Šampionát junioriek v Uppsale sa uskutoční, no príde k zmenám

Majstrovstvá sveta junioriek sa vo švédskom meste Uppsala (1. – 5. septembra 2021) definitívne budú organizovať. Rozhodol o tom Výkonný výbor Medzinárodnej florbalovej federácie IFF na základe návrhu Švédskej florbalovej federácie. Podujatie sa však nevyhne zmenám.

 

Pandémia Covid-19 stále ovplyvňuje zoznam krajín, ktoré sa môžu zúčastniť šampionátu. Celkovo deväť kvalifikovaných tímov (Česká republika, Fínsko, Lotyšsko, Slovensko, Švédsko, Švajčiarsko, Nemecko, Poľsko a Rusko) odpovedalo, že sú pripravené zúčastniť sa, a sedem kvalifikovaných tímov (Austrália, Kanada, USA, Rakúsko, Čína, Nový Zéland a Nórsko) odpovedali, že sa nemôžu zúčastniť podujatia kvôli Covid-19 a cestovným obmedzeniam.

 

Pri zníženom počte zúčastnených tímov bude potrebné upraviť formát majstrovstiev. Výkonný výbor IFF pred časom rozhodol, na základe návrhu Výboru pre pravidlá a súťaže, že ak sa počet družstiev v skupinách zmení, tímy musia počas skupinovej fázy odohrať dva zápasy za deň, potom bude čas zápasu upravený na 3 × 15 minút pre všetky zápasy tejto skupiny. Súboje play-off sa budú hrať 3 × 20 minút.

 

Ako už predtým generálny sekretár IFF John Liljelund vysvetlil – „Štyri zápasy za tri dni sa považujú za fyzicky náročné a je známe, že vo väčšine krajín sa florbal hral za posledný rok veľmi obmedzene. Je to však jediný možný spôsob ako odohrať všetky súboje základných skupín do troch dní, ktoré sú k dispozícii pre duely v skupinách a umožniť hrať krajinám semifinále.“

 

Po definitívnom zložení skupín a formáte šampionátu bude rozpis zápasov finalizovaný a zverejnený. 

 

Okrem toho vo Švédsku v súčasnosti existuje obmedzenie na 300 divákov na halové podujatia, a preto bol pozastavený predaj vstupeniek na MS junioriek v Uppsale. Ak sa obmedzenia zmenia, organizátori radi privítajú v IFU Aréne čo najviac ľudí.



Odoberajte newsletter