FLORBALOVÍ TRÉNERI: Marián Klimčík st. vytvoril na Orave vlastný variant florbalu, Nižná neskôr prerazila v tom skutočnom

Pri pohľade verejnosti na tabuľku slovenskej extraligy mužov vo florbale často zaujme FBK Nižná. Neveľká obec v okrese Tvrdošín sa dlhodobo pohybuje na popredných priečkach našej najvyššej súťaže. Nemalú zásluhu má na tom Marián Klimčík st., ktorý florbal na Oravu v roku 1998 priniesol.

 

Všetko sa začalo hokejkou z Poľska

„Ku kvázi florbalu, ktorý sme v Nižnej nazvali halový hokej, a k prvej umelohmotnej hokejke do haly, ktorá to všetko spôsobila, som sa dostal v roku 1998 na volejbalovom turnaji v Zuberci. Riaditeľ tunajšej školy si ma zavolal do skladu a ukázal mi plastovú hokejku, že mu to doniesli Poliaci a že čo by sa s tým dalo robiť. Ja ako veľký fanúšik hokeja, som sa rozhodol začať hrávať hokej v hale. Vytvoriť, taký lacný variant ľadového hokeja,“ zaspomínal si Marián Klimčík na absolútne začiatky florbalu v Nižnej.

 

„Spolu so susedom Tiborom Paňkom, futbalovým rozhodcom, sme si sadli a pospájali pravidlá hokeja, hokejbalu, kúpili sme v Poľsku sadu plastových hokejok a pozvali žiakov, rodičov, učiteľov a podnikateľov zahrať si turnaj v halovom hokeji. Turnaj mal neuveriteľný úspech a už o mesiac, v novembri 1998, sme začali hrať v našej obci prvý ročník NHL - Nižňanskej halovej ligy - do ktorej sa prihlásilo 8 družstiev, čo bolo 108 hráčov. Liga mala obrovský úspech nielen medzi hráčmi, ale aj divákmi a obrovský záujem o túto hru prejavili aj deti a tak vznikli na škole nové krúžky a turnaje, ktoré sa tejto hre venovali. Hrali sme rukami, nohami, hokejka sa nadvihovala, sekalo sa po nej a, samozrejme, tvrdo do tela. Brankár hral s hokejkou a bez masky. Mantinely sme si urobili z dreva,“ opísal dlhoročný tréner klubu z Oravy.

 

Aj skutočné florbalové pravidlá sa neskôr do Nižnej dostali spoza severných hraníc. „V roku 2002 sme sa skontaktovali s hráčmi klubu Szarotka Nowy Targ, ktorý bol niekoľkonásobným majstrom Poľska a dohodli sme si s nimi priateľský zápas. Vysvetlili nám pravidlá, ukázali naozajstné florbalové hokejky a zapožičali nášmu brankárovi florbalovú brankársku výstroj. Boli sme z tých hokejok a výstroje v šoku. Toto bol nový medzník florbalu v Nižnej, a tak sme skončila éra halového hokeja a začali sme sa pretransformovávať na florbal,“ vysvetlil Klimčík.

 

Prvé úspechy na seba nenechali dlho čakať

Ako čas postupoval, Nižná sa stále viac začala presadzovať na florbalovej mape Slovenska, ale aj v zahraničí. „V 2004 roku nás pozval p. Miroslav Hýlek do Bratislavy na prvý slovenský florbalový turnaj pre deti, pod názvom Christmas Cup, ktorý sme bez väčších problémov vyhrali. V roku 2005 sme organizovali v Tvrdošíne 1. majstrovstvá Slovenska vo florbale pre kategóriu U15, ktorú sme aj vyhrali. Zároveň sme obhájili víťazstvo na 2. ročníku Christmas Cupu v Bratislave. V roku 2006 sme vyhrali majstrovstvá Slovenska pre kategórie U11 a U13. O rok neskôr sme usporiadali prvýkrát majstrovstvá Slovenska v Nižnej pre kategóriu prípravka, ktorú sme opäť vyhrali a čakal nás vrchol doterajšieho pôsobenia florbalu v Nižnej, a to prvá účasť na medzinárodnom florbalovom turnaji Prague Games 2007 v kategórii B12, v ktorom sme nakoniec prehrali až vo finále so švédskym tímom IBK Tyresö Trollbäcken 6:7. Najlepším strelcom turnaja sa stal Tomáš Reguly s 23 gólmi. Za najlepšie brankára turnaja bol vyhodnotený Jakub Latka – obaja z Nižnej. Najlepším hráčom bol Lukas Johansson z Tyresö. Tento turnaj považujem za TOP úspech nášho florbalového klubu,“ povedal.

 

V uplynulých ročníkoch Nižná naplno prerazila aj v seniorskej kategórii, hoci na vytúžený extraligový titul stále čaká. V sezónach 2017/2018 a 2018/2019 sa umiestnili Oravčania zhodne na treťom mieste. V Nižnej vyrástlo aj viacero hráčov pre reprezentáciu. „Najväčšia osobnosť nášho klubu je jednoznačne Václav Komačka, ktorého určite nemusím bližšie predstavovať. Ďalšími osobnosťami v našom klube boli Marek Ferianc, Šimon Abík, Mário Seman, Tomáš Reguly, Patrik Bachan, Martin Latka, Erik Hujo a Samuel Zemančík, ktorí boli aj na majstrovstvách sveta či kvalifikačných turnajoch našej reprezentácie. Momentálne nám najväčšiu radosť robia hráči nášho extraligového družstva, ktoré tvoria takmer výlučne odchovanci nižňanského florbalu a už niekoľko rokov sa držia na špici slovenského florbalu, za čo im veľmi ďakujeme a držíme palce pri dosiahnutí vysnívaného cieľa,“ povedal absolvent Fakulty telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave.

 

Nové možnosti po dvadsiatich rokoch

Klub postupne presunul do rúk svojich nástupcov, no z florbalu sa úplne nevytratil. „Po zaangažovaní do chodu klubu ďalších ľudí ako Marián Klimčík ml, Stanislava Zimániová, Marián Mačňák (mládež) a Patrik Bachan (MEX) sa mi otvorili po 20 rokoch, ktoré som venoval takmer výlučne florbalu, nové možnosti, ako tráviť voľný čas cez víkendy. Momentálne sa venujem hlavne cyklistike, turistike, bežkám, skialpinizmu. Florbalu sa venujem už iba mládeži a to formou školských krúžkov, či turnajov a  idem vypomôcť v prípade, keď treba zaskočiť za trénera v nejakej mládežníckej kategórii,“ uzavrel rozprávanie Marián Klimčík st.


Fotogaléria


Odoberajte newsletter