Zlatá premiéra Nového Targu

Uplynulý víkend sa konal v Košiciach už 4. ročník florbalového MS Cup-u. Turnaj s medzinárodnou účasťou ukázal, že ženský florbal vie byť skutočne atraktívny aj vďaka účasti elitných tímov zo Slovenska, Maďarska a Poľska.

 

Sobotný úvod turnaja sa niesol v duchu amatérskeho 3+1 turnaja v kategóriach mužov aj žien. V mužskej kategórii dominovalo družstvo Stargazing zložené z hráčov Florka Košice, striebornú priečku obsadil Žltý Sneh Košice a bronz si odniesol elitný výber Maskantje Juniors. V základnej časti ženskej kategórie 3+1 prekvapujúco dominovali staršie žiačky zo Žltého Snehu, ktoré postupne zdolali prvoligistky z Rimavskej Soboty, výber Hot Flash zložený z hráčok mestského rivala Velesis a napokon aj hokejistky z Ice Dream Košice. Vo finále však košické dievčatá nestačili na skúsenejšie rimavskosobotské ženy, ktoré si domov odniesli zlato.

 

Potom už v športovej hale na Ostrovského sa naplno začal elitný ženský turnaj, v ktorom sa predstavila reprezentácia Maďarska, poľský Podhale Nowy Targ a elitné kluby zo Slovenska. Celý turnaj ovládol poľský vicemajster, ktorý zdolal všetkých súperov. Na druhom mieste sa umiestnila Slávia Nitra a tretie miesto si odniesol Tvrdošín. Turnaj na ktorom sa predstavilo viacero slovenských reprezentantiek prilákal mnoho divákov.

 

Maďarská reprezentácia prišla do Košíc otestovať až 20 hráčok a 4 brankárky. Medzi najskúsenejšie hráčky určite patrila kapitánka Nicole Vertési, ktorá hrala niekoľko sezón aj vo Švajčiarsku. „Môžme hovoriť už o dlhodobej spolupráci s Košicami. Minulého roku sme tu odohrali priateľské zápasy a do budúcnosti určite chceme spoluprácu ďalej rozvíjať či už spoločným tréningovým kempom s dievčatami zo Žltého Snehu, alebo inými akciami,“ vyjadril slová spokojnosti manažér maďarskej reprezentácie Dávid Feke.

 

Medzi ozdoby turnaja určite patrili aj ikony slovenskej reprezentácie Romana Janegová a Monika Pinterová z Nitry, ale aj mladá nádej slovenského florbalu Sára Adamcová v drese Kométy Spišská Nová Ves. Najlepšou strelkyňou turnaja sa stala Agnieszka Timek, najlepšou brankárkou bola Paulina Mlynarczyk, obidve z klubu Podhale Nowy Targ. Cenu pre najlepšiu hráčku turnaja rozhodcovia udelili Košičanke Lenke Jakabovej, ktorá od novej sezóny oblieka dres Slávie Nitra. „Turnaj splnil svoje dva hlavné ciele a to zorganizovať prioritne ženský turnaj zameraný na kvalitu, kde si najlepšie kluby prídu vyskúšať reálnu silu pred sezónou a zároveň popularizovať ženský florbal v Košiciach. Do budúceho, piateho ročníka, sa chceme sústrediť na prilákanie kvalitného klubu zo susedného Česka. Našim dlhodobým cieľom je, aby vyrastajúca generácia košických florbalistiek v mládežníckych kategóriách Žltého Snehu Košice, mohla už o pár rokov plnohodnotne nastúpiť aj v kategórii ženy - elita MS Cup,“ povedal organizátor turnaja Milko Slávik.



Odoberajte newsletter