Aký bol rok 2017?

Florbalový rok 2017 máme za niekoľko hodín za sebou. Aký bol teda rok, ktorý priniesol množstvo zaujímavých udalostí? Spätne sa obzrieme na niekoľko z nich.

 

Úvod roka bol klasický, no všetkých zaskočila správa o páde strechy novej športovej haly v Českej Třebovej, kde sa stretli výbery dorastencov z Čiech a tradične aj výber slovenských chlapcov pod vedením trénera Jána Purca. Turnaj sa nedohral a najväčšou výhrou všetkých zúčastnených bolo, že sa žiadnemu účastníkovi pri tejto nehode nič nestalo.

 

Počas zasadnutia Výkonného výboru Medzinárodnej florbalovej federácie bolo do štruktúr IFF zvolených hneď niekoľko zástupcov zo Slovenska. V jednotlivých sekciách uspeli Lukáš Řezanina (komisia športovcov), Peter Zámečník (komisia rozhodcov), Teo Turay (športovo-technická komisia), Lubomír Klosík (komisia delegátov – observerov) a Peter Vrba (disciplinárna komisia).

 

Začiatkom februára sa začali kvalifikačné boje o účasť na Majstrovstvách sveta žien, ktoré sme organizovali na Slovensku a naše dievčatá mali účasť zabezpečenú. Tým pádom sa mohli sústrediť na prípravu, ktorá bola počas celého roka bohatá na sústredenia, či prípravné zápasy.

 

Nelenili ani ostatné reprezentačné výbery a tak sa na turnaji v maďarskom Erde zúčastnili naši muži, ktorí zdolali Belgicko 7:6 a taktiež domáce Maďarsko 7:4 a obsadili prvé miesto.

 

Juniori sa predstavili na turnaji Polish Cup a v náročnej konkurencii Švajčiarska, Česka, Poľska, Nemecka a Nórska napokon obsadili pekné tretie miesto za Švajčiarskom a Českom. Vo Švajčiarsku si začiatkom mája zatrénovali aj slovenské juniorky, ktoré si tak pred budúcoročným májovým svetovým šampionátom boli „oťukať“ dejisko v Herisau.

 

Počas medzinárodného dňa žien sa začiatkom marca v Bratislave uskutočnilo žrebovanie skupín MS žien a naše dievčatá sa dozvedeli svoje súperky, ktorými boli v skupine C Singapur, Estónsko a Austrália. Už v apríli si Slovenky pozvali do hlavného mesta na dva prípravné medzištátne zápasy reprezentáciu Čiech s ktorou najprv prehrali len o dva góly 5:7 a v odvete dokázali dokonca uhrať konečnú remízu 6:6.

 

Na plné obrátky bežal aj klubový život a postupne začali finišovať domáce súťaže v zápasoch play-off. Z prvého celoštátneho titulu aktuálnej sezóny a z úspešnej obhajoby sa tešili juniori FaBK ATU Košice, ktorí v dramatickej finálovej sérii zdolali FBC Grasshoppers Žilina 3:2 na zápasy.


 

Historický postup do najvyššej celoštátnej súťaže extraligy si vybojovalo družstvo Young Arrows Spišská Nová Ves, ktoré uspelo vo finále proti „Predátorom“ zo Sabinova. Neskôr si do extraligy vybojovali návrat aj Sabinovčania, ktorí v baráži uspeli proti žilinským „Kobylkám.“ Práve Žilinčania mali možno najhorší rok, pretože po prvý raz v histórii opustili slovenskú elitu.


 

Z premiérového majstrovského titulu sa tešili ženy zo Spišskej Novej Vsi, ktoré uspeli vo finálovej sérii s Pruským 3:2 na zápasy. Po sezóne však Kométa stratila na sile, pretože do FBC Ostrava prestúpili sestry Kristína a Paulína Hudákové, Viktória Grossová a brankárka Jana Dupčáková. Navyše Ostravu posilnil aj tréner Jozef Graega. Do ženskej extraligy si z baráže vybojovali postup dievčatá Sabinova, ktoré sa výrazne posilnili o skúsené hráčky pôsobiace v FBC Mikuláš Prešov. Z najvyššej súťaže minimálne na jednu sezónu zostúpila Banská Bystrica.


 

Z baráže rovno na titul majstra Slovenska to vytiahli chlapci zo Záhorskej Bystrice, ktorí sa v sezóne 2015/2016 zachránili v extralige počas barážovej série s Trnavou a hneď v nasledujúcom roku dokázali získať titul. Tsunami vyradilo Skalicu 3:0, no malo na mále v semifinálovej sérii proti Nižnej, ktorú zdolali 3:2 na zápasy, hoci prehrávali už 0:2... Vo finále „sfúkli“ trenčiansky AS po troch víťazstvách a radovali sa z prvenstva v lige.


 

Slovenské reprezentantky, ktoré tvoria základnú kostru tímu sa stretli v aprílovom superfinále českej elitnej súťaže žien v pražskej O2 Aréne. Slovenská enkláva pôsobiaca vo Vítkoviciach (Michaela a Zuzana Šponiarové, Katarína Klapitová, Denisa Ferenčíková a Alžbeta Ďuríková) nestačila na dve Slovenky pôsobiace v tíme Tigers FK Jižní Město (Lucia Košturiaková, Romana Janegová), ktorému podľahli 2:6.


 

Volebná Konferecia Slovenského zväzu florbalu priniesla zmenu na poste prezidenta. Dovtedajšieho Daniela Granca nahradil Oto Divinský. Zmenilo sa aj ostatné zloženie funkcionárov. Výkonným viceprezidentom je Teo Turay a členmi Prezídia SZFB sú Miroslav Kunštek, Lubomír Klosík, Emil Šatan a Milan Burdeľ.


 

Začiatkom mája sa na Majstrovstvách sveta vo švédskom Växjö zúčastnili slovenskí juniori. V náročnej konkurencii skupiny A po prehrách s domácim Švédskom 0:13, Dánskom 5:6 a Fínskom 3:8 obsadili naši chlapci posledné miesto. V súboji o všetko a teda o záchranu si poradili s Poľskom 9:8 a skončili na konečnom siedmom mieste.

 

Najväčšiu pozornosť venujeme klubovej mládeži najmä v mesiacoch máj a jún, pretože počas nich vrcholí ich celoročné snaženie a z regionálnej úrovne sa stretávajú na turnajoch „O pohár prezidenta SZFB,“ či Majstrovstvách Slovenska vo všetkých vekových kategóriách na celoštátnej úrovni a konfrontujú svoje schopnosti s ostatnými tímami. Medzi najúspešnejšie kluby, ktoré sa venujú mládeži patrili v kategórii chlapcov košické tímy FaBK ATU a FK Florko a dievčenských už tradične NTS FK – ZŠ Nemšová, či FbK Kométa Spišská Nová Ves, no nezaostávajú ani dievčatá z Kysuckého Nového Mesta.

 

Po jedenástich rokoch predstavili funkcionári Medzinárodnej florbalovej federácie verejnosti svoje nové logo.

 

Na rozdiel od chlapčenských výberov, si turnaj dorasteniek a starších žiačok, ktorý organizoval Český florbal v Brne, zahrali dievčatá až do konca podujatia. Oba slovenské výbery obsadili v náročnej konkurencii pekné štvrté miesto.

 

Počas letných mesiacov sa uskutočnilo tradičné množstvo rôznych medzinárodných turnajov, na ktorých sa zúčastnili aj reprezentačné výbery. Družstvá dorasteniek a starších žiačok si pod vedením trénerov Jiřího Typla a Vladimíra Gábora zahrali na podujatí Hummel Open Game v Brne, kde si vybojovali dve druhé miesta.

 

V Prahe si zasúperili naše ženy na Prague Challenge, ktorý v konkurencii klubov českej extraligy suverénne ovládli a bez zaváhania vybojovali pre Slovensko prvé miesto.

 

V Trenčíne sa koncom augusta odohral medzinárodný turnaj Euro Floorball Challenge, ktorý spoločne zorganizovali naši extraligoví finalisti a to domáci FBK AS Trenčín a Tsunami Záhorská Bystrica. Trenčania napokon skončili na treťom mieste, pretože ich v semifinále vyradili úradujúci majstri zo Záhorskej Bystrice, ktorí celý turnaj vyhrali. Vo finále porazili ukrajinský celok FBC Skala Melitopol 9:4 a zabezpečili si tak postup do vyššieho a náročnejšieho „levelu“ turnaja klubových majstrov v nasledujúcej sezóne – Euro Floorball Cup.

 

V júli sme sa dozvedeli vyžrebovanie nového ročníka celoštátnych súťaží, ktoré od septembra rozbehli súboje v základných častiach. Okrem domácich zápolení využívali každý voľný termín aj všetky reprezentačné výbery na úspešnú prípravu. Do Mladej Boleslavi sa vybrali muži aj ženy. Slovenskí reprezentanti odohrali dva prípravné súboje s Českom a po historicky najúspešnejšom výsledku, keď prehrali s našimi susedmi 5:9 prišla krutá prehra 2:13. Ženský tím odohral turnaj a v ňom dievčatá prehrali s domácim Českom 4:7, no v druhom vystúpení nedali najmenšiu šancu Nemkám a vyhrali vysoko 13:4.

 

Začiatok septembra bol pre mužskú reprezentáciu zaujímavý z pohľadu toho, že sme sa dozvedeli zloženie našej kvalifikačnej skupiny v boji o postup na budúcoročný šampionát, ktorý sa uskutoční v Prahe. Slovensko organizuje kvalifikáciu začiatkom februára v Nitre a v našej skupine EUR2 máme za súperov Švédsko, Nemecko, Slovinsko a Francúzsko.

 

Nový tréner reprezentácie juniorov, ktorým sa ešte počas leta stal Marek Onderko, zrealizoval nový model prípravy spojený s jednodňovými zrazmi v rôznych kútoch Slovenska, čím dal formou zápasov možnosť predstaviť sa v reprezentácii podstatne širšiemu množstvu adeptov na reprezentačný dres.

 

V druhej polovici októbra dosiahli slovenské vicemajsterky z Pruského historický úspech slovenského klubového florbalu. Na podujatí Euro Floorball Cup, ktorý sa uskutočnil v lotyšskej Valmiere, obsadili konečné prvé miesto a vo finále si poradili s poľským Gdaňskom, ktorý zdolali 2:1.

 

Úvod novembra patril opäť slovenskej reprezentácii žien, ktorá definitívne ladila formu na MS v Bratislave. Ešte pred tým absolvovali dievčatá poslednú zápasovú prípravu na turnaji Six Nations Cup, ktorý sme organizovali v Nitre a príprava bola úspešná. Slovensko turnaj vyhralo a vo finále si zverenkyne trénera Michala Jedličku poradili s Nórskom, ktoré zdolali 4:2.

 

Záver roka už celkom jednoznačne ovládol ošiaľ z očakávaného domáceho šampionátu žien. Do Bratislavy zavítalo 16 krajín z celého sveta a na deväť dní bolo hlavné mesto Slovenska centrom florbalového diania. Slovenky si dali pred Majstrovstvami sveta jednoznačný cieľ, ktorým bolo piate miesto na svete a za malý zázrak a svoj veľký vytúžený sen považovali účasť v semifinále. Cieľ dievčatá s prehľadom splnili a veru neboli ďaleko ani od svojho sna. Vo štvrťfinálovom zápase trápili vicemajsterky sveta z Fínska veľmi dlhý čas, no napokon im podľahli 2:6. Napriek tomu celý šampionát zvládli nad očakávanie a dosiahli konečné piate miesto, čo je doposiaľ najväčší úspech slovenského florbalu. Slovensko sa totiž zaradilo za svetovú elitu a už nebojácne klope na dvere...!

 

Udalostí bolo v roku 2017 ešte oveľa viac. Cieľom nebolo spomenúť úplne všetko, len poukázať na zaujímavosti z florbalového diania.



Odoberajte newsletter