Extraliga juniorov uzatvára kalendárny rok. Sviatky strávi na čele AS Trenčín

Posledné zápasy roka pre najvyššiu juniorskú súťaž a líderské sviatkovanie v AS Trenčín, ktorý zvládol domácu reprízu finále z minulej sezóny proti Florku.

Reklama na juniorský florbal pred plnou tribúnou dokázali domáci hráči otočiť vo svoj prospech v závere duelu a Florku uštedrili jeho tretiu porážku v aktuálnej sezóne. AS Trenčín pozná pocit prehry zatiaľ len dvakrát. 

Víťazné emócie hráčov AS Trenčín po výhre nad Florkom Košice. FOTO: AS Trenčín 


Zverenci trénera Patrika Pelegrina majú za sebou bodovo polovičný záver roka v Extralige juniorov. Po sobotnej prehre proti AS si napravili chuť a 1. FBC Trenčín zdolali na jeho pôde 6:4. Naopak AS zakončilo rok dvoma výhrami a po otočke v zápase s Florkom si poradilo aj s druhým košickým klubom ATU 8:6. 

Takto videl uplynulý víkend Patrik Pelegrin, ktorý okrem trénerskej pozície na lavičke Florka pôsobí ako tréner slovenskej U17 a zároveň koordinátor RV-CH U15. 

"Uplynulý víkend bola na programe väčšina z posledných zápasov JEX vrátane našich stretnutí pod hradom Matúša Čáka. V sobotu nás čakala prvá trenčianska odveta s AS-kom, na ktorú nám chýbalo cca 5-6x hráčov zo základnej zostavy z rôznych dôvodov (A-tím, choroby, zranenia), avšak bez ohľadu na to mužstvo pripravujem na zápasy vždy tak, aby sa spoliehalo na aktuálny stav a verilo si za každých okolností, keďže každý dielik v skladačke má svoju funkciu a je pre mňa rovnako dôležitý ako všetky ostatné. Výzva zo strany tímu bola prijatá a nebyť zopár závahaní vyplývajúcich zo straty koncentrácie, tak by deľba bodov bola viac ako zaslúženým odzrkadlením zápasu o priebežné prvé miesto. Súperovi gratulujem, na zápasy v ZČ 1:1. O deň neskôr, doplnený o juniorov z A-tímu sme sa chceli revanšovať súperovi z FBC-čka, ktorý nám ako jediný doma vzal všetky body po rozpačitom závere duelu. Zo začiatku sme mali zápas pod kontrolou, následne však prišli drobné taktické zaváhania, ktoré súper dokázal priebežne vytrestať znížením nášho gólového náskoku, ale športovej šťastene sme kráčali naproti, gólom do prázdnej brány potvrdili výhru a rovnako upravili vzájomnú bilanciu výhier v ZČ na 1:1." 

Emócie patria k športu, patria k florbalu a sú prirodzenou súčasťou zápasových momentov. Svoje o tom vie aj samotný tréner Pelegrin. 

"Bez ohľadu na výsledky by som sa ako tréner mládeže na úrovni klubovej, ale aj reprezentačnej chcel dodatočne vyjadriť ku prejaveným emóciam počas zápasov. Ako bývalý reprezentant Slovenska, dlhoročný extraligový hráč a aj z pozície kapitána som postupom času pochopil, že každá minca ma dve strany a právo pochybiť má každý zainteresovaný účastník zápasu: hráči, rozhodcovia, tréneri, ale bez každého z nich by samotný duel nikdy neprebehol, a preto by mal byť prítomný vzájomný rešpekt a pochopenie. Nikdy, ale nestrpím ľahostajnosť a rovnako som to odprezentoval aj kolegom, ktorí rozhodujú o osude zápasov. Každý má právo na chybu, z mojej pozície sa úprimne ospravedlňujem za nevhodne zvolenú formu prvotnej komunikácie, obzvlášť s odkazom pre všetkých mládežníckych hráčov. Na druhej strane, ak každý z nás vynakladá maximálne možné úsilie v rámci dlhodobého rozvoja mladých športovcov na takmer každodennej báze, tak očakáva ako protihodnotu rovnakú snahu. Pochybenia sú súčasťou života, ale aj športovej cesty a ja nie som výnimkou, a preto iba žiadam, aby sme si v prítomnom okamihu zápasu prejavili vzájomný rešpekt nielen komunikáciou, ale aj zanietiním a vášňou odovzdať svoje maximum, aj keď s chybami, ale férovo a pre všetkých prítomných, tu a teraz."


Pozorné oči trénerskeho tria na lavičke slovenskej reprezentácie U17 sledujú výkony hráčov, ktorí sú alebo by mohli byť súčasťou reprezentačného výberu. 

"Ako aktuálny tréner mládežníckej reprezentácie U17 spoločne s kolegami Baránkom a Ondrášikom vidíme veľa hráčov príslušnej kategórie zapracovaných do JEX-ky, ktorá s ohľadom na okolnosti a šírku kádrov v MEX-ke ponúka ideálnu možnosť pre mladšie ročníky. Zápasy sa samozrejme odohrávajú vo vyššej intenzite ako na regionálnej úrovni, a preto je tento fakt pre účely repre pre nás prínosným prvkom. Kvalita juniorskej súťaže je na slušnej úrovni a nemožno vytiahnuť jedného favorita, aj keď pomyselný tlak nesú tímy, ktoré majú viac ako 1/2 kádra adaptovanú už v mužskej extralige. Všetko budeme s kolegami pozorne sledovať, keďže sme toho súčasťou aj na klubovej úrovni, ale zároveň hľadáme typologicky vhodných hráčov pre reprezentáciu, ktorí budú spĺňať vyžadajúce herné návyky vrátane vysokých štandardov kondičnej pripravenosti, aby sme boli čo najviac konkurencieschopní v medzinárodnom meradle." 


Víkendové výsledky aj s aktuálnym programom TU


Medzi lídrov svojho tímu ale aj celej Extraligy juniorov patrí po návrate na Slovensko veľký talent slovenského florbalu Mário Ozimý hrajúci za AS Trenčín. Mário nazbieral v 11 odohraných zápasoch zatiaľ 51 bodov za 26 gólov a 25 asistencií. Krátke interview s Máriom Ozimým vám prinesieme v najbližších dňoch. Zatiaľ sa dobre nalaďte na sviatočné dni a najvyššia súťaž juniorov bude späť už v novom roku 20. januára 2024. Posledným zápasom tohto roka bude štvrtkový duel medzi Sabinovom a Žilinou. 

 



Odoberajte newsletter