MS V SINGAPURE: Tréner Jedlička spokojný so splneným cieľom. Na TOP 4 ale ešte stále nemáme

Siedme Majstrovstvá sveta žien pre národný tím Slovenska a druhýkrát v histórii 5. miesto. Cieľ splnený, spokojnosť v tíme ale TOP 4 je ešte stále ďaleko. 

Po náročnej celodennej ceste sa včera ráno vrátili zverenky Michala Jedličku späť na Slovensko a okrem viceprezidenta Juraja Hvozdíka čakali v Dome športu trénera Jedličku a Michaelu Šponiarovú aj médiá, pre ktoré zbilancovali úspešný svetový šampionát. Hlavný tréner reprezentácie bol pri hodnotení spokojný, zázrak sa nám ale urobiť nepodarilo. 

"Šampionát hodnotím ako úspešný. Cieľ sme splnili, išli sme si po 5. miesto, ktoré sa nám podarilo získať. Zápasy, ktoré sme hrali so súperkami na našej úrovni, sme s prehľadom vyhrali. Samozrejme, chceli sme urobiť v Singapure nejaký zázrak, čo sa nám nepodarilo. Na TOP 4 zatiaľ jednoducho nemáme."

Pre túžený zázrak a krok navyše je potrebné pridať vo viacerých aspektoch. "Je potrebné, aby sa zlepšila domáca súťaž a aby dievčatá na sebe pracovali, viac trénovali, boli na tom kondične lepšie a dalo by sa s tým niečo urobiť." 

Tréner Jedlička počas zápasu MS proti Česku. FOTO: Český florbal


Veľkú stratu pre slovenský výber žien bude znamenať koniec reprezentačnej kariéry dvoch dlhodobých opôr - Michaely Šponiarovej a Alžbety Ďuríkovej. Pokračuje tréner Jedlička. "Je to obrovská strata. Každý cyklus končia jedna až dve hráčky, teraz končia dve naraz - líderky tímu. Bude to veľká strata ale budeme sa s tým musieť popasovať, čo bude pre nás veľmi náročné." 

 


Michaela Šponiarová a Alžbeta Ďuríková končia reprezentačnú kariéru s dosiahnutím magickej 100ky odohraných zápasov za ženský národný tím. 

 

Reakcie Michaely Šponiarovej a Alžbety Ďuríkovej nájdete na našom YouTube


Pre Slovenky ide o druhé piate miesto v histórii účasti na svetových šampionátoch. Pre tri hráčky v kádri trénera Jedličku to boli siedme MS v kariére. Dve vyššie spomenuté hráčky už v reprezentácii pokračovať nebudú a tak poslednou z tejto trojice, ktorá ešte nedala národnému dresu zbohom je kapitánka Katarína Klapitová.

Pre lodivoda Michala Jedličku boli MS v Singapure jeho štvrtým šampionátom na lavičke Slovenska a záujem pokračovať v práci pre Slovenský florbal má aj naďalej. "Dohodneme sa so zväzom a mal by som byť aj pri Svetových hrách v Číne. Záujem z mojej strany tam je. Táto práca ma veľmi baví a napĺňa a chcem v nej pokračovať. Mám rád výzvy a chcem viac ako piate miesto na svete." 


Veľkou výzvou pre náš zväz bude ďalší reprezentačný cyklus a čakajú nás ďalšie svetové šampionáty plus bonus v podobe Svetových hier, ktoré sú najvýznamnejším a najprestížnejším podujatím pre neolympijské športy. Konať sa budú v roku 2025 v čínskom meste Chengdu od 7. do 17. augusta a práve piate miesto na svete zaručilo našej ženskej reprezentácii postup na toto prestížne svetové podujatie, kde sa očakáva účasť 5000 športovcov a športovkýň z celého sveta, ktorí budú súťažiť v 35 disciplínach.

Popasovať sa ale budeme musieť s náročným financovaním a podľa slov viceprezidenta SZFB - Juraja Hvozdíka oslovíme kompetentných, ktorí sa podieľajú na financovaní športu na Slovensku. "Bude to náročné. Samozrejme oslovíme novovznikajúce Ministerstvo športu a cestovného ruchu, partnerov, sponzorov, Olympijský výbor. My ako zväz máme samozrejme rovnako určité prostriedky. Verím, že sa nám to podarí a dievčatá tam v roku 2025 určite budú." 


Za nami sú bohaté florbalové dni v ďalekom Singapure. Štrnáste Majstrovstvá sveta žien vo florbale sú tak minulosťou a my ich končíme na skvelom 5. mieste s bilanciou 4 výhry a 3 prehry. Našou najproduktívnejšou hráčkou sa stala Paulína Hudáková, ktorá s bilanciou 6+3 obsadila celkové 21. miesto v kanadskom bodovaní šampionátu. 

Cenu fair-play, ktorú udeľuje IFF od tohtoročných MS juniorov v Dánsku putovala do rúk kapitánky Kataríny Klapitovej. 

Prvé góly na ženskom šampionáte zaznamenali Zuzka Mrázová, Dominique Schnetzer, Michaela Žikavská a Daniela Hrabovská. Všetky si môžete pozrieť na Instagrame Florbalsk TU.

Ocenené ako MVP - najlepšie hráčky jednotlivých zápasov. 

Slovensko vs Švédsko - Alexandra Faktorová

Poľsko vs Slovensko - Dominique Schnetzer

Slovensko vs Česko - Radka Mládenková

Slovensko vs Singapur - Kristína Hudáková 

Švajčiarsko vs Slovensko - Karolína Krištofová 

Lotyšsko vs Slovensko - Michaela Šponiarová 

Poľsko vs Slovensko - Lenka Červená 


Ďakujeme, že ste boli spolu s nami pri MS žien v Singapure. Bola to parádna jazda zakončená víťaznou bodkou. Sledujte nás aj naďalej a držte slovenskému florbalu palce na jeho ďalšej ceste. 

 

 



Odoberajte newsletter