Fínska florbalová federácia je znepokojená svojimi klubmi a blahobytom detí a mládeže

Florbalové aktivity vo Fínsku boli opakovane pozastavené, čo florbalovým klubom spôsobuje problémy, keď počet členov klesá. Okrem toho môže byť ohrozené blaho detí a mládeže.

 

Vo florbale, ako aj v mnohých iných športoch, sa sezóna 2019/20 skončila v marci 2020. V tejto sezóne boli florbalové aktivity detí a mládeže v niektorých ďalších častiach Fínska úplne zastavené od konca novembra 2020 do konca januára 2021. Florbalové aktivity mládeže vo veku nad 12 rokov v helsinskej oblasti a vo veľkej časti zvyšku Fínska sú v súčasnosti úplne pozastavené minimálne do 28. marca. Pokiaľ ide o nižšie súťaže dospelých, vo väčšine častí krajiny boli koncom novembra prerušené tréningové aj súťažné aktivity.

 

Budúcnosť dotknutých klubov

Pre florbalové kluby táto situácia znamená, že počet členov výrazne poklesol. „Na prelome rokov došlo k takmer 10-percentnému poklesu a po ňom ešte k väčšiemu. Z dôvodu poklesu počtu hráčov sa príjmy klubov zrútili. Náklady klubov sa však neznížili rovnakým spôsobom,“ uvádza v tlačovej správe federácie výkonný riaditeľ Fínskej florbalovej federácie Pekka Ilmivalta.

 

Pretože boli činnosti pozastavené, je pre kluby problematické účtovať svojim členom mesačné klubové poplatky. „Náklady na haly na súkromných miestach sa stále valia, rovnako ako fixné náklady na organizáciu klubových aktivít,“ zdôrazňuje Ilmivalta. Vo Fínsku sú vo florbale najvýznamnejšie fixné náklady, mzdové náklady a náklady na prenájom súkromných hál. Vo florbale sú súkromné športové zariadenia rozšírenejšie ako v iných športoch. Príjmy zo vstupného od fanúšikov, ktoré sú bežnou záležitosťou, sa teraz tiež stratili. „Z pohľadu Fínskej florbalovej federácie pozastavenie súťaží v novembri oslabí výsledok aktuálneho roku najmenej o 350 000 eur. Konečný efekt závisí od pokračovania sezóny. Strata však bude pravdepodobne ešte podstatne väčšia,“ predpovedá Ilmivalta.

 

Fínska florbalová federácia je veľmi znepokojená tým, ako situácia ovplyvní fungovanie sezóny 2021/22, vrátane počtu tímov a hráčov, a prežitia fínskych florbalových klubov. „S cieľom zabezpečiť pokračovanie klubových aktivít by mal byť fínsky florbal a ďalšie športy podporované ministerstvom školstva a kultúry pred začiatkom sezóny 2021/22, aby sa zabezpečili prevádzkové podmienky,“ tvrdí Ilmivalta.

 

Môže byť ohrozené blaho detí a mládeže

Oveľa väčší sociálny záujem súvisí s pohybovými aktivitami a blahobytom detí a mladých ľudí. „Fínska florbalová federácia je veľmi znepokojená dlhodobými účinkami korony na blaho detí a mládeže. Po dlhej prestávke klesol z aktivít značný počet hráčov. Ako je možné ich, a najmä tých, ktorí sa za bežných podmienok pohybujú menej, opäť priviesť k športovaniu? U aktívnych detí je oveľa pravdepodobnejšie, že sa ku koníčkom vrátia, ako u tých pasívnejších, čo môže viesť k veľkým spoločenským problémom na mentálnej aj fyzickej úrovni,“ vyjadruje znepokojenie Jari Kinnunen, riaditeľ public relations Fínskej florbalovej federácie.

 

Závažné zistenia

V januári 2021 uskutočnila Fínska florbalová federácia rozsiahly prieskum zameraný na hráčov, ktorí s florbalom prestali. Pre dospelých hráčov je budúca perspektíva pohodlná, 61% respondentov uviedlo, že by sa mohli k florbalu vrátiť. Situácia je však varovnejšia pre deti a mládež – až 74% tých, ktorí prestali hrať, uviedlo, že by sa k florbalu pravdepodobne nevrátili. Iba 26% ponechalo otvorenú možnosť návratu k športu. „Úplne vlastnou dimenziou je budúcnosť vrcholového športu vo Fínsku, ktorá bola pandémiou tvrdo zasiahnutá,“ pripomína Kinnunen. „Do akej miery zasiahnu kluby finančné straty spôsobené pri hraní v prázdnych arénach? Ako je možné prilákať divákov späť na tribúny po zrušení obmedzení? Ako ovplyvní pauza v hraní a obmedzené schopnosti trénovať budúci potenciál?,“ diví sa Kinnunen. Presné odpovede nebude nikto vedieť. Je však zrejmé, že účinky nie sú v žiadnom prípade pozitívne a negatívne účinky siahajú ďaleko do budúcnosti. Dlhodobé účinky na duševnú a fyzickú pohodu všetkých sa budú musieť dlho vracať...

 

Ako je to na Slovensku, kde je situácia ešte podstatne horšia? V súčasnosti pripravujeme priebežné dopady na jednotlivé kluby, ktoré sme oslovili.



Odoberajte newsletter