Ženské tímy začínajú formátom „Floorball Challenge“

Florbalovú sezónu 2020/21 už môžeme považovať za stratenú a keďže je do nového ligového ročníka ešte ďaleko, skrsla myšlienka nejakej dočasnej formy konfrontácie klubov Hyundai extraligy a prvej ligy žien. Na svete je „Floorball Challenge!“ V okamihu, keď vláda SR oznámi pripravovanú zmenu farieb okresov, vždy v utorok avizuje najbližší týždeň, tím Hyundai extraligy vyzve svojho možného súpera z "oranžového" okresu na víkendový dvojzápas, čo predstavuje 12 dni vopred.

 

Prvý zápas sa odohrá v sobotu v hale "vyzývateľa", druhý ako odveta hneď v nedeľu v hale "súpera". Zápasy sa hrajú podľa pravidiel HEX 2020/21, teda na víťazstvo. „Hľadali sme alternatívu pre extraligové tímy, ako môžu reálne a atraktívne odohrať zápasy na extraligovej úrovni. Myšlienka flexibilne vyzvať súpera z okresu, kde to covid semafor umožňuje a odohrať s ním počas víkendu dvojzápas, má v sebe atraktivitu play-off. V sobotu sa predstavíme "doma", v nedeľu u "súpera", ktorý challenge, teda výzvu prijal, a prináša zápasom ten správny náboj. Pridanou hodnotou je, že ak nastane situácia, že extraligový tím žien nebude mať pre covid situáciu "voľného súpera", môže vyzvať najlepšie tímy z nižšej ligy žien, čo je obrovský prejav športovej solidarity k tímom z nižšej súťaže, ktoré tiež prišli o svoju sezónu. A toto je vlastne základ budúceho Slovenského pohára vo florbale, kvalitné dvojzápasy tímov z rôznych slovenských líg. Teším sa, že to kluby prijali,“ povedal Ľuboš Sarnovský PR manažér Hyundai extraligy žien.

 

Tréner víťazného tímu základnej časti sezóny 2019/20 Marián Chlebana za Kysucké Nové Mesto povedal: „O Florbal Challenge sme sa dozvedeli priamo na rokovaní ohľadom pokračovania/nepokračovania aktuálnej sezóny extraligy. V klube sme boli nastavení, že chceme hrať. Bavili sme sa s dievčatami aj o dohraní extraligy a väčšina bola za jej dohratie. Na spoločnom mítingu extraligových družstiev odznelo, že liga by sa dohrala s udelením titulu pre prvé miesto po základnej časti, ale nepožadoval by sa negatívny test a to bol pre nás problém. Druhý problém bol, že liga by si nezachovala rovnaký počet družstiev, pretože viaceré uviedli finančné problémy, preto návrh odohrania "priateľských" zápasov pod hlavičkou "Floorball Challenge" sa nám pozdával, pretože by sa stretávali družstvá z okresov s rovnakou farbou podľa COVID automatu. Nakoľko pauza od októbra bola strašne dlhá, hrozilo by podľa nás aj množstvo zranení. Systém "Floorball Challenge" netlačí na družstvá a ponecháva im voľnosť a tak trochu to brať ako súčasť prípravy na novú sezónu. Čiže ak to zhrniem, tak sa nám to pozdáva, ale stále sa bavíme o niečom, čo závisí od semaforu.“

 

Dohrať aktuálnu sezónu veľmi chceli zástupcovia klubu NTS FK-ZŠ Nemšová. „Napokon sme prijali aj tento formát lebo chceme hrať. Máme svoje meno, kredit, či históriu. Dlho a tvrdo sme si toto budovali a nemienime s tým hazardovať. Tieto priateľské zápasy berieme ako prípravu do budúcej sezóny, ktorá nám začne o mesiac skôr ako minulý rok. Tešíme sa hlavne na priateľov a známych, dlho sme sa nevideli a tieto kontakty nám všetkým chýbajú. Chcem všetkých zainteresovaných do tohto projektu poprosiť o zhovievavosť, toleranciu, hrajme to v priateľskom a kamarátskom duchu, fair play a bavme sa florbalom. Sú to priateľské zápasy, čo všetci nesmierne potrebujeme do ďalšieho florbalového života,“ povedal tréner Nemšovej Peter Tydlačka.

 

Možnosť vzájomnej konfrontácie s extraligovými družstvami privítali aj prvoligové družstvá. „Po dlhej dobe budem rád, keď budeme môcť hrať akýkoľvek zápas a nie ešte taký, kde si môžme zahrať proti kvalitnému súperovi. My v Partizánskom máme radi výzvy, tak určite ak budú baby zdravé tak ju prijmeme. Myslím, že je to dobrý nápad ako si ešte aspoň trošku zahrať a urobiť si opäť chuť na florbal a pripraviť sa zodpovedne na nový ligový ročník,“ povedal tréner FBK Harvard Partizánske Dušan Ďuríček.

 

O všetkých zápasoch budeme samozrejme florbalovú verejnosť informovať.



Odoberajte newsletter