Obnovia v Česku súťaže? Podmienka je testovanie

V Česku sa aktuálne hrá iba elitná mužská superliga, ostatné súťaže sú stále pozastavené. Zdá sa však, že by mohlo dôjsť k postupnému obnoveniu aj ďalších súťaží, dočkať by sa v krátkom časovom horizonte mohla minimálne ženská extraliga. Oficiálne totiž od najbližšieho víkendu zrejme nebude nič brániť tomu, aby sa stretnutia v amatérskych športoch a súťažiach mohli uskutočniť.

Podmienkou bude povinné testovanie všetkých účastníkov duelov. Český portál florbal.cz referuje, že by pritom nemuselo ísť o testovanie drahými PCR testami, ale lacnejšími antigénovými testami, ktoré by mohli byť schodnou alternatívou práve pre amatérske súťaže, ktoré dosiaľ nedostali výnimku od hygieny a ministerstva zdravotníctva.

Portál sa odvoláva na tweet Milana Hniličku, predsedu Národnej športovej agentúry.

 

„Amatérske kluby, ktoré nechajú svoje tímy otestovať antigénovými testami pred zápasom, nebudú potrebovať pri stretnutiach rúška. Vláda rozhodla o zjednotení testovacích podmienok profesionálneho a amatérskeho športu,“ napísal Hnilička.

 

Web Národnej športovej agentúry vo včerajšom výkladovom stanovisku k aktuálnym opatreniam uvádza, že antigénové testy by mali byť v platnosti 48 hodín. Keď ide o pravidelnú a dlhodobú aktivitu, vyžaduje sa testovanie v rozsahu aspoň dvakrát za týždeň, v intervale najviac raz v priebehu piatich dní.  

Florbal.cz v nadväznosti na vyššie uvedené tvrdí, že súťaže v Česku by mohli pokračovať vo formáte dvojkolových víkendov, teda podobne, ako je aktuálne nastavený program superligy. Portál si myslí, že napríklad ženská extraliga by sa mohla rozbehnúť už najbližší víkend. Ide však o šibeničný termín, keďže kluby dosiaľ trénovali vo výrazne obmedzenom režime. 

„Z pohľadu súťaží bude Český florbal teraz riešiť prístup k návratu hrania. Prvé diskusie budú vedené u elitných seniorských líg,“ píše sa na internetovej stránke Českého florbalu.



Odoberajte newsletter