Štyri legendy zvolili do švédskej florbalovej siene slávy

Od roku 2016 vzdáva hold Švédska florbalová federácia florbalovým legendám, ktoré zohrávali dôležitú úlohu v histórii švédskeho florbalu. Teraz boli do švédskej florbalovej siene slávy zvolené ďalšie štyri legendy.

 

Novými členmi siene slávy švédskeho florbalu sú:

Sara Kristoffersson – hráčka

Martin Olofsson – hráč

Sofia Pettersson – hráčka

Jan-Erik Vaara – hráč a tréner

 

Sara Kristoffersson mala dlhú reprezentačnú kariéru a počas nej sa zúčastnila štyroch Majstrovstiev sveta žien vo florbale a vyhrala štyri zlaté medaily. Bola veľmi razantná v útoku, ťažko zastaviteľná a nebezpečná. V klubovom družstve mala najväčšie úspechy vo Falune a Kais Mora, kde získala niekoľko bronzových a strieborných medailí v najvyššej švédskej súťaži.

 

Martin Olofsson počas svojej kariéry získal päť zlatých medailí na Majstrovstvách sveta, bol štyrikrát zvolený do tímu All Star šampionátu a dvakrát bol menovaný za najužitočnejšieho hráča. Mal dlhú kariéru v klube Örnsköldsvik, kde získal jedno striebro.

 

Sofia Pettersson bola prvou brankárkou ženského národného tímu Švédska na štyroch Majstrovstvách sveta vo florbale a hráčkou, ktorej ste vždy mohli veriť. Dvakrát bola menovaná Brankárkou roka a mala veľký úspech v klubových tímoch, v ktorých hrávala.

 

Jan-Erik Vaara má jeden z najlepších rekordov v histórii florbalu. Debutoval ako 17-ročný v reprezentácii Švédska a vyhral štyri zlaté medaily v najvyššej súťaži, dve zlaté na MS a jedno európske zlato. Po svojej hernej kariére sa stal trénerom národného družstva najskôr v ženskom tíme a potom v mužskej reprezentácii Švédska. Tam získal celkom päť zlatých kovov zo šampionátov (tri so ženami a dva s mužmi).



Odoberajte newsletter