Frederikshavn. Dejisko MS juniorov s najsevernejšou palmovou plážou na svete

Od piatku do pondelka (21. - 24.4.) absolvujú v Záhorskej Bytrici slovenskí juniorskí reprezentanti záverečné sústredenie pred odchodom na Majstrovstvá sveta v Dánsku (26. - 30.4.2023 - Frederikshavn)

Pozrite si miesto, kam budúci pondelok pocestuje slovenská juniorská výprava, kde odohrá svoje zápasy a čo je možné vidieť v dejisku šampionátu - v meste Frederikshavn


Dánsko, ležiace v Škandinávii, patrí dlhodobo k najšťastnejším krajinám sveta. Podľa rebríčka, ktorý zverejnila Sieť riešení udržateľného rozvoja (SDSN) je v aktuálnom roku na 2. mieste za Fínskom! A práve v jednom z najšťastnejších a najrozvinujtejších štátov sveta vypukne od budúcej stredy pravá florbalová horúčka! Florbalová horúčka.

Predpoveď počasia a najmä jeho dánska "náladovosť" nevyzerá na letné horúčavy ale to našim juniorom určite vadiť nebude. Čakajú ich náročné súboje proti gigantom svetového florbalu. Minimálne na ihrisku im tak bude poriadne horúco. 

Frederikshavn - prístavné mesto s najsevernejšou palmovou plážou sveta 

Malé mesto preslávené najmä rybolovom, ležiace na samotnom severe Dánska. V preklade do slovenčiny znamená Frederikshavn - Frederikov prístav. Mesto s necelými 23 000 obyvateľmi je zároveň dôležitým dopravným uzlom, z ktorého sú vypravované trajekty do Švédska a Nórska. Najbližšie medzinárodné letisko leží v Aalborgu. 

Frederikshavn ponúka rôzne krásne miesta a atrakcie. Medzi jednu z TOP patrí výhľad z vrchu Pikkerbakken. Krásna vyhliadková plošina ponúka jedinečný výhľad na mesto, prístav a pri dobrom počasí z nej môžete dovidieť aj do ďalších miest ležiacich v okolí Frederikshavnu. 

Výhľad z plošiny Pikkerbakken. FOTO: Michael Madsen


Ak by nebol výhľad z Pikkerbakken dostatočný (71 metrov nad morom) nájdete tu aj výhliadkovú vežu - Cloos tower, ktorá leží 160 metrov nad morom a je najvyšším vyhliadkovým bodom v regióne. 

Cloos tower. FOTO: Destination Nord


Pre milovníkov histórie ponúka Frederikshavn Bangsbo Fort. Pevnosť Bangsbo bola vybudovaná Nemcami počas 2. svetovej vojny, v roku 1944. Leží na juhu vrchu Pikkerbakken a môžete tu vidieť aj rôzne bunkre, delá a zbrane, ktoré slúžili Nemcom na obranu "ich" okupovaného Dánska. Pre návštevníkov je k dispozícii aj komentovaná prehliadka v angličtine. 

Bunkermuseum. FOTO: Sony Christensen


Ak by ste náhodou mali čas a chceli užiť dánske slnečné lúče, môžete tak urobiť na najsevernejšej palmovej pláži na svete! Od mája do septembra tu nájdete 100 pálm a môžete tu stráviť voľný čas rôznymi športovými aktivitami ako napr. volejbal, petanque, plážový futbal, či zrelaxovať pri knihe alebo jóge. Môžete si niečo dobré ugrilovať priamo na pláži. 


A po výhľadoch a pohľadoch do diaľky, histórii, či prechádzke po pláži s palmami sa poďme pozrieť, kde budú slovenskí juniori hrať proti TOP tímom sveta.

Dejiskom 12. Majstrovstiev sveta juniorov bude Arena Nord, ktorá v roku 2007 hostila Majstrovstvá sveta žien. 

Arena Nord je zložená z dvoch hál a je kultúrnym a športovým centrom mesta Frederikshavn. Multifunkčná hala bola otvorená v roku 2005. Hlavná Aréna A, kde Slováci odohrajú všetky skupinové zápasy, ponúka kapacitu 2100 divákov, Aréna B má kapacitu 600 divákov. Okrem samotných hál tu nájdete aj rôzne tréningové, spoločenské a konferenčné priestory.

Usporiadatelia si pre fanúšikov pripravili aj rôzne sprievodné aktivity. Navštíviť budete môcť FAN zónu, kde si pozriete prenosy zo zápasov, občerstvíte sa a užijete si pravú atmosféru MS. 

Arena Nord zvonku.

Arena Nord zvnútra. 


Zverenci Jakuba Horeckého by mali do dejiska šampionátu doraziť v pondelok v noci. Ich cestu počas šampionátu budete môcť sledovať na našich sociálnych sieťach. Buďte s nami pri tom. 


Celkový rozpis zápasov a ďalšie info o MS juniorov 2023 nájdete TU: 

ROZPIS ZÁPASOV | WEB PODUJATIA

NOMINÁCIA SR TU: 

NOMINÁCIA SR

 

 

 

 


Tabuľka

Skupina B Z B
1 Švédsko Švédsko 3 6
2 Švajčiarsko Švajčiarsko 3 4
3 Slovensko Slovensko 3 1
4 Nemecko Nemecko 3 1

Odoberajte newsletter