SLOVENKY V ZAHRANIČÍ: Naše talenty v službách českých extraligových klubov už roky tvoria pridanú hodnotu. Vyše 500-bodová Ferenčíková je inšpiráciou pre dievčenský florbal a ženský florbal

Okrem slovenských súťaží hlásia sviatočnú pauzu aj zo susedného Česka. Čas pokoja a regenerácie hráčok v závere roka sme využili na zhodnotenie doterajšieho priebehu sezóny ďalších ambicióznych Sloveniek 

Česká republika ako jedna z florbalových elít často posilňuje svoje rady práve odchovankyňami zo Slovenska. Táto povestná chémia funguje spomedzi ostatných krajín, kde Slovenky našli svoje pôsobisko, zaručene najspoľahlivejšie. České kluby úspešne nachádzajú v slovenských vodách potrebnú kvalitu dlhé roky. Svedčí o tom množstvo hráčok, ktoré sú kmeňovou súčasťou svojich tímov.

Kapitánka Vítkovic Denisa Ferenčíková pri odovzdávaní ceny za dosiahnutie míľniku 500 kanadských bodov v českej extralige žien. FOTO: Flickr Florbal Vitkovice CZ


KRISTÍNA BELICOVÁ # 71  (FAT PIPE FLORBAL CHODOV)

Sľubne našliapnuté má v aktuálnom ročníku rodáčka z Tvrdošína Kristína Belicová. Okrem toho, že sa jej tím drží na dosah dominantným Vítkoviciam, Kristína je s 27 bodmi na konte ťahúňom Chodova. V posledných piatich zápasoch zaznamenal Chodov jedinú prehru, v tejto sezóne dokonca premiérovú. O neporaziteľnosť ich pripravili práve vítkovické rytierky. 

ALICA BRODŇANOVÁ # 21 (FAT PIPE FLORBAL CHODOV)

Vekom ešte stále juniorka, no florbalovým prejavom ostrieľaná kanonierka. Alica háji bielo-modré farby len od roku 2021, no i napriek vážnemu zraneniu kolena z minuloročných juniorských MS zapadla do radov FAT PIPE perfektne. Jej prehľad v hre a tvorenie úspešných akcií umocňuje štatistika 5+16. O aktuálne druhé miesto Chodova v tabuľke sa tak spolu s Kristínou pričinila aj táto mladá obrankyňa.

JANA DUPČÁKOVÁ  # 91 (FBC ČPP BYSTROŇ GROUP OSTRAVA) 
Slovensko nedisponuje len skvelou útočnou a obrannou sférou. Príkladom je Janka Dupčáková, ktorá stráži svätyňu Ostravy už viac ako 5 rokov a za ten čas si vybudovala dôveru trénerov aj spoluhráčok. V prebiehajúcej sezóne sa postavila do brány extraligovej Ostravy 7-krát. Z toho v piatich prípadoch vychytala Ostrave dôležité víťazstvo. Jana má dostatok priestoru na potvrdzovanie svojich kvalít, keďže jej brankárska minutáž je na úrovni 414. Za tento čas za svoj chrbát pustila 33 loptičiek. 


Jana Dupčáková a Pavlína Hudáková nastupujú so spoluhráčkou Zagórskou na zápas proti Tatranu Střešovice.  FOTO: flickr FBC Ostrava 


(C) DENISA FERENČÍKOVÁ  # 10 (1. SC TEMPISH VÍTKOVICE) 

Jedna z legiend slovenského florbalu síce ukončila reprezentačnú kariéru, no stále vedie Rytierky na ceste za úspechom. Vítkovická kapitánka navyše len nedávno dosiahla významný míľnik 500 kanadských bodov v Extralige žien. Do českej florbalovej histórie sa zapísala len ako desiata hráčka s týmto exkluzívnym bodovaním. Denise týmto gratulujeme a prajeme množstvo ďalších úspechov! O to viac sa cení, že Denisa bola v Česku vždy verná tímu TEMPISH a momentálne klub kraľuje celej súťaži bez jedinej prehry. Neporaziteľným Vítkoviciam dosiaľ Denisa prispela bilanciou 6+11. 

SESTRY PAULÍNA # 99 A KRISTÍNA # 88 HUDÁKOVÉ (FBC ČPP BYSTROŇ GROUP OSTRAVA) 

Toto nerozlučné duo oblieka žltý dres už niekoľko sezón. Za najväčší úspech celého bytia klubu, pri ktorom boli aj Paulína s Kristínou, sa dá považovať výhra v Superfinále florbalu 2021/22 nad Chodovom a zisk historicky prvého titulu pre FBC. Bystroň Group má však dobré vyhliadky aj tento rok a do zápasovej pauzy sa stihol usadiť na priebežnom treťom mieste. Paulína musela 6 zápasov zvládnuť aj bez svojej sestry, ktorá ich odohrala iba 9. Obe sú ale stabilnou súčasťou zostavy Jakuba Robeneka a o tie najvyššie priečky pre svoj klub zabojujú opäť 3. januára na palubovke Olomouca. 

Kristína Hudáková po góle. FOTO: Flickr FBC Ostrava


Všetkým aj touto cestou prajeme pokojné prežitie zvyšku vianočných sviatkov a veľa zdaru v roku 2023. Opäť nás čaká rok plný výziev, no najmä skvelého florbalu doma i v zahraničí. Je sa na čo tešiť, buďte pri tom s nami. 

Zdroj údajov: Český florbal
 



Odoberajte newsletter