá o krok posunúť k lepšiemu. V nasledujúcom cykle budeme tlačiť oveľa viac na herné princípy a návyky hráčov na úkor taktiky. Tieto základné vlastnosti hráčov sa odhalia v tých najkritickejších momentoch a preto potrebujeme v hráčoch budovať správne automatizmy, nadnesene povedané, taktiku sa naučí každý."

Spoločná foto po konci juniorského šampionátu v Dánsku. FOTO: IFF


Spolupráca je základom úspechu v akejkoľvek sfére a inak tomu nie je ani pri prepojení juniorskej a seniorskej zložky reprezentácie. Medzi hlavným trénerom Horeckým a Radomírom Mrázkom (muži) funguje spolupráca výborne a na pravidelnej báze. Jej cieľom je skvalitniť samotný tréningový proces v kluboch a práci s talentovanými mladými florbalistami, ktorí raz budú tvoriť kostru seniorskej reprezentácie. "S trénerom Mrázkom sme takmer v dennodennom kontakte. Okrem strategických vecí sa rozprávame aj o odsledovaných zápasoch, turnajoch, či jednotlivcoch. V ďalšom cykle chceme prehĺbiť spoluprácu aj tým, že by sme radi situovali niektoré zrazy mužov a juniorov na jednom mieste."

Zmena na pozícii vedúceho družstva 

Udržať pokope realizačný tím. V tom mal tréner Horecký jasno už od konca "dánskeho" reprezentačného cyklu. "Od začiatku mi bolo jasné, že chcem spolupracovať s Paťom Bulkom a Stanom Šenšelom. Sme rovnaká krvná skupina a spolupráca s nimi funguje výborne. Zmenu sme urobili na pozícii vedúceho družstva kde Peťa Hinku nahradí Adam Varga, ktorý pôsobí v Bratislave." 

A ako trávi tréner Horecký letné dni? 

"Počas leta je stále veľa florbalovej práce. Letná príprava v klube, letné kempy, nastavovanie procesov novej sezóny, alebo teraz aj príprava cyklu U19. Okrem toho s priateľkou prerábame dom, takže času na oddych veľa nie je."


Celému realizačnému tímu juniorskej reprezentácie držíme palce v ďalšom cykle, ktorý vyvrcholí svetovým šampionátom vo Švajčiarsku. 



Odoberajte newsletter