Slovenky podľahli Lotyškám a musia zabojovať ešte o záchranu

Po skvelých výkonoch našich juniorských reprezentantiek prišla aj tretia prehra a to v dôležitom súboji s Lotyšskom v pomere 6:7. Našim dievčatám nemožno uprieť enormnú snahu, no dnes museli viac tvoriť a súperky umne naše chyby trestali gólmi... Ešte nie je nič stratené, pretože ak zajtra vyhráme obsadime konečné siedme miesto. Zajtra teda od 10.30 h musíme zdolať jedného z dvojice Nemecko – Rusko.

 

Poriadnu facku nám Lotyšky uštedrili prakticky hneď po buly, pretože po šiestich sekundách lovila loptičku z bránky Pavlína Farulová po strele Laury Gaugereovej. Správna odpoveď prišla ešte počas prvej minúty. Klára Hlávková vyťala poriadnu šupu do hornej časti lotyšskej bránky a vyrovnala na 1:1. Po tomto góle sme prevzali iniciatívu a snažili sa byť v častejšom držaní lopty. Po jednom z protiútokov však znovu skórovali naše súperky. Brankárke Farulovej nešťastne prepadla loptička cez prsty priamo do bránky. Po minúte využila chybu súperky Laura Chúpeková, ktorá nekompromisne trestala priamo do vinkla. Prvé vylúčenie Sloveniek na konci desiatej minúty Lotyšky potrestali a po tretí raz v zápase vyhrávali o jeden gól. Druhú početnú výhodu naše súperky na gól nepretavili a do konca prvej časti už diváci gól nevideli.

 

Snaha o útočný prejav našim dievčatám nevychádzala, pretože Lotyšky umne čakali na naše chyby a straty lopty a z protiútoku v prvej minúte druhej tretiny zvýšili na 4:2... Našťastie po krátkej chvíli vrátila do hry Slovensko Michaela Krajčová po prihrávke Michaely Stykovej. Opäť nedôrazné bránenie spôsobilo, že Katrina Kate Fibigová pridala piaty presný zásah Lotyšiek. Problémom slovenských reprezentantiek bolo predovšetkým neefektívne držanie lopty na útočnej polovici bez zakončenia a úspešné brejky súperiek. A tak prišiel ďalší gól z florbalky Simony Grapenovej a bolo 3:6. Tamara Dobošová zodvihla hlavy našim štvrtým presným zásahom a veľkou škodou bol neuznaný gól po niekoľkých sekundách, pretože počas zakončenia sme stáli v malom bránkovisku. Nedisciplinovanosť je v tak vyrovnanom a dôležitom zápase trestuhodná a my sme mali tretiu hráčku na trestnej lavici. Akoby to bolo Lotyškám ľúto a nechali sa po prvý raz v stretnutí oslabiť. Slovenky však túto možnosť nevyužili.

 

Lotyšky sa od začiatku tretieho dejstva ešte o niečo viac zatiahli a naďalej čakali na chyby a protiútoky. S postupným pribúdajúcim časom začala mierne nervozita zväzovať Slovenkám ruky a gól stále neprichádzal aj keď niekoľko príležitostí si vypracovali. Klinec po hlavičke zabila Grapenová, ktorá zvýšila desať minút pred koncom na 7:4. Neutíchajúcu snahu Slovenska zavŕšila piatym presným zásahom Denisa Papierniková. Stále nám však chýbali dva góly do remízy. Bojovnosť a súdržnosť našich doslova zariadila, že Dobošová dotlačila loptu po šiesty raz do lotyšskej bránky. Obrovský tlak a ani viac než dvojminútová hra bez brankárky nepomohla slovenským dievčatám k vytúženému vyrovnaniu, ktoré by znamenalo zajtrajší boj o konečné piate miesto...

 

O záchranu tak musíme ešte bojovať a to už zajtra o 10.30 h proti jednému z dvojice Rusko – Nemecko. Ich vzájomný zápas sa ešte neodohral.

 

Hlasy po zápase:

Michal Jedlička (tréner, Slovensko): „Počítali sme s tým, že dnešný zápas bude veľmi náročný a že Lotyšky budú pozorne brániť a vychádzať do rýchlych protiútokov. Mrzí nás, že sme neboli schopní týmto brejkom zabrániť a že sme z nich inkasovali. Šancí sme mali veľa ale naša produktivita bola slabá... V tretej tretine sme Lotyšky doslova demolovali ale nevedeli sme strieľať góly. Odohrali sme dva kvalitné zápasy proti top tímom a nemáme kondíciu, čo sa dnes prejavilo.“

 

Lotyšsko – SLOVENSKO 7:6 (3:2, 3:2, 1:2)



Odoberajte newsletter