Koronavírusu podľahol prvý florbalový klub

Zrejme prvý florbalový klub na svete sa stal obeťou koronavírusu. Švajčiarske družstvo z talianskeho kantónu Ticino SU Mendrisiotto sa v budúcej sezóne nepredstaví v najvyššej súťaži žien a od 1. mája už prakticky neexistuje. Dlhodobé finančné problémy Mendrisiotta nevyrieši ani avizované spájanie sa s UHC Lugano.

 

Mendrisiotto obsadilo v ročníku 2019/2020 v ženskej NLA predposledné deviate miesto so ziskom šiestich bodov, rovnako ako posledný Frauenfeld. Klub trápili finančné problémy a vedenie sa snažilo ženské družstvo zachrániť spojením s UHC Lugano. Zástupcovia klubu o svojom zámere informovali aj Švajčiarsku florbalovú federáciu, ktorá im dala ultimátum na vyriešenie všetkých záležitostí do posledného aprílového dňa.

 

Dnes je jasné, že Lugano napokon súťažnú licenciu od Mendrisiotta neprevezme. „Mendrisiotto si v predčasne ukončenej sezóne udržalo príslušnosť v ženskej NLA. Licenciu sa však následne snažilo previesť do vlastníctva UHC Lugano,“ píše sa v stanovisku, pod ktoré sa podpísali oba spomenuté kluby. „Lugano sa napokon možnosti prevziať súťažnú licenciu vzdalo. Dôvodov je viacero - nedostatok materiálneho zabezpečenia, aktuálna situácia pandémie koronavírusu, zlá komunikácia s federáciou, ale aj pochybnosti ohľadom kádra. Od federácie sme dostali ultimátum do 30. apríla a ukázalo sa, že je to nesplniteľný termín, najmä pri súčasnej ekonomickej situácii a nedostatku partnerov.“

 

„V apríli sme absolvovali veľmi veľa rokovaní. Urobili sme všetko, čo bolo v našich silách, aby sme ženský florbal v Ticine zachránili. To zostáva našim cieľom aj naďalej a spoločne budeme hľadať iné riešenia,“ uvádza sa v závere vyjadrenia klubov. O konci Mendrisiotta v ženskej NLA už referovala aj Švajčiarska florbalová federácia na oficiálnej internetovej stránke.



Odoberajte newsletter