Slovenské juniorky poznajú súperky v základnej skupine na MS 2024 vo Fínsku

Slovenská reprezentácia junioriek cez víkend spoznala zloženie základnej skupiny na budúcoročných Majstrovstvách sveta vo Fínsku (8. - 12.5.2024, Lahti). V skupine A ich čakajú náročné súboje proti Česku, Švajčiarsku a Lotyšsku. Zverenkyne trénera Dušana Ďuríčka budú chcieť obhájiť 5. priečku zo šampionátu v roku 2022 v Katoviciach. 

Majstrovstvá sveta junioriek privíta Fínsko a predstaví sa na nich 16 tímov, ktoré sú rozdelené do štyroch základných skupín. Sobotný žreb prisúdil nášmu tímu Česko, s ktorým na minuloročnom šampionáte prehral slovenský výber 6:8, vždy nepríjemné Švajčiarky a Lotyšky. Z pohľadu rebríčkového postavenia sú pred Slovenskom na 2. mieste práve Češky a na 4. mieste Švajčiarky. Lotyškám, ktoré by mali byť najpríjechodnejším súperom, patrí v rebríčku Medzinárodnej florbalovej federácie (IFF) 8. miesto. Práve zápas proti Lotyšsku by mal byť kľúčový v snahe o obhajobu 5. miesta z roku 2022. 

Špecifickosť danej kategórie junioriek spočíva najmä v pravidelnej výmene v kádroch jednotlivých tímov, čo potvrdil aj hlavný tréner Dušan Ďuríček: "Každý rok sa všetky družstvá v týchto kategóriách obmieňajú, hračky prichádzajú a odchádzajú. Samozrejme skupina má aj napriek tomu dvoch favoritov a bude náročné sa medzi nich dostať. V našej skupine sú určite favoritky Češky a Švajciarky ale aj pred rokom sme s našimi susedmi odohrali dobrý zápas a prehrali len o dva góly."

Slovenské juniorky obsadili na MS 2022 v Katoviciach 5. miesto. FOTO: IFF/Floorball Frames


Slovenky opäť nebudú mať čo stratiť a proti papierovým favoritkám budú môcť hrať uvoľnene. Pred celým tímom je ale do mája 2024 ešte veľa práce. Pokračuje tréner Ďuríček. "My nemáme čo stratiť, môžeme len získať, ale v prvom rade sa musíme sústrediť na zápas s Lotyšskom, ktorý nás posúva minimálne do hry o 5. miesto, ktoré by sme chceli obhájiť. Skúsenosti so súpermi máme minimálne, lebo sa stretávame proti sebe až na samotných MS. Okrem toho je pre nás dôležité nájsť v tomto našom družstve ďalšie mladé hráčky, ktoré sa môžu posunúť medzi ženy." 

Tréner Dušan Ďuríček. FOTO: IFF


Pozrite si kompletné zloženie základných skupín MS junioriek 2024 vo Fínsku. FOTO: IFF


Slovenské juniorky absolvujú najbližší reprezentačný zraz od 19. do 22. októbra v Galante. 



Odoberajte newsletter