Rozhodcovia Roman Cíbik a Michal Tomáš budú pískať na MS juniorov v Dánsku!

Slovenská rozhodcovská dvojica Roman Cíbik a Michal Tomáš pocestuje na Majstrovstvá sveta juniorov v Dánsku! Sme veľmi radi, že sa naša 11 ročná práca zúročila v podobe nominácie na Majstrovstvá sveta.

Ide o druhú slovenskú dvojicu arbitrov, ktorá bude súčasťou vrcholového podujatia juniorov.


V dánskom prímorskom meste Frederiskhavn štartujú už budúci týždeň Majstrovstvá sveta juniorov vo florbale (26. - 30. apríl). Súčasťou slovenskej výpravy budú okrem hráčov, trénerov a realizačného tímu aj slovenskí rozhodcovia - Roman Cíbik a Michal Tomáš. Elitná rozhodovská dvojica má za sebou ďalšiu náročnú sezónu. Na domácej scéne odpískala extraligové vrcholy mužov, žien a juniorov a na medzinárodnej scéne prekročila jubilejnú hranicu 30 zápasov. 

Rozhodcovský pár od začiatku kariéry

Cíbik a Tomáš spolu tvoria rozhodcovskú dvojicu od samotného začiatku kariéry florbalových arbitrov. Obaja pochádzajú z Púchova, kde sa spojili ich florbalové a rozhodcovské cesty. Spoločne hrávali Mestskú florbalovú ligu aj Extraligu v Dubnici. 

Pokračuje Roman Cíbik. "S kolegom tvoríme rozhodcovský pár od samotného začiatku našej kariéry, keď sme spolu začínali v Mestskej lige v Púchove."

Pre oboch bude účasť na MS juniorov veľkou výzvou a skúsenosťou. Spoločne pokračujú štvrtou desiatkou medzinárodných zápasov. "Na medzinárodnej scéne sa nám tento rok podarilo prekonať prvú 30tku zápasov, každý zo zápasov je však úplne iný - z roka na rok sa v tímoch obmieňajú kádre, realizačné tímy, taktiky, štýly hry a preto je každý medzinárodny zápas novou výzvou a obrovskou skúsenosťou. Od Majstrovstiev sveta očakávame opäť množstvo nových skúseností, zažijeme rôzne štýly florbalu a veríme, že nás tieto zápasy posunú opäť o pár krokov ďalej. Cieľ je jednoznačný - podať v každom zápase 100%-tný výkon a viesť každý zápas tak, aby z neho mali zúčastnené tímy a diváci najlepší športový zážitok." pokračuje Cíbik. 

Na domácej scéne odpískali posledný duel sezóny v Hyundai extralige medzi Partizánskym a Nemšovou. 

Domáca scéna je viac "familiárna"

Slovensko vs medzinárodná scéna. Dve diametrálne odlišné úrovne zápasov z pohľadu hry ale aj pískania. Domáca slovenská scéna je familiárna a florbalová rodina sa za tie roky už veľmi dobre pozná. "Aj ja aj Michal sme sa florbalu venovali aj z pozície hráčov, preto sa stále s väčšinou hráčov na Slovensku poznáme a preto sa vieme pred zápasom na každý duel pripraviť. Vieme, čo môžeme od hráčov či hráčiek očakávať a rovnako vedia oni, čo môžu očakávať od nás."

 

Na domácej scéne odpískali uplynulú sobotu vrchol ženskej Hyundai extraligy v Partizánskom.


"Medzinárodná scéna je, najmä v kategórii juniorov a junioriek, väčšinou neznáma. V týchto kategóriach sa skoro každý cyklus objavujú veľmi obmenené kádre a do zápasov vstupujeme s tým, že žiadny tím a hráčov nepoznáme. Medzinárodné tímy sú tvorené z toho najlepšieho, čo ktorá krajina má, preto sú tieto zápasy náročnejšie."

Nominácia na MS ako najlepšia spätná väzba

"Je to pre nás najlepšia spätná väzba za naše výkony či už na domácej alebo medzinárodnej scéne. Každý športovec by mal mať najvyššie ciele a rovnako si aj my s Michalom stanovujeme postupne vyššie a vyššie ciele. Majstrovstvá sveta juniorov boli určite jeden z našich cieľov." doplnil Cíbik. 


Na minuloročnom premiérovom Galavečere oceňovania slovenských florbalových osobností získali Cíbik s Tomášom ocenenie pre najlepšiu rozhodcovskú dvojicu sezóny 2021/2022. 


Cíbik a Tomáš budú druhou rozhodcovskou dvojicou zo Slovenska, ktorá bude súčasťou Majstrovstiev sveta juniorov. Prvou boli na MS 2019 v kanadskom Halifaxe Roman Sklenica - Tomáš Beňo. 


Vo florbale spolu rastú rozhodcovské dvojice, nie jednotlivci

Podľa Romana Cíbika sa úroveň rozhodovania na Slovensku za posledné roky až tak neposunula. Dôvodom je podľa neho fakt, že na Slovensku sa nám nedostatočne  rozvíjajú rozhodcovské dvojice. "Budem úprimný, nemyslím si, že sa celkovo posunula úroveň rozhodovania na Slovensku. Zastávam názor, že vo florbale spolu rastú rozhodcovské dvojice, nie jednotlivci. Toto je jeden z problémov, prečo na Slovensku nerastie kvalita a teda aj stabilné dvojice. Stabilných párov v najvyšších súťažiach máme toľko, že ich napočítame zrejme na prstoch jednej ruky - konkurencia a kvantita vytvára kvalitu."

"Okrem toho je potrebné podľa nás prekopať komplet celý systém fungovania rozhodcov - úrovne licencii, systém a spôsob odmeňovania, spôsob a elektronizáciu nominácii, nábory nových rozhodcov a najmä to najdôležitejšie, vzdelávanie. Dôležité je rovnako zaviesť systém observovania (delegovania) rozhodcov, čo sa koncom tejto sezóny už na pár zápasov podarilo. Je to ale beh na dlhú trať - observerov treba "vychovať" rovnako ako rozhodcov alebo čakať, kým najskúsenejší rozhodcovia ukončia kariéru rozhodcov a budú mať chuť a čas venovať sa odovzdávaniu svojich skúseností mladším kolegom."

Pozícia rozhodcu nie je práve to, po čom väčšina ľudí baží

Rozhodcovské remeslo nepatrí práve k najjednoduchším a je nutné byť schopný zvládať stres, tlak a rozhodovať v rýchlosti s častokrát negatívnou odozvou od samotných hráčov a fanúšikov. "Pozícia rozhodcu nie je práve to, po čom väčšina ľudí baží - musíte sa naučiť zvládať tlak a stres, vedieť sa správne rozhodnúť v stotine sekundy, vedieť efektívne komunikovať, byť (v rámci pravidiel) empatický a vcítiť sa aj do situácie hráčov či trénerov a množstvo ďalších aspektov. Pevne však verím, že sa tento problém s rozhodcami, ktorý určite nie je len vo florbale, podarí nasmerovať správnym smerom a o pár rokov bude minimálne 10 stabilných párov bojovať o to, kto dostane najnáročnejšie zápasy play-off." uzavrel Cíbik. 


Majstrovstvá sveta juniorov v Dánsku štartujú budúci týždeň a my pri tom nebudeme chýbať. Ešte pred samotným štartom a odletom na sever Európy si celý tím rozloží kemp v Záhorskej Bystrici. Sledujte nás a držte palce našim chlapcom aj rozhodcom. 



Odoberajte newsletter