MS V SINGAPURE: Cieľ splnený. Poľsko zdolané, 5. miesto je doma a aj postup na Svetové hry 2025

ZÁPAS O 5. MIESTO | POĽSKO vs SLOVENSKO

Singapore Indoor Stadium 


Slovenky majú za sebou posledný súboj na turnaji. O stanovený cieľ a o miestenku na Svetové hry 2025 v Číne. Na končiacom svetovom šampionáte Poľsko zdolali v základnej skuépine 5:3 a Poľkám vrátili prehry z predošlých súbojov o 5. miesto na Majstrovstvách sveta, v ktorých ťahali za kratší koniec. (2019 prehra 8:4, 2021 prehra 4:3) Pre Michaelu Šponiarovú išlo o 100. zápas za ženskú repre a spoločne s Alžbetou Ďuríkovou aj o posledný reprezetančný duel v dlhej, bohatej a úspešnej kariére. 

Zápas ste mohli sledovať naživo na Arena Sport 1. 


Zápas začali lepšie naše hráčky, keď sa v 2. minúte presadila Daniela Hrabovská, pre ktorú to bol prvý gól na prvých ženských MS v kariére. Po dorážke Laury Chúpekovej zo 6. minúty viedlo Slovensko už 2:0. Strelecký apetít Sloveniek pokračoval aj naďalej a v 8. minúte to bolo po góle Lenky Červenej už 3:0. Výbornými zákrokmi sa prezentovala Radka Mládenková a aj po prvej reklamnej prestávke sme viedli bez inkasovaného gólu. Prvé vylúčenie zápasu prišlo v 18. minúte po opakovaných priestupkoch pre Alžbetu Ďuríkovú. Poľky presilovku ale nedokázali využiť. Do kabín tak išli tímy za stavu 3:0 pre naše hráčky. 

Druhá tretina začala kontrolou hry od našich hráčok a v 22. minúte, svojim druhým gólom v zápase, zvýšila na 4:0 Laura Chúpeková. Zaváhanie v našej obrane dokázali poľské hráčky využiť v 29. minúte a Mládenková prvýkrát inkasovala. Na 5:1 upravila svojim ruhým gólom na šampionáte Michaela Žikavská. Poľky v závere druhej časti hry odvolali brankárku a skúšali upraviť skóre v šiestich. Tento taktický zámer im aj vďaka výborným zákrokom Mládenkovej nevyšiel a stav 5:1 pre Slovensko platil aj po 40 minútach. 

Poľky začali tretiu tretinu bez brankárky a pokúšali sa znížiť nepriaznivý stav. Naše hráčky im ale dobrým a aktívnym napádaním narúšali pokoj na florbalkách a pozorne bránili. Niekoľkokrát sa pokúsili namieriť loptičku do prázdnej poľskej bránky ale neboli úspešné. Druhý gól Poľky strelili v 44. minúte a pokračovali v hre bez brankárky, ktorej hlavnou trasou bol smer brána - striedačka. V 48. minúte Poľky znižovali na 3:5. Poľky znova odvolali brankárku a naše hráčky sa stále nedokázali presadiť do prázdnej bránky. Príležitosť na šiesty slovenský gól prišla v 54. minúte počas presilovej hry. Padlo to tam z florbalky Lindy Pudišovej. Poľky dostali možnosť na štvrtý zásah v podobe trestného strieľania, freestyle sa ale poľskej hráčke nevydaril a naše hráčky sa zhŕkli pri šťastnej Mládenkovej. V 58. minúte dokázali súperky znova znížiť na rozdiel troch gólov. Posledný gól šampionátu pre Slovensko strelila Kristína Hudáková. 5. miesto a spečatenie postupu na Svetové hry v Číne v roku 2025 je tak realitou! 

Najlepšou hráčkou zápasu sa stala Lenka Červená a cenu fair-play získala kapitánka Katarína Klapitová. 

Po zápase došlo aj k odovzdaniu pamätných medailí pre celý tím a rovnako špeciálny moment v podobe ukončenia reprezentačnej kariéry dvoch dlhodobých opôr ženskej reprezentácie - Michaely Šponiarovej a Alžbety Ďuríkovej. Poďakovanie a ocenenie im odovzdal Teo Turay - člen komisie IFF pre pravidlá a súťaž a Juraj Kašuba - vedúci družstva a zároveň manažér slovenských reprezentačných výberov. 

Obom hráčkam patrí veľká vďaka a obe na týchto MS zároveň dosiahli magický míľnik v podobe 100 odohraných zápasov v ženskej reprezentácii. Miške Šponiarovej sa to podarilo práve v dnešnom, poslednom zápase v reprezentačnej kariére. GRATULUJEME A ĎAKUJEME! 


Poďakovanie a gratuláciu pridal aj prezident SZFB - Martin Kopejtko. 

 

“ĎAKUJEM v mene celého florbalového Slovenska za úspech slovenského florbalu na MS a potvrdenie jeho momentálnej pozície na svete. ĎAKUJEM za váš profesionálny prístup, príkladnú reprezentáciu a predvedenú hru. ĎAKUJEM za SRDIEČKO, ktoré ste v zápasoch nechali a postupnými krokmi dokráčali k stanovenému cieľu. ĎAKUJEM celému realizačnému tímu, ktorý sa o vás staral a príkladne vás do zápasov a na celý šampionát pripravil. ĎAKUJEM za krásny vianočný dar, ktorý ste dali florbalovému Slovensku.

Odchádzate ako VÍŤAZKY, ktoré spravili šťastnymi mnohých ďalších a položili základ novej ceste florbalu po ktorej kráčame SPOLOČNE.

Som na každú z vás hrdý a pyšný. Užite si ešte dnešný florbalový deň, prajem šťastný návrat do vašich domovov a zaslúžené, príjemne strávené vianočné sviatky v kruhu najbližších. Dovidenia v Číne na Svetových hrách kde Slovensko aj vďaka vám zaslúžene patrí.”

Spolu tvoríme jeden tím??????????


POĽSKO vs SLOVENSKO (0:3, 1:2, 3:2)

Góly Slovenska: 2. Hrabovská, 6. Chúpeková, 8. Červená, 22. Chúpeková, 36. Žikavská, 55. Pudišová, 57. Hudáková K. 


Fotogaléria


Odoberajte newsletter