Vo Fínsku ocenili najlepších

Súťaže po celom svete sa tento rok skončili predčasne, to však neznamená, že sa florbalové dianie úplne zastavilo. Vo Fínsku, ktoré dlhodobo patrí medzi najkvalitnejšie florbalové destinácie, v závere apríla odovzdali obľúbené ocenenia pre najlepších florbalistov ročníka.

 

Medzi mužmi sa z víťazstva v ankete tešil 26-ročný hráč družstva Classic Tampere Sami Johansson. Ten ovládol produktivitu tamojšej najvyššej súťaže so 75 bodmi za 54 gólov a 21 asistencií. Zároveň mal v dvadsiatich troch dueloch pozitívnu bilanciu v tabuľke +/-, nazbieral 86 kladných bodov. Najviac sa mu vydaril novembrový zápas proti tímu Steelers, v ktorom strelil osem gólov a pridal dve asistencie.

 

Medzi ženami triumfovala hviezdna 22-ročná reprezentantka Oona Kauppiová. Svoje kvality potvrdila na decembrových majstrovstvách sveta vo Švajčiarsku, kde ju vyhlásili za najlepšiu hráčku podujatia. Okrem bronzovej medaily zo svetového šampionátu získala v sezóne 2019/2020 aj švédsky titul, keďže hrala za družstvo IKSU, ktorému pridelili národný primát napriek predčasnému ukončeniu ročníka.

 

Za najlepšieho trénera vo Fínsku bol označený Samu Kuitunen. Kouč doviedol tamojší klub Classic Tampere k triumfu v národnom pohári i prvému miestu v základnej časti dlhodobej najvyššej súťaže. Klub hral aj na prestížnom Pohári majstrov, kde však nezanechal práve najlepší dojem. Ten však veľmi rýchlo napravil v domácich súťažiach, prezentoval sa nielen dobrými výsledkami, ale aj atraktívnou hrou.

 

Najlepším juniorom sa stal Oliver Sillanpää, ktorý v drese klubu AIF nazbieral 34 bodov (22+12), za najlepšiu juniorku vyhlásili Meri-Helmi Höynäläovú. Tá sa prebojovala aj do kádra na seniorské majstrovstvá sveta vo Švajčiarsku a kľúčovú úlohu mala pri triumfe družstva SB-Pro vo Fínskom pohári.

 

Kapitáni ligových družstiev rozhodovali o najlepších rozhodcovských dvojiciach v súťažiach žien i mužov. V ženskej lige si pozíciu najlepších arbitrov „vypískali“ Tom Kirjonen a Jyrki Sirkka, v mužskej súťaži ocenili Henriho Heinolu a Manuho Marttinena.



Odoberajte newsletter