MS mužov 2024 vo švédskom Malmö, šampionát juniorov 2023 nebude na Slovensku

V sobotu sa uskutočnilo druhé online zasadnutie Výkonného výboru Medzinárodnej florbalovej federácie (VV IFF) v tomto roku, ktorému predchádzala pracovná porada o deň skôr. Členovia určili napríklad organizátorov budúcich majstrovstiev sveta. Jeden z verdiktov znamená, že svetový šampionát juniorov 2023 sa neuskutoční na Slovensku.

 

Majstrovstvá sveta mužov v roku 2024 sa uskutočnia vo švédskom Malmö. Švédska ponuka zaujala VV IFF viac ako možnosti Singapuru, ktorý sa takisto uchádzal o organizáciu šampionátu o necelé tri roky. MS sa vo Švédsku uskutočnia už štvrtýkrát, v krajine „troch koruniek“ sa mužská elita stretla aj v rokoch 1996, 2006 a 2014.

 

„Obe žiadosti boli skutočne dobré a profesionálne. Bolo to vôbec prvýkrát, čo boli ponuky takto vyvážené, čo nám rozhodovanie sťažilo. Napokon sme sa rozhodli pre Švédsko vzhľadom na väčší deklarovaný finančný dopad na IFF v týchto zložitých časoch,“ vysvetlil generálny tajomník IFF John Liljelund, cituje ho web Medzinárodnej florbalovej federácie.

 

Majstrovstvá sveta juniorov v roku 2023 sa neuskutočnia na Slovensku. IFF sa rozhodla akceptovať ponuku Dánska, ktorá bola podľa webu strešnej organizácie svetového florbalu lepšia vo všetkých smeroch. Dáni plánujú usporiadať šampionát vo Frederikshavne v Arene Nord, kde sa hral aj ženský šampionát v roku 2007. MS junioriek v roku 2024 sa budú konať vo Fínsku, konkrétne by malo ísť o mesto Lahti. O organizáciu sa uchádzali iba severania, keďže Austrálčania i Taliani svoje ponuky stiahli z finančných dôvodov.

 

Otáznik visí nad blížiacimi sa medzinárodnými podujatiami. O MS junioriek v Uppsale, ktoré sú plánované na máj, sa rozhodne do 12. marca. Na prelome apríla a mája by sa mal uskutočniť svetový šampionát juniorov v Brne, definitíva padne do 1. marca. Na záver mája je v Bratislave naplánovaná kvalifikácia o postup na majstrovstvá sveta žien 2021, o jej osude by sa malo rozhodnúť do 2. apríla.

 

VV IFF rozhodol aj o zložení jednotlivých komisií. V Komisii rozhodcov figuruje aj slovenský zástupca Peter Zámečník. Okrem toho vzniká pracovná skupina pre implementáciu novej stratégie IFF, jej členom by mal byť aj Teo Turay.



Odoberajte newsletter