Maturant Gašparík: „Asi som dieťa šťasteny“

Florbalový reprezentant SR Ronald Gašparík má za sebou krušný rok. Okrem pôsobenia vo švajčiarskom St. Gallene ho čakala aj „skúška dospelosti“ - maturita. Vyššia moc to napokon zariadila tak, že maturitné vysvedčenie dostal aj bez priamej skúšky. Čochvíľa dvadsaťročný útočník (nar. 17. júna 2000) netají, že ho to potešilo.

 

Takzvaná koronakríza spôsobila, že ústne maturitné skúšky sa tento rok na Slovensku nekonali, namiesto toho sa žiakom spriemerovali známky za štyri roky. „Asi som dieťa šťasteny, že sa mi toto podarilo. Pamätám si, že asi mesiac pred písomnými skúškami som dal v práci výpoveď, aby som mal viac času na učenie sa, keďže som nenavštevoval školu denno-denne už asi tretí rok, takže som to naozaj potreboval. Potom, z ničoho nič, začali 'vrabce štebotať' o Covid-19 a ja si vravím: ‚Veď kašlem na to, ja mám na takéto veci šťastie, tak budem veriť, že sa to postupne zruší‘. Ako čas plynul, tak sa to začalo krásne modelovať do mojej ideálnej predstavy - mať maturitu bez maturity. Moji rodičia nemohli pochopiť, ako môžem mať toľko šťastia, v konečnom dôsledku ani ja sám,“ opísal svoju situáciu Ronald Gašparík.

 

Nebojí sa, že pre zamestnávateľov môže mať tohtoročná maturita nižšiu váhu ako tá z iných rokov? „Ja to nijako neriešim, akú to ma hodnotu, keďže momentálne sa mi o prácu stará klub a v budúcnosti nemám tušenie, čo budem robiť. Pochybujem však, že sa na to budú takto pozerať o desať rokov,“ dodal člen kádra švajčiarskeho UHC Waldkirch-St.Gallen.

 

Gašparík momentálne nemá ambíciu pokračovať v štúdiu na ďalšom stupni. Neskôr však počíta aj s takouto možnosťou. „S vysokou školou zatiaľ, žiaľ, nemám žiadne plány, pretože nie je na to čas. Hrať florbal a pracovať mi zaberie veľmi veľa času. Môj plán je začať so štúdiom na ‚výške‘ až po ukončení kariéry alebo po návrate aspoň do Českej republiky, ak sa dovtedy nestanem milionárom,“ povedal žoviálne.

 

Iba pred niekoľkými dňami sa dohodol rodák z Košíc na spolupráci s česko-slovenskou zastupiteľskou agentúrou FAP Agency. „Zatiaľ si od tejto dohody nesľubujem nič. Mám platnú zmluvu v St. Gallene ešte na dva roky, takže po týchto dvoch rokoch budem ich služby asi potrebovať a snáď sa nám spoločnými silami podarí dohodnú si zmluvu buď so St. Gallenom alebo iným klubom, ale keďže ja som nastavený tak, že nerozmýšľam čo bude, ale riešim čo je, tak neviem povedať, kam zafúka vietor,“ uzavrel Gašparík.



Odoberajte newsletter