Čím sa zaoberajú členovia Komisie rozhodcov a observerov SZFB a kto v nej pracuje?

Pred týždňom ubehol rok od predošlej volebnej Konferencie Slovenského zväzu florbalu. Udialo sa mnoho zmien a ďalšie sú v príprave. Reformami prešla aj Komisia rozhodcov a observerov SZFB, ktorej zloženie a činnosť si taktiež predstavíme.

 

Komisia rozhodcov a observerov SZFB sa skladá zo šiestich členov. Jej predsedom je Jakub Kučera, sekretárom Peter Zámečník a členmi sú Ján Kubaščík, Tomáš Juhás, Martin Mésaroš a Jozef Miroslav Riečický. „Ja osobne som bol do funkcie predsedu nominovaný až v marci 2022, ale aj do tej doby som sa aktívne podieľal na činnostiach KRO, takže mám prehľad a viem zhrnúť túto sezónu v niekoľkých bodoch,“ povedal súčasný predseda KRO SZFB Jakub Kučera a doplnil: „Podarilo sa nám stabilizovať rozhodcovské dvojice a minimalizovať miešanie jednotlivých párov. Taktiež sme kládli veľký dôraz na to, aby sa nestalo, že príde pískať zápas rozhodca, ktorý v danej súťaži pôsobí ako aktívny hráč. Zvládli sme prechod na nový systém odmeňovania rozhodcov, takzvanou variabilnou odmenou. Rozhodcovia absolvovali každý mesiac povinné testovanie z pravidiel, kde podľa úspešnosti svojich odpovedí boli finančne ohodnotení. Z radu rozhodcov boli na testovanie pozitívne ohlasy. Taktiež sme v rámci rozhodcov mužskej betRing extraligy absolvovali každý mesiac stretnutia na online platforme, kde sme diskutovali o rôznych situáciách a snažili sme sa čo najviac vyrovnať meter posudzovania jednotlivých zákrokov. Rozhodcovia ženskej Hyundai extraligy absolvovali pravidelne raz mesačne video rozbor s jedným trénerom. Podarilo sa nám úspešne zvládnuť hektické obdobia počas pandémie a pokryť certifikovanými rozhodcami 100% zápasov na celoštátnej úrovni. Často krát sme mali problém, že v piatok nám napísal rozhodca, že mal pozitívny test na Covid-19. Som veľmi rád, že rozhodcovia boli ochotní vždy aj na poslednú chvíľu, zachrániť situáciu. Taktiež sme zaviedli rubriku plakiet pre rozhodcov za každých odpískaných 100 zápasov v mužskej extralige. Táto rubrika je rozdelená nasledovne – bronzová plaketa (100 zápasov), strieborná plaketa (200 zápasov), zlatá plaketa (300 zápasov), platinová plaketa (400 zápasov). Taktiež sa nám podarilo odmeniť rozhodcovskú dvojicu Kubička – Staš, ktorí ukončili kariéru v televíznom zápase ženskej extraligy.“

 

Mnohé veci sú však ešte pripravované a postupne sa dostanú do praxe. „V spolupráci s Komisiou vzdelávania a talentovanej mládeže SZFB pripravujeme kroky, ktoré budú viesť k zvýšeniu počtov nových regionálnych rozhodcov a tým stabilizovať situáciu s arbitrami v regiónoch. Plánujeme zriadiť tím observerov, pre regionálnych rozhodcov, ktorí ich budú usmerňovať v začiatočníckej fáze rozvoja. Tým dokážeme skrátiť čas, za ktorý rozhodcovia budú mať potrebnú výkonnosť, aby sa dostali na celoštátnu úroveň. Chceme zriadiť tím "video trénerov", ktorí budú pomáhať rozhodcom na celoštátnej úrovni z videozáznamov, nakoľko nemáme potrebné kapacity na to, aby mohli títo rozhodcovia byť observovaní. V KRO si myslíme, že týchto observerov potrebujú oveľa viac rozhodcovia začiatočníci. Plánujeme ešte mnohé ďalšie novinky, o ktorých budeme určite čoskoro informovať,“ uzavrel Kučera.



Odoberajte newsletter