Kvalifikáciu MS v Ázii pre koronavírus zrušili

Ázijsko-oceánska kvalifikácia o postup na tohtoročné majstrovstvá sveta mužov vo florbale sa pre koronavírus neuskutoční. Rozhodol tak výkonný výbor Medzinárodnej florbalovej federácie (IFF). Na šampionát bez boja postúpili Austrália, Thajsko, Singapur a Japonsko.

 

Kvalifikačný turnaj sa mal uskutočniť v termíne 2. - 6. marca 2020 v thajskom Bangkoku. „Vzhľadom na rýchlo sa šíriaci koronavírus a nové nariadenia thajskej vlády nemala Medzinárodná florbalová federácia inú možnosť, ako zrušiť túto kvalifikáciu. Nebolo to pre nás jednoduché rozhodnutie a všetkým sa ospravedlňujeme za spôsobené nepríjemnosti,“ vyhlásil generálny sekretár IFF John Liljelund, cituje ho oficiálna internetová stránka strešnej organizácie svetového florbalu.

 

Na majstrovstvách sveta v Helsinkách sa podľa poradia v svetovom rebríčku predstavia Austrália, Thajsko, Singapur a Japonsko. Rovnaké reprezentácie účinkovali aj na svetovom šampionáte v Prahe pred dvoma rokmi. MS tak poznajú už kompletnú šestnástku tímov, ktoré vo Fínsku budú bojovať o medaily. Už skôr si miestenku zaistili Slovensko, Fínsko, Švédsko, Švajčiarsko, Česko, Nemecko, Nórsko, Dánsko, Lotyšsko, Kanada, Poľsko a USA.

 

Nový koronavírus spôsobuje akútne respiračné ochorenie – vírusovú pneumóniu. Keďže COVID-19 je vírusové ochorenie, neúčinkujú naň antibiotiká. Overená očkovacia látka zatiaľ neexistuje, prvé vakcíny majú testovať v apríli. Čínske úrady už celkovo evidujú takmer 80 000 nakazených osôb a viac ako 2500 úmrtí. Epicentrum sa nachádza v meste Wu-Čchan. V Číne epidémia podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyvrcholila 2. februára a odvtedy má klesajúcu tendenciu. Nový koronavírus sa rozšíril už do vyše 45 krajín sveta. Rozsiahle problémy hlási okrem Číny aj Južná Kórea, Taliansko či Irán.



Odoberajte newsletter