Slováci zdolali Nemcov a zahrajú si štvrťfinále proti domácim Fínom!

Aj napriek veľkej strate v podobe nehrajúcej opory Michala Dudoviča, dokázala slovenská reprezentácia mužov, kolektívnym a zodpovedným výkonom v osemfinálovom súboji proti Nemecku, zvíťaziť 7:3. To znamená, že Slovensko na štvrtý pokus postúpilo do štvrťfinále svetového šampionátu, v ktorom si zahrá už zajtra od 17.45 h proti domácemu Fínsku. Isté je aj to, že si chlapci vylepšia celkové umiestnenie z predošlých MS a možno aj v celej histórii účasti na šampionátoch.

 

Zodpovednosť z dôležitého zápasu bola cítiť na každom kroku a to u oboch družstiev, no hra mala svižné tempo, ale družstvá sa sústredili predovšetkým na pozornú obranu. Po troch streleckých pokusoch na nemeckú bránu, štvrtá strela zapadla tam, kam mala. Po prudkej bombe Lukáša Ujhelyiho, odrazenú loptu na konci siedmej minúty pohotovo dorazil Ladislav Mirt a Slovensko vyhrávalo 1:0! Slováci boli lepším a aktívnejším tímom, čo pretavili do ďalšej vynikajúcej spolupráce Matúša Gajdoš, ktorý pohotovou prihrávkou spoza brány našiel voľného Tomáša Kvasnicu a ten skóroval do prázdnej brány Nemcov. Tí po inkasovanom góle vysunuli hráčov a napádali našu rozohrávku hlboko na našej polovici. To im však celkom nevyšlo, lebo po prechode do úspešného brejku zvýšil na 3:0 Ladislav Gál. 

 

Naši súperi pochopili, že ak chcú s výsledkom niečo urobiť, budú potrebovať na svojich florbalkách loptu. Práve o to sa od úvodu druhej tretiny snažili. Slovákom sa tak otvárali dvierka pre pohodlnejšie zakončenia svojich akcii. Ku koncu tretej minúty tak zo stredového priestoru presne trafil Kvasnica a boli sme opäť o krok bližšie k nášmu cieľu. Nemci sa nechceli vzdať a bojovali. V 34. minúte strelil ich prvý gól Sascha Herlt. 

 

Aj napriek tomu, že mali nemeckí hráči v nohách včerajší náročný večerný súboj so Švajčiarmi, nebolo na nich badať únavu a postupne zvyšovali tempo hry. Častejšie ohrozovali nášho gólmana Jakuba Klobučníka, ktorý vytiahol niekoľko dobrých zákrokov, no raz mu pri uchu zazvonila aj žŕdka. Súperi trochu prepískli aktivitu a to ich doviedlo k prvému vylúčeniu v zápase. Zavreli sme Nemcov na ich polovici, no prišlo to, čo sme neočakávali. Nahodenú loptu v oslabení usmernil do našej siete Julian Nihlen. Najlepšia odpoveď od Slovákov prišla okamžite a ešte počas presilovky. O piaty gól našich sa postaral Kristián Kozák. Žŕdka zvonila aj na nemeckej strane z florbalky Ronalda Gašparíka a následne prišiel zbytočný faul na polovici ihriska od Ladislava Gála a prvú presilovku súperi dokázali využiť. Súperi dostali obrovskú chuť a bolo ich plné ihrisko. Necelých osem minút pred koncom vybojoval Jakub Grich trestné strieľanie, ktoré kapitán Michal Pažák nepremenil. Navyše o malú chvíľu trafil Kvasnica tyčku nemeckej brány, čiže v závere smoly viac než dosť...  Súper odvolal brankára a cez celé ihrisko šupol do prázdnej bránky Nemcov Martin Kubovič šiesty slovenský gól. Prázdna brána Nemcov zostala aj v ďalšom priebehu a Ujhelyi strelil na 7:3. Postup do štvrťfinále bol teda vo vrecku!

 

Hlasy po zápase:

Radomír Mrázek (tréner Slovenska): „Určite musím všetkých chlapcov pochváliť. Tento zápas nebol o florbale, ale čisto o hlavách a ich vnútornej psychike. Hlavne starším hráčom sa dlhodobo nedarilo prekonať túto osemfinálovú prekážku a bolo na nich badať obrovskú zodpovednosť a nervozitu. Povedal by som, že to bola takzvaná taktická nuda, no takéto zápasy nejde hrať inak. Som rád, že to chalani zvládli aj keď niektoé prvky v hre by som nazval priam šialené...“

Michal Pažák (kapitán Slovenska): „V prvej tretine sme podali suverénny výkon, čo sa prejavilo aj na priebežnom skóre a Nemcov sme takmer k ničomu nepustili. Vo zvyšnom priebehu sa súper zmobilizoval a pridal, no myslím si, že sme to ako tím zvládli a dotiahli do vytúženého úspešného konca. Splnili sme náš veľký cieľ a spadol nám doslova kameň zo srdca. Teraz si začneme šampionát užívať a ja verím, že predvedieme ešte lepší florbal ako doteraz."

Tomáš Kvasnica (najlepší hráč Slovenska v zápase): „Sme šťastní, že sme konečne zvládli pre nás zrejme najdôležitejší zápas šampionátu. Teší ma aj skutočnosť, že som mohol ku konečnému víťazstvu prispieť dvoma gólmi, no bol to dobrý výkon celého kolektívu.“

 

Nemecko – SLOVENSKO 3:7 (0:3, 1:1, 2:3)



Odoberajte newsletter