ŠAMPIONÁTY OČAMI ÚČASTNÍKOV: Výbornú partiu na MSJ 2009 prekvapilo chladné počasie

V úvode mája 2009 sa vo fínskych mestách Turku a Raisio konala piata edícia florbalových majstrovstiev sveta juniorov. Na šampionáte pre hráčov ročníkov 1990 až 1993 sa zúčastnili aj slovenskí mladíci, ktorí napokon obsadili siedme miesto. V kádri trénera Miroslava Ságu figuroval aj stále aktívny Košičan Patrik Pelegrin.

 

Vrchol mládežníckej pyramídy

„Šampionát vo Fínsku znamenal pre našu generáciu (1990-1991) vrchol mládežníckej pyramídy, resp. prvý reálny kontakt s profi juniorským florbalom. Ja som si svoju ´nominačku´ vystrieľal až v posledných zápasoch prípravy v Ostrave, a preto som sa chcel trénerom odvďačiť  maximálnym výkonom. Na majstrovstvá sveta sme cestovali letecky a hralo sa na 12-tisícovom ´zimáku´ hokejového klubu TPS Turku, čo bola taktiež výborná skúsenosť a motivácia do ďalšej kariéry – nielen na klubovej, ale aj reprezentačnej úrovni,“ zaspomínal si Patrik Pelegrin na juniorský šampionát spred dvanástich rokov.

 

Slováci si vo Fínsku vybojovali predposledné siedme miesto a do „béčka“ poslali posledných Dánov. „Tréner Sága poskladal záverečnú nomináciu nielen na základe aktuálnej výkonnosti, ale tím tvorilo veľa silných osobností s víťaznou mentalitou na ihrisku aj mimo neho, a to všetko bez ohľadu na klubovú príslušnosť. Cieľom bolo dostať sa do súboja o 5. miesto, čo sa nám nakoniec tesne nepodarilo po prehre 5:6 s Nórmi v základnej skupine. Následne sme museli odohrať zápas o udržanie sa v Á-čku, ale s ´repre´ Dánska sme ho nakoniec dotiahli do úspešného konca,“ povedal odchovanec ATU Košice, ktorý neskôr zamieril do konkurenčného Florka, kde v súčasnosti pôsobí aj ako tréner a metodik.

 

Dnes by to proti Nórom dopadlo inak

Naši si okrem už spomenutých severských krajín Dánska (o 7. miesto, 4:2) a Nórska (skupina, 5:6), zmerali vo Fínsku sily aj s domácou reprezentáciou (skupina, 0:9) a Českom (skupina, 3:13). „Zápasy by som rozdelil do troch kategórií. Prvou boli zápasy proti súperom z krajín TOP štvorky (Fínsko, Česko), v ktorých sme sa po solídnych vstupoch do zápasov neskúsene odtrhli z reťaze a dostali 9, resp. 13 gólové balíčky na vytriezvenie. Druhou bol duel proti Nórom, kde si dovolím tvrdiť, že so súčasnými vedomosťami o florbale a vtedajším kádrom, by sme Nórov zdolali o 2-3 góly. A treťou kategóriou bolo naše finále s Dánmi o Á-čko, v ktorom som prispel gólom ku výhre 4:2 a ako kolektív sme ukázali enormnú túžbu po úspechu,“ zhodnotil dnes už takmer 30-ročný (nar. 17. júla 1991) útočník.

 

Prvý zápas na šampionáte odohrali Slováci proti domácim Fínom. „Bol to otvárací zápas a užili sme si skvelú divácku kulisu. Spomínam si, že sme od nich dostali pred zápasom ich tradičné tyčinky Tupla, ktoré sme ihneď po príchode do kabíny začali konzumovať, s čím tréner Sága nebol úplne stotožnený, ale stačil jeden pohľad a boli sme naspäť v hre.“

 

Spomenul si tiež, že reprezentantov prekvapilo chladné severské počasie: „Cestovali sme komfortne leteckou dopravou. Ihneď po prílete – v máji – bolo v Turku dosť chladno, asi 8-10 stupňov, a my sme všetci boli oblečení dosť naľahko, akurát tradičný poctivec Peťo Dudovič mal čiapku, šál aj rukavice. ´Ubytko´ bolo skromnejšieho charakteru, ale aj to nás stmelilo. Stravu sme po komunikačnej chybe mali zabezpečenú až od druhého dňa po prílete, takže sme prvý deň improvizovali a zvyšok MS sme využívali catering mäsových gulí, zeleniny a gumených medvedíkov na ´zimáku´ TPS,“ ozrejmil.

 

Oslava v Bratislave, rezne na cestu do Košíc

„Boli sme výborná partia, ktorá po prílete z majstrovstiev sveta do Bratislavy ešte spoločne oslávila udržanie Á-čka a na cestu do Košíc nám ´mamča´ Tomyho Mádera pripravila rezne. S Kongom Konečným sme boli spolu vo florbalovom tíme na gymnáziu, MSJ 2009, MS 2014 a nakoniec sme sa stretli aj vo Florku. Každý člen kádra, vrátane realizačného tímu, prispel k tomu, aby sme sa v športovej kariére posunuli vpred a čas ukázal, že sme to využili na maximum. Pozdravujem celý tím!“ uzavrel rozprávanie Patrik Pelegrin.


Fotogaléria


Odoberajte newsletter