V realizačnom tíme USA na MS figuruje Slovák Marcel Kratochvíl

Už dnes sú na programe úvodné zápasy majstrovstiev sveta žien vo švajčiarskom Neuchateli (7. - 15. decembra 2019) a okrem našich reprezentantiek, ktoré nastúpia od 18.15 h proti favorizovaným Švédkam, bude mať Slovensko zastúpenie aj v inom stretnutí. Austrálčanky si v rovnakom čase zmerajú sily s hráčkami USA, na ktoré bude zo striedačky dohliadať Marcel Kratochvíl, asistent hlavnej trénerky Anne Jumppanenovej.

 

V rovnakej pozícii bol už počas svetového šampionátu v Bratislave pred dvoma rokmi. „Komunikovať sme začali v lete 2016, úplne náhodne. Bol som trénerom aj v inom športe na najvyššej európskej úrovni a na jedných majstrovstvách Európy sme začali diskusiu o florbale s jednou z tréneriek florbalu v USA. Od toho momentu sme boli v kontakte. Následne ma pred MS v Bratislave oslovili, či by som tímu nepomohol ako asistent trénera. Ponuku som, samozrejme, prijal - veď koľkokrát sa nejakému slovenskému trénerovi pošťastí byť súčasťou reprezentácie USA, a to akejkoľvek?“ začal Kratochvíl svoje rozprávanie pre spravodajstvo Slovenského zväzu florbalu (SZFB).

 

„Počas sezóny je spolupráca náročná. Som s trénermi v mailovom, prípadne telefonickom kontakte. Na kvalifikáciu som neletel, bolo by to dosť zbytočné, keďže šlo iba o dva zápasy a dve trénerky to zvládli bez problémov, takže moja účasť je potrebná hlavne počas MS. Som jedným z trojčlenného trénerského tímu a nemám nejakú špecifickú úlohu. Spoločne tvoríme zostavu, pripravujeme tréningové jednotky a počas tréningov a zápasov každý tréner vstupuje do diania bez nejakých obmedzení. Samozrejme, hlavný tréner má často posledné slovo, ale nie je to pravidlom. Špeciálne počas zápasu, keď dávame informácie a rady hráčkam individuálne, by to bolo zdĺhavé a neefektívne,“ uviedol 45-ročný člen realizačného tímu ženskej reprezentácie Spojených štátov amerických.

 

Američanky, ktorým patrí v svetovom rebríčku 11. miesto, sa v základnej D-skupine stretnú okrem Austrálčaniek aj s reprezentantkami Singapuru a Thajska. „V skupinovej časti by sme chceli obsadiť prvé miesto. Nebude to jednoduché, lebo Austrália podáva výborné výkony, ich hráčky sú veľmi dobre fyzicky vybavené a kondične na sebe zapracovali. Ak sa nám podarí postúpiť do vyraďovacej fázy, chceli by sme zabojovať o postup do štvrťfinále, čiže sa dostať do prvej osmičky na svete,“ povedal Kratochvíl. „Uvidíme, čo budú naše najsilnejšie zbrane na šampionáte. Budeme radi, ak sa nám podarí byť efektívni pri zakončení a zužitkujeme spojenie skúseností a mladíckej drzosti spojených s mentalitou ‚nikdy sa nevzdávať‘. V tomto by mala byť najväčšia sila tímu,“ dodal.

 

Rozdiely vo florbale v USA a na Slovensku sú podľa neho jednoznačné. „Členská základňa je na Slovensku nepomerne väčšia, zároveň sa hrá na malom priestore - v malej krajine - veľa súťaží a okolité krajiny, resp. celá Európa poskytuje možnosti, ktoré v USA jednoducho nemôžu byť. Z toho, samozrejme, vyplýva aj kvalita, ktorá je na Slovensku vyššia,“ uzavrel Marcel Kratochvíl.



Odoberajte newsletter